Kuluttajat ennakoivat loppusyksyksi pörssinousua (??)

Kuluttajabarometri on eräs parhaita pörssikurssien tulevaa kehitystä indikoivista tekijöistä. Kuluttajat ennakoivat vuonna 2007 alkaneen pörssilaskun jo muutamia kuukausia etukäteen ja samoin oli laita vuoden 2009 pörssibuumin kohdalla.

Nyt kuluttajilla on taas selkeää kerrotavaa. Kuluttajien mielestä nyt on syytä optimismiin ja pelot suuremmasta pörssilaskusta ovat turhia. Ovatko kuluttajat tälläkin kertaa oikeassa? Alla oleva käyrästö heijastelee Suomen kuluttajien fiiliksiä eikä laajempaa aineistoa kuten olisi toivottavaa. Mutta suomalaisetkin kuluttajat ovat olleet erittäin valistuneita – itse asiassa taitavampia kuin moni yksittäinen ihminen tai eknomisti. Kuluttajaa kannattaa tälläkin kerralla kuunnella vaikka oma intuitio ja tunne olisivatkin tärkeitä tiedon lähteitä.

Kuava: Kuluttajien luottamus suhteessa pörssikursseihin suomessa (Lähteet:  Tilastokeskus, Suomenpankki.fi)

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki