Kuluttajien luottamus nousussa – ennustaa hyvää pörssisyksyä

Sijoittaminen

Kuluttajien luottamus jatkaa tilastokeskuksen mukaan nousuaan Suomessa (kuvan sininen käyrä). Pörssi (kuvan turkoosi käyrä) seuraa usein kuluttajien luottamusta. Kuluttajiahan me osakkeita ostavatkin olemme.

Pörssi on usein lähtenyt laskuun jälkijättöisesti, vasta kun kuluttajien luottamus on jo laskussa. Nyt kuluttajien luottamus kuitenkin kipuaa yhä ylemmäs ja ennustaa hyvää menoa Suomen pörssille.

Kollektiivinen äly on ylivertainen, kun pitää ennustaa taloutta

Suomalaiset kuluttajat ovat olleet historiallisesti varsin taitavia tulevaisuuden näkijöitä, jotka seuraavat maailman menoa ja osavat hyvin ennakoida tulevaa. Kuluttajat ovat yhdessä monesti taitavampia kuin ammattilaiset. Tätä kutsutaan joskus kollektiiviseksi älykkyydeksi. Kollektiivinen älykkyys ei pysty ratkaisemaan monimutkaisia matemaattisia tai loogisia ongelmia, mutta yksinkertaisen tulevaisuusarvion tekemisessä, kuten pörsin tai talouden ennakoimisessa se saattaa olla ylivertainen.

 

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

Tulevat fuusiot

Kevään aikana on odotettavissa sekä Konecranes/Cargotec että Neles/Valmet-fuusiot.

Päivitin laskelmani siitä miten kannattaisi toimia jos näitä yhtiöitä haluaisi ostaa nyt.

Lähtökohtana on että ostaisi nyt samalla summalla

Sijoittaminen

Ilmaa ja maakaasua

Perjantaina julkistettiin useitten USA:n pankkien tuloksia, tulokset ja reaktiot taisivat olla yleensäkin sellaisia, että hyvä tulos ja kuitenkin pettymys.

Ilmiön huippuna voinee pitää JPMorgan Chasea, jonka

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com