Kun kuulen sanat työllistävä vaikutus, poistan aseestani varmistimen
TEK-lehti no.5 / 2011 kertoo, että insinöörien ilmasto-ohjelman toteuttamisen yhteydessä uusia työpaikkoja diplomi-insinööreille ja arkkitehdeille tarvitaan:
puupohjaisessa biotaloudessa 2200
Älykkäissä verkoissa 4500
Kestävässä yhdyskuntarakenteessa 2300
Työllistävä vaikutus on siis kokonaisuudessa 10000 henkeä.
Mutta mitä tämä työllistävä vaikutus todellisuudessa tarkoitta, 10000 uutta työntekijää, joiden palkat sähkön ja lämmön kuluttajien on maksettava. Jos palkkakuluiksi arvioidaan pyöreät 100000 per tekijä, kokonaiskulut ovat miljardi.
Miljardi ei valtionvelkojen rinnalla tunnu kovalta summalta, mutta jataan se suomalaisille perheille: Summa on perhettä kohden 500 euroa eli moninkertaisesti sen mitä kerrostaloasukas maksaa sähköstään.
Miljardi on kova hinta työllistävälle vaikutukselle, joten ei ole ihme että tuo toimenpide alentaa kokonaistuottavuutta.
Joten aina kun kuulen sana työllistävä vaikutus, poistan aseestani varmistimen.
Merkittävä työllistävä vaikutus
Päivän uutinen Kauppalehdessä kertoo European Batteries yhtiön hakevan lisärahaa parikymmentä miljoonaa.
Kyseessä on uudella energiasektorilla toimiva yhtiö ja uutisissa kerrotuista luvuista näkee miten merkittävä työllistävä vaikutus uusiutuvalla energialla on: Yhtiön liikevaihto on 1 miljoona ja työntekijöitä 65.
Jos joku perinteinen energiayhtiö, vaikkapa Fortum työllistäsi samassa suhteessa, ei Euroopassa olisi työttömyysongelmia.
Vuonna 2011 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa, joten tuolla suhteella 65 työllistetty per miljoona liikevaihtoa Fortum työllistäisi 403’000 henkeä. Kaikki Suomen työttömät ja 200’000 pakolaista vielä päälle.