Kun tekoäly voittaa tietokilpailuissa niin miksei pörssissäkin
IBM:n supertietokone voitti 14.-16. helmikuuta televisioidussa lähetyksessä Jeopardy-tietovisan kahta tietovisamestaria vastaa Yhdysvalloissa. Kolmipäiväinen mittelö koneen ja kahden Jeopardy-mestarin välillä päättyi koneen selvään voittoon. Tämän voitokkaan Watson-tietokoneen toiminta perustuu tekoälyyn (AI, Artificaila Intelligence).
Menestyksekäs tekoälyn käyttö ei ole tuntematonta osakepoiminnassakaan. Joukko amerikkalaisia tekoälytutkijoista kertoo kehittäneensä asiantuntijajärjestelmän, jonka osakevalinnat tuottavat paremmin kuin parhaat kvantitatiiviset rahastot. Tämän AI järjestelmän nimeltään AZFinText ovat kehittäneet Robert P. Schumaker ja Hsinchun Chen.
Tiedonlähteenä AI:ssa on osakkeita koskevat uutiset, joiden perusteella AI arvioi kurssikehitystä seuraavan kahdenkymmenen minuutin ajalta. AZFinText lukee talousuutisia ja päättelee omien sääntöjensä avulla esim., että uutisissa esiintyvä termi “workers strike” pudottaisi osakkeen kurssi kun taas ”earnings rose” nostaisi kurssia. Uutisvirran perusteella AI järjestelmä arvoin mikä uutista tuottaisi 20 minuutin sijoitusjaksossa yli 1 % tuototon.
Järjestelmällä tehty viiden viikon testijakso tuotti 8,5 % kun S&P 500 indeksin tuotto tuona aikana oli 5,62 %. Lähin vertailukohde tuollaisen nopean kaupan suhteen on kvantitatiiviset rahastot. AZFinText järjestelmän tuottoa verrattiin myös 10 parhaaseen kvantitatiiviseen rahastoon ja se päihitti näistä kuusi. Lisäksi AI-järjestelmään paremmat rahastot toimivat eri sektorilla (Japani, kulta,), joten se päihitti samojen markkinoiden (USA:n osakkeet) kahdella prosentilla.
Kommentit