Kuusi hyvin valittua osaketta antaa kohtuullisen hajautushyödyn

Sijoittaminen

Jos pitää vain yhtä osaketta niin salkun heilunta (volatiliteetti) on viisinkertainen verrattuna Helsingin OMXH25 indeksiin. Salkun volatiliteetti on enää kaksinkertainen, jos hajauttaa kuuteen osakkeeseen selviää piksu toimituksen tekemästä laskelmasta (oheinen kuva).

Mikä on oikea hajautuksen taso? Ammattimaiset yksityissijoittajat käyttävät usein hajautusta noin 6…15 osakkelajiin. Hajautus on vieläkin suurempaa, jos salkussa on pieniä, kaupankäyntivoluumiltaan ohuita osakelajeja. Hajautus tehdään monasti niin, että salkussa olevien suurien yritysten paino saattaa olla 10% luokkaa ja taas pienemmät, velkaisemmat ja potentiaalisesti volatiilimmat, yritykset saavat pienemmän painon. Oikea hajautuksen taso riippuu tavoitteista. Jos haluaa säilyttää varallisuutta niin kannattaa hajauttaa laajalle ja jos taas tavoitteena on maksimoida tuotto niin silloin voi olla otollisempaa käyttää harvempia ja erityisellä huolella valittuja sijoituskohteita.

Hajautushyöty paranee jos sijoittaa useisiin:

  • omaisuuslajeihin (korkoinstrumentit, kiinteistöt osakkeet)
  • talouselämän sektoreihin
  • maihin ja alueisiin

Pääasia sijoittamisessa voi olla jännitys, mielenkiinto yritystalouteen tai halu sijoittaa omaan työnantajaan.  Nämä kaikki henkilökohtaiset asiat kannattaa huomioida ja tehdä sijoittamisesta itselleen mielekästä ja mielenkiintoista. Riski ja volatiliteetti voivat olla jollekin myös tavoite, ja sekin pitää hyväksyä.

 

 

 

 

One thought on “Kuusi hyvin valittua osaketta antaa kohtuullisen hajautushyödyn

  1. Hajautuksen optimaalinen määrä riippuu sijoittajasta ja monesti henkilökohtaisesta psykologiasta. Jos halutaan ammattimainen näkemys asiaan niin ainakin yhden maailman suurimman Hedge-rahaston, Bridgewater Associatesin perustajan Ray Dalion mukaan niin sanottu jokasään sijoitussalkku vaatii viiden eri omaisuuserän sisällyttämistä salkkuun. Jos joku haluaa tutustua tarkemmin siitä voi lukea ainakin täältä

Comments are closed.

Related Posts