Markkinakatsaus S&P 500

 

S&P 500 lähestyy varovaisin askelin 2012 huippua, joka on korkein kohta kahdeksaan vuoteen. Liike vuoden 2009 pohjilta on ollut kaikkea muuta kuin pitkästyttävä ja eleetön. Viikkokuvaajassa MACD histogrammiin ja viivoihin on vaarana piirtyä negatiivinen divergenssi indeksin tehdessä uudet huiput tälle vuodelle. Divergenssi syntyy tosin vasta kun histogrammi kääntyy jälleen alaspäin hinnan ollessa edellistä huippua korkeammalla tasolla.  Divergenssi yhdistettynä valeläpimurtoon on yksi teknisen analyysin voimakkaimmista signaaleista ja aiheuttaa sätkyn monelle sijoittajalle, myös minulle. Aion pitää tarkasti silmällä mitä vastustason testauksen ympäristössä tapahtuu.

 

Päiväkuvaaja kertoo kesän poukkoilevan liikkeen jatkaneen kulkuaan ylöspäin. Nouseva trendi on edelleen voimassa, vaikka liike onkin hentoa. Eilen alle puolet NYSE osakkeista ja vain hivenen yli 40 prosenttia NASDAQ osakkeista päätyi plussalle vaikka indeksi nousi. Trendi on edelleen nouseva, mutta tämän tikkataulun häränsilmä on ikävällä tavalla pieni. Ohuesti nousevassa markkinassa yksittäisten nousevien osakkeiden löytäminen voi aiheuttaa turhautumista Eilinen kuitenkin kertoo dippien ostajien olevan markkinoilla. Tämä on yleensä merkki kyydistä jäännin pelosta ja suuresta luottamuksesta markkinaan.

NH-NL indeksit ovat kääntyneet laskuun, joka itsessään ei ole vielä merkki vaarasta, sillä sisään ulos hengitysliike kuuluu tämänkin luonteeseen. 52 viikon NH-NL indeksin divergenssi kahden peräkkäisen hintahuipun välillä saa minut raapimaan päätäni. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkein vahvimpien osakkeiden vauhti on hiipunut. Lyhyemmät NH-NL indeksit ovat kuitenkin olleet verrattain vahvoja, josta voidaan päätellä, että kovasti lyödyt osakkeet ovat olleet nousukannalla. Todennäköistä on, että shortit ovat kotiuttaneet voittojaan ja kovasti kylmää kyytiä olevat osakkeet ovat saaneet hieman rakkautta osakseen. 

SPY ja QQQ short interest ratiota vilkaistessa syntyy kylmiä väreitä. Näin vähän shortteja  on SPY:ssä ollut vain 2007 huipun aikoihin QQQ:ssa vuoden 2000 huipun nurkilla. Täältä nousua vauhdittavaa squeeze apua on odotettavissa hyvin niukanlaisesti.  Yhdistettynä tämä suhteellisen matalaan VIX:iin, on syytä olla hieman varuillaan. On kuitenkin muistettava, että VIX teki vuonna 2007 pohjat tasolle 8,6. Vaaran merkkejä on paljon ilmassa, mutta mikään ei vielä viittaa suoranaisesti siihen, etteikö S&P 500 voisi hyvinkin yrittää uusia vuoden huippuja ja onnistuakin siinä.

Lyhyellä tähtäimellä nousuvara on todennäköisesti hyvin rajallista. Erittäin suurella mielenkiinnolla odotan seuraavia laskupäiviä, jotka antavat paljon viitteitä yleisestä ostohalukkuudesta tai sen puutteesta. SPY:n kuvaajassa on nähtävissä kolme avointa aukkoa nykyisen hinnan alapuolella, jotka tarjoilevat mahdollisia tuki- ja tavoitetasoja laskevalle liikkeelle.

 

Sivusilmällä olen seurannut suurta kuvaa pohtiessani tämän nousun vahvimpien osakkeiden käytöstä tulosjulkaisujen ympärillä. MNST ja CHD ovat hyviä esimerkkejä osakkeista, jotka kuuluvat ”Priced for Perfection”- listalleni. Molemmat ovat kirkkaita nousutähtiä, jotka ovat saaneet kylmän kyydin tuloksen jäätyä odotetusta. Onko heikko tulos näiden kohdalla riittävä voima lopettamaan vahvan nousevan trendin vai nähdäänkö vain tilapäinen dippi. Pahaa pelkään, että näissä osakkeissa on niin paljon voittoja sisällä, että myyntipaine tulee jatkumaan pidempään.

Aurinkoa pörssipäivääsi!

Matias

 

Related Posts