LähiTapiola suosittelee Eurooppalaisia yrityslainoja
Alkaneena vuonna ei riitä, että korkosijoittaja seuraa keskuspankkien rahapolitiikkaa. Myös USA:n uusi presidentti ja Ranskan vaalit vaikuttavat korkoihin, muistuttaa LähiTapiolan korkojohtaja Peter Castrén.
Peter Castrénin vinkit korkosijoittajalle
- Eurooppalaiset yrityslainat tarjoavat tänä vuonna todennäköisesti parhaita tuottonäkymiä. Niiden korkotaso on ylempänä kuin riskittömien lainojen ja se pysynee suhteellisen vakaana.
- Yhdysvaltojen korkotaso on ylempänä kuin Euroopan, mutta sinne sijoittavan pitää muistaa valuuttariski. Myös presidentti Donald Trumpin talouspolitiikka sisältää riskejä.
- Nouseviin korkoihin voi periaatteessa varautua sijoittamalla lyhyempiin korkopapereihin, mutta käytännössä niiden tuotto jää nykytilanteessa olemattomaksi.
Vuonna 2017 korkosijoittajalla on paljon muutakin seurattavaa kuin perinteiset keskuspankkien kokoontumiset. Ensimmäisenä on edessä Yhdysvaltain presidentinvaihdos ja Donald Trumpin valtakauden alku.
-USA on avainasemassa ei ainoastaan omien, vaan kaikkien muidenkin korkomarkkinoiden kannalta. USA:n kehitys vaikuttaa aina myös Eurooppaan, muistuttaa LähiTapiola Varainhoidon korkojohtaja Peter Castrén.
Ennen vaaleja oletettiin Trumpin valinnan säikyttävän osakesijoittajia myymään sijoituksiaan, mikä johtaisi korkojen laskuun. Sitten markkinoilla päätettiin kuitenkin uskoa Trumpin lupauksiin reippaasta velkaelvytyksestä ja investoinneista. Osakkeet kirivät ennätyslukemiin ja myös korot ovat nousseet paljon.
-Tällä hetkellä markkinoiden ajatus on antaa Trumpille mahdollisuus. Mutta paljon lupauksia on hinnoiteltu kursseihin – jos tulee poliittisia konflikteja, voi olla että markkinat pettyvät. Joka tapauksessa ollaan vuoden toisella puoliskolla ennen kuin politiikan vaikutukset näkyvät, Castrén sanoo.
USA:ssa lisää koronnostoja
USA:n talous oli hyvässä nousuvedossa jo ennen presidentinvaihdosta. Joulukuussa keskuspankki Fed nosti odotetusti ohjauskorkoaan. Markkinaodotuksiin on hinnoiteltu vielä kaksi koronnostoa, todennäköisesti loppukeväästä ja alkusyksystä.
-Kyllä koko USA:n korkokäyrä on nollan yläpuolella, mutta kun korkojen suunta on epäselvä, sinne on hankala sijoittaa, Peter Castrén toteaa.
Euroopassa elvytystä, riskit poliittisia
Euroopassa talouskehitys ei ole ollut yhtä vahvaa kuin Atlantin takana. Euroopan keskuspankilta ei odoteta koronnostoa, vaan taloutta tukevan velkapaperien osto-ohjelman jatkamista. Castrén arvioi sekä pitkän että lyhyen korkotason pysyvän edelleen matalalla.
Myös Euroopassa seurattavat riskit ovat enemmän poliittisella puolella, esimerkkinä Ranskan presidentinvaalit toukokuussa. Lisäksi vaikuttavat Hollannin parlamenttivaalit maaliskuussa, Brexitin eteneminen ja Italian vaalien mahdollinen aikaistuminen tälle vuodelle.
-Huolet varsinkin Ranskan suhteen ovat suuret. Jos äärioikeisto pääsee valtaan, se lisää epävarmuutta markkinoilla.
Brexit-neuvottelut pitävät EU:n varpaillaan
Poliittisen epävakauden lisääntyminen toisi riskilisää myös yrityslainojen korkoihin. Samoin myllerrys osakemarkkinoilla kasvattaisi riskilisää.
Britannian Brexit-linja on pääministeri Theresa Mayn tuoreen linjapuheen perusteella kallistumassa kovan vaihtoehdon suuntaan, vaikka joitain lieventäviä kommenttejakin puheeseen mahtui.
-Neuvottelut EU:n kanssa kestävät kuitenkin arviolta pari vuotta, joten epävarmuus ehdoista ei katoa lähitulevaisuudessa. Markkinathan eivät pidä epävarmuudesta, mikä vaikuttaa negatiivisesti varsinkin Britannian talouteen, mutta jossain määrin myös EU:hun, Castrén sanoo.
Kommentit