LähiTapiola: Trump:n politiikka johtaa inflaatioon ja korkojen nousuun
Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen osakemarkkinat ovat hinnoitelleet Trumpin oletettavan talouspolitiikan lyhyen aikavälin hyötyjä, mutta eivät pitkän aikavälin haittoja. Trump tuo politiikallaan Yhdysvaltain talouteen lyhyen aikavälin piristysruiskeen, mutta samalla kuitenkin kylvetään siemeniä pidemmän aikavälin ongelmille, sanoo LähiTapiolan ekonomisti Timo Vesala.
– Alkujärkytyksen jälkeen sijoittajat odottavat nyt piristystä USA:n talouteen infrainvestointien, veronalennusten ja vähenevän markkinasääntelyn kautta. Odotuksissa tapahtuneet muutokset ovat mielestäni turhankin suuria siihen nähden, että Trumpin hallinnon kaikista nimityksistä ja tulevista poliittisista linjauksista ei ole vielä kattavaa kuvaa, LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Timo Vesala sanoo.
Trumpin lupaamilla infrainvestoinneilla ja veronalennuksilla on lyhyellä aikavälillä taloutta elvyttävä vaikutus. Riskinä Vesalan mukaan on palkka- ja kuluttajahintainflaation kiihtyminen, sillä elvyttävää finanssipolitiikkaa oltaisiin toteuttamassa lähes täystyöllisyyden vallitessa. Talouden elpyessä keskuspankki voi joutua nostamaan korkoja paljon ennakoitua nopeammin, mikä vahvistaa dollaria.
-Vahvistuva dollari puolestaan heikentää kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten kannattavuutta ja samalla kiihdyttää kyseisten toimialojen työpaikkojen ulosvirtausta, Vesala sanoo.
Markkinaheilunta, velkaantuminen ja tuloerot lisääntyvät?
Myös riskillisten omaisuuserien kuten osakkeiden hinnoittelua joudutaan nousevien korkojen oloissa tarkastelemaan aiempaa kriittisemmin, mikä voi johtaa markkinaheilunnan selvään lisääntymiseen.
-Rikkaita suosivat veronalennukset voivat puolestaan entisestään kiihdyttää tuloerojen kasvua, mikä on jo nyt USA:ssa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma ja yksi populismin nousun keskeinen selittäjä, Vesala sanoo.
Sääntelyn purkaminen finanssi- ja terveydenhuoltosektoreilla lisää hänen mukaansa toimeliaisuutta lyhyellä tähtäimellä, mutta voi johtaa pidemmällä ajanjaksolla erilaisiin ylilyönteihin, kuten liian nopeaan velkaantumiseen sekä varallisuuskupliin, etenkin rahoitusmarkkinoilla.
Protektionismi hidastaa maailmantalouden kasvua
Protektionistinen politiikka voi lyhyellä tähtäyksellä hyödyttää Yhdysvalloissa toimivia kotimarkkinayrityksiä, mutta pitkällä aikavälillä vaikutukset USA:n talouteen ovat todennäköisesti negatiiviset.
-Protektionistinen politiikka käynnistää lähes varmuudella kauppakumppaneissa erilaisia vastatoimia, jolloin työn, pääoman ja ideoiden vapaa liikkuvuus heikkenee oleellisesti ja tuottavuuskasvu hidastuu entisestään. Tämän johdosta maailmankauppa ja –taloudenkasvu uhkaavat hidastua, Vesala sanoo.
Laittomien siirtolaisten karkotukset ja rajavalvonnan tiukentaminen kutistavat työmarkkinoita matalan tuottavuuden palvelualoilla, mikä lisää kotimaista palkkainflaatiopainetta, hän jatkaa.
Vuodesta 2017 tulee Vesalan mukaan sijoittajille erittäin mielenkiintoinen: ensi vuosi näyttää suuntaan sekä Trumpin politiikalle sekä sille, miten Ison-Britannian irtautuminen EU:sta etenee ja vaikuttaa talouteen.
Kommentit