Lohkoketju ja bitcoin-valuuttaan sijoittaminen v. 2024

Sijoittaminen

Tämä on suora lainaus Wikipediasta: Lohkoketju on tekniikka, jonka ensimmäinen merkittävä toteutus tehtiin kryptovaluutta Bitcoinia varten. Satoshi Nakamoto julkaisi kuvauksen tästä artikkelissa Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System lokakuussa 2008.

Toimintaperiaate

Lohkoketjun rakenne. Pääketju (musta) sisältää pisimmän ketjun lohkoja, ja se alkaa “alkulohkosta” (Genesis block, vihreä) päättyen nykyiseen lohkoon. Orpolohkot ja -haarat (Orphan block, violetti) ovat viallisia lohkoja ja ne esiintyvät pääketjun ulkopuolella.Lohkoketjun tekniikassa toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti. Lohkoketju toteutetaan listana tai lokina transaktioista, joka jaetaan osallistujien kesken, jolloin sen voi todentaa monesta lähteestä ja koostaa sen perusteella tietokannan. Tekniikan ansiosta ketjun jäsenet voivat luottaa toisiinsa, vaikka he eivät tuntisi toisiaan.

Jokainen uusi lohko sisältää edeltävän lohkon tiivisteen. Jos lohkoketju on jostain kohdasta haarautunut kahdeksi niin voimaan jää se haara, jonka lohkojen yhteenlaskettu vaikeustaso on suurempi. Sen haaran lohkoja, joka ei jää voimaan, kutsutaan orpolohkoiksi. Jotta lohkoketjun historiaa voisi muuttaa, pitäisi ensin luoda uudelleen sekä se lohko, johon muutos tulee, että kaikki sen jälkeiset lohkot. Blockchain-tekniikoita käytetään aktiivisesti talouden eri alueilla, joten kiinnostus tätä aihetta kohtaan kasvaa vuosittain.

Bitcoinin merkitys sijoittajille:

Sijoittajia on sijoittaminen alkanut kiinnostaa jo vuosia sitten, kun bitcoin-valuutta nousi kullan rinnalle ”turvasatamaksi”  vaikean väärennettävyytensä takia. Noin 5000 tietokonetta valvoo jatkuvasti tämän ”keinovaluutan” arvoa. Sen louhiminen on ilmeisesti halvempaa kuin kullan saattaminen valuuttakaupan muotoon kaikkine välivaiheineen kaivoksista puhdistamiseen asti sisältäen myös kultakaupan isot kulut.

Ratkaiseva askel tässä asiassa on tehtiin vasta USA:n rahoitusvalvonnan 10.1.2024, kun USA:ssa 11 pankkiiria sai luvan välittää bitcoin-spot-ETF:iä. Sen jälkeen hyvin nopeasti USA:n suursijoittajat löysivät tämän ”turvasataman” ja kova ETF:ien arvonnousu alkoi parin viikon kuluttua. Nyt  suurin kryptovaluutta bitcoin on noussut vuoden alusta 50 % ja toiseksi suurin ethereum jopa yli 60 %. ETF:ien avulla vältetään sijoittaminen suoraan bitcoin-valuuttaan, mutta samalla se tapahtuu julkisten sekä Euroopassa että USA:ssa tunnettujen ETF-rahastovälittäien toimesta edullisesti.

Miksi sijoittaa keinovaluutoihin bitcoin

Tähän kannattaa todeta, että vaikka pitäisi olla kyse ”sijoittajan turvasatamista”, on kyse kahdesta erittäin isoriskisestä sijoituskohteesta. Päivittäinen hintavaihtelu on suurta ja mitään ennusteita niiden kehittymiseksi tulevaisuudessa ei voida antaa.

Luottaminen pelkästään kuluvan vuoden hintojen nousuun ei ole tae tulevasta arvon noususta. Ainoa on merkittävä tekijä on ostajien ja myyjien määrän ja volyymin kehittyminen. Hinnat nousevat vain jos ostajia on enemmän kuin myyjä ja päinvastoin.

Jos keskuspankit jatkossa keventävät tai kiristävät rahapolitiikkaansa eli alentavat tai nostavat korkoja, on ratkaisevan tärkeää keinovaluuttojen arvon kehitykselle. Tietysti USA:n reaalitalouden kehitys ja sijoittajien saattavat vaikuttaa huomattavasti tähän USA:n pankkimaailman ilmiöön. Kun ottaa huomioon Kiinan ja Euroopan vaikeudet talousasioissa, niin on melko helppoa olla sijoittamassa Amerikan markkinoille luottaen maan innovaatiokykyyn sekä suurimpiin osakemarkkinoihin maailmassa.

Uutisia 7.3.2024 AP

”Kun yhtälöön lisätään se, että louhintapalkkion puoliintuminen on tulossa ja että se leikkaa markkinoille tulevien uusien bitcoinien määrän 900:sta päivässä 450:een, on hyvin vaikea esittää argumenttia sen puolesta, että bitcoin ei nousisi paljon nykyistä korkeammalle ja nopeammin kuin odotamme”, Pompliano jatkaa. Hän vetosi markkinakysynnän lisääntymisessä myös Yhdysvalloissa tammikuussa markkinoille tulleiden bitcoin-etf-rahastojen suureen suosioon sekä yksityisten ja valtiollisten eläkerahastojen kasvavaan kiinnostukseen hajauttaa sijoituksiaan bitcoiniin.

Miten sijoittaa keinovaluuttaan, kuten bitcoin

Eräs ratkaisu on alkaa sijoittaa suorien osakkeiden ohella tunnetuihin ETF-tuotteisiin, joiden nimissä kyseinen sana on mainittu. Oma kokemukseni on monen vuoden ajalta ja kokemukset ovat hyviä ja kuluneelta vuodelta erittäin hyviä. Enempää en voi kertoa, mutta minulla on verkkokauppa, josta voit ostaa ETF-valitsimen ja tehdä uusimman palveluni tiedoilla itse valintoja ja myöhemmin kauppoja.

Verkkokaupan osoite on siopkirja.fi

Olen ollut yli 20 vuotta ammattisijoittajana ja olen pitänyt yli 100 sijoituskurssia Suomessa.

bitcin Sijoittamisen perusteet

8 thoughts on “Lohkoketju ja bitcoin-valuuttaan sijoittaminen v. 2024

  1. Minä olen ostanut Nordnet:n kautta tätä bitcoin etc rahastoa:
    https://www.boerse-frankfurt.de/en/etf/de000a27z304-etc-issuance-gmbh-0-000

    Tämä rahasto toimii saksalaisen finanssivalvonnan silmän alla ja siinä mielessä se on kuluttajaturvallinen. Nordnet vaatii että ennen ostamista pitää läpäistä jonkinlainen tietämystesti. Testi on siellä Nornet:n sivuilla ja siellä on myös testissä vaadittavat tiedot. Testiä voi yrittää niin monta kertaa kuin haluaa ja sitten pääsee sijoittamaan kun on vihdoinkin osannut vastata oikein kaikkiin rasti ruutuun tehtäviin.

  2. “Miksi sijoittaa keinovaluutoihin bitcoin
    Tähän kannattaa todeta, että vaikka pitäisi olla kyse ”sijoittajan turvasatamista”, on kyse kahdesta erittäin isoriskisestä sijoituskohteesta.”

    Miten Bitcoin voi olla kaksi sijoituskohdetta? Bitcoinia vain yksi, mutta kryptovaluuttoja muuten tuhansia.

    Kaiken kaikkiaan jutusta on hankala löytää punaista lankaa. Löytyy Wikipedia-lainausta, jokunen itsestäänselvyys, kasa kirjoitusvirheitä ja asiayhteydestä oudosti temmattu lyhyt uutislainaus, jonka argumentaatio todella tarkoitushakuinen ja samalla pohjimmiltaan jokseenkin älytön. Mutta ehkä se tekstin punainen lanka onkin siellä tekstin lopussa: oman sivun mainostaminen. Jos mainostaa, siihen kannattaisi panostaa edes jonkin verran. Tällainen ei vakuuta alkuunkaan sijoituskurssiesi laadun suhteen.

    Ps. Tuo 6 vuoden takaisesta blogiteksistäni ( https://valmismaa.blogspot.com/2018/01/paaomatulojen-verolainsaadannossa.html ) kopioimasi kuva ei ole enää ajantasainen tuona otsikkoosikin laittamanasi vuonna 2024, sillä Ripple on pudonnut markkina-arvoltaan kolme sijaa alemmas.

  3. Johannes Hidenille:

    kiitos arvokkaista kommenteistasi ja muutenkin positiivisesta suhtautumisesta.

    Näiden juttujen aiheina on sijoittaminen, mutta eräillä erityinen toisten mollaaminen??

    1. Pahoittelut kovantuntuisesta kritiikistä. Ehkä kirjoitin turhankin kärkevästi, en tiedä. Jos jollakulla on väärä käsitys, saatan oikaista, mutta harvoin mollaamalla. Tekstisi vain tuntui niin vahvasti siltä, että olet halunnut mainostaa sivuasi, ja sitä varten olet vain kasannut nopeasti jotain jonkinnäköiseksi artikkeliksi. Siitä syntyy vaikutelma, että koetat vain käyttää julkaisutilaa hyväksesi mainostustarkoituksessa oikeasti uusien näkökulmien esilletuomisen sijasta. Se synnytti tunteen kritiikin tarpeesta.

      Esimerkkejä, miten jutusta huokuu viitseliäisyyden puute:
      – Et tee tekstissä selväksi, mistä kohtaa wikipedia-lainaus alkaa, ja mihin se loppuu. Itse asiassa nyt vasta huomasin, että ei vain tuo alun virke, vaan myös tuo “Toimintaperiaate”-osio on suoraan kopioitu wikipediasta. Mitä lisäarvoa tuollainen kopioiminen tuo? Mikset vain linkannut wikipedia-artikkelia? Tai jäsentäisit edes lainauksen niin, että se on ilmiselvää, missä menee lainauksen raja.
      – Otsikkotasolla tuossa on selvästi vähintään yksi puuttuva sana ja kirjoitusvirhe kohdassa “Miksi sijoittaa keinovaluutoihin bitcoin”
      – Edelleenkin on hämärää, mitä yritit sanoa “kahdella sijoituskohteella”. Haluaisitko selventää?
      – Vaikka tästä ilmenee virkkeen tarkoitus, tämä virke ei silti ole johdonmukainen: “Jos keskuspankit jatkossa keventävät tai kiristävät rahapolitiikkaansa eli alentavat tai nostavat korkoja, on ratkaisevan tärkeää keinovaluuttojen arvon kehitykselle.”
      – Uutislainauksessa otat kokonaisen kappaleen toisesta uutisesta siten, että siinä viitataan tähän Pomplianoon pelkällä sukunimellä niin, ettet edes kerro kenestä on kyse.
      – En tiedä, onko muille lukijoille itsestäänselvää, että AP tarkoittaa Arvopaperi-lehteä (minulle ei ainakaan ollut). Tällainenkin olisi syytä kertoa selvästi.
      – Et ottanut mitään näkemystä Pomplianon heitosta, etkä tässäkään ilmaissut selvästi, missä toisesta lehdestä tehty lainaus alkaa ja mihin se loppuu. Viskasit vain lainauksen siihen sellaisenaan selittämättä.
      – Otsikossasi on vuosi 2024, mutta mikä tekstissä on jotenkin nimenomaan vuoteen 2024 sidonnaista? Tuntuu, että laitoit vuosiluvun otsikkoon vain ikään kuin tehdäksesi kirjoituksesta jotenkin ajankohtaisen.
      – Laitoit tuon koostamani kryptovaluuttalogojen yhdistelmäkuvan ilmeisesti katsomatta, miksi ne ovat samassa kuvassa. Otsikoissa viittaat vain Bitcoiniin ja tekstissäkin lähinnä vain Bitcoiniin, mutta kuvassa onkin kolme eri kryptovaluuttaa.

      Mutta ehkä jutusta syntyy väärä tulkinta. Ehkä esim. suullisessa viestinnässä syntyisikin parempi kuva. Ehkä kannattaa nämä viestinikin ottaa vain palautteena, että pieni panostaminen tekstien ja muutenkin asioiden jäsentämiseen on ihan perusteltua. Jutustasi on kuitenkin puolet täysin suoraa copy-pastea Wikipediasta ja Arvopaperi-lehdestä (ja vieläpä ilman, että teet rajaa mitenkään selväksi) ja siitä jäljelle jäävästä toisesta puoliskostakin yksi osio kolmesta on pelkkä verkkokauppasi mainos.

  4. Hidenille:
    kiitos pahoittelusta! “Pahoittelut kovantuntuisesta kritiikistä. Ehkä kirjoitin turhankin kärkevästi, en tiedä. Jos jollakulla on väärä käsitys, saatan oikaista, mutta harvoin mollaamalla”.

    Onpa huvittavaa keskustelua, kun ensin toteaa mollaamansa harvoin, niin sitten jatkaa kuitenkin mollaamalla lisää? Ystävä rakkahin, nyt ei ole kyse mistään kaksintaistelusta eikä siitä kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä!

    Arvokasta on tietysti se, että syntyy keskustelua ajankohtaisesta aiheesta, mikä “bitcoin” varmasti on juuri nyt. Piksu on mitä mainioin foorumi tavallisten sijoittajien kokemusten vaihtoon meille kaikille.

    Kuluvan vuoden 2024 tammikuun 10. päivä on merkittävä ajankohta siksi, että USA:ssa tämä SEC:in päätös sai aikaan lumivyöryn ja nyt vasta useimmille on edessä kannanotto erittäin volatiileihin ja isoriskisiin sijoituskohteisiin.

    Oma kokemukseni on se, että salkkuni ovat nousseet juuri siksi siellä on pieni osuus isoriskistä ja isotuottoista tavaraa. Olen nykyään pelkästään jenkkimarkkinoilla ja sekin on ollut hyvä valinta.

    ETF-sijoittamista pidetään “haulikolla ampumisena”, mitä se suurelta osin onkin, mutta nyt niiden avulla on auennut uusia mahdollisuuksia menestyä tietyillä markkinoilla.
    Omat salkkuni (3 kappaletta) ovat jo nyt yli 10 % jopa yksi yli 20 % voitolla vuoden alusta osittain bitcoinin, mutta myös muiden onnistuneiden sijoitusteemavalintojen ansiosta.

    Myönnän, että juttuni on mainos. Teen aivan samoin kuin Heikki Ikonen, joka kirjoittaa hyviä ja ajankohtaisia juttuja sijoittamisesta ja sijoituskohteista. Mutta on parempi kirjoittaa ”todellisista ja ajankohtaisista asioista, kuin pohtia kovin monimutkaisia ja vähemmän ajankohtaisia teemoja, sellaisista joista ”tuulipukukansa” harvemmin kiinnostuu.

    1. Esitit edellisessä kommentissasi kysymyksenä, että onko eräillä juttujen aiheena mollaaminen, joten vastasin siihen kertoen että ei, mutta selitin, miksi nyt se tuntui perustellulta.

      Kyllä, Ikonen myös mainostaa, mutta hänen kirjoitukset ovat hänen itsensä kirjoittamia, ja Ikonen esittää niissä omia näkemyksiään, joten se mainostus ei vaikuta niin räikeältä.

      Ja pystyn antamaan myös positiivista palautetta. Tuo nyt kirjottamasi viesti on asiallinen ihan tavallinen keskustelukommentti. Oikeastaan tuntuu lähestulkoon siltä, että siihen olisi panostettu enemmän kuin tuohon itse artikkeliin (olkoonkin esim. että Bitcoinia ei ole mitään syytä kirjoittaa tuolla tavalla lainausmerkeissä). Normaalisti oletus kuitenkin olisi se, että varsinaisissa artikkeleissa sisältöön, jäsentelyyn ja oikeinkirjoitukseen olisi panostettu huomattavasti enemmän kuin tavallisiin kommentteihin.

      Eli tässä taas nyt sitten ihan vinkin muodossa jatkoa ajatellen:
      – älä laita juttuihisi copy-pastea muualta, tai jos se tuntuu ihan aidosti perustellulta, tee se muotoilemalla lainaukset selvästi lainauksiksi.
      – panosta juttuun enemmän kuin tavalliseen kommenttiin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että juttu kannattaa oikolukea.

      Tämä siis vinkkinä ihan sitäkin ajatellen, että liialliset copy-pasteilut ja oikolukemattomuudet voi kääntää sen mainoksenkin itseään vastaan.

  5. Täällä on eri kryptovaluuttojen markkina-arvot:
    https://www.slickcharts.com/currency

    Bitcoin:n ohella esimerkiksi etherum, tether ja bnb ovat ihan varteenotettavan kokoisia.

    Bitcoin valuutan kokonaismäärä on noin 1300 Mrd USD. Kooltaan bitcoin valuutta on suurin piirtein:
    – yksi kymmenesosa EU:n tai USA:n bruttokansantuotteesta
    – yksi kymmenesosa kaikkilla maailman tileillä olevien eurojen määrästä (M2 rahan määrästä)

    Bitcoin on siis merkittävä valuutta ja jos sen arvo vielä kasvaa niin siitä tulee maailmataloutta heiluttava tekijä.

Comments are closed.

Related Posts