Luottamus Euroalueeseen on palaamassa
Sijoittajien usko Euroalueen etelävaltioihin ja samalla koko Euroalueeseen on palaamassa. Sekä Espanjan että Italian valtionlainojen korot ovat kesällä laskeneet ja molempien maiden 5v korko on nyt 5% tasolla. Etelävaltioiden pörssikurssit laskivat kriisin aikana noin 40% suhteessa Saksan osakemarkkinoihin, mutta nyt luottamus on palaamassa.
Espanja ja Italian 5 vuoden valtionlainojen korko (Lähde: Bloomberg)
Espanjalle ja Italialle 5% korkotaso tarkoittaa tervetullutta helpotusta. Euroalueen 2,5% inflaatiolla reaalikorkoa jää maksettavaksi 2,5%. Tämä on edelleen paljon, mutta suunta on oikea. Jos Euroalueen inflaatio nousee Euroopan keskuspankin toimien seurauksena 3…4 % tasolle ja talouskasvu lähtee edes auttavasti käyntiin, niin pahin on silloin ohi.
Espanja ja Italia selviävät 96% todennäköisyydellä
Espanjan ja Italian 5 vuoden lainojen ylituotto on noin 3%. Tämä tarkoittaa että bondimarkkinoille (= valtionlainoihin) sijoittavat instiuutiot arvioivat, että Espanjan ja Italian konkurssiriski, jossa sijoittajat menettävät puolet pääomastaan, on seuraavan viiden vuoden aikana noin 6%. Tuo 6% on jo selvästikin siedettävää tasoa ja merkitsee että Espanja ja Italia selviävät 94% todennäköisyydellä.
Espanjan ja Italian osakemarkkinoiden syöksy on päättynyt
Espanjan ja Italian osakekurssit suhteessa Saksan DAX indeksiin (Lähde: Google)
Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta mittaava VIX indeksi on sekin pudonnut kohtuulliseksi ja Espanjan ja Italian pörssien lasku on katkennut ja indeksit osoittavat varovaista nousua. Tämä ei luonnollisestikaan tarkoita etteivätkö pörssikurssit voisi hyvinkin maailmanlaajuisesti laskea. Euroalueen taantuma ja Kiinan talouskasvun merkittävä hidastuminen painavat pörssikurseja edelleen. Mutta selvästikään sijoittajat eivät odota suuria negatiivisia yllätyksiä Italian ja Espanjan suunnalta.
Mitä saksalaiset tekevät?
Mielestäni tämä luottamuksen paluu on Draghin suunnitelman ansiota, ja sen toteutuminen pitäisi näkymät plussalla, koska euromaiden konkursseja ei enää nähtäisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä. Tämä tietysti edellyttää, että saksalaiset eivät torppaa EKP:n roolia viimekätisenä luotottajana Draghin mallin mukaan. Saksan keskuspankkiiirit ovat jatkaneet mallin arvostelua, joskin Merkel on antanut toisenlaisia viestejä, eli hän haluaa selvästi pelastaa euron vaikka sitten Draghin mallilla. Pikapuolin asia pitää Saksassa ratkaista.