Luottoluokituslaitokset päättävät valtioiden keskinäisestä kilpailuasemasta

Suurimpien luottoluokituslaitosten (S&P, Moody's, Fitch) arviot valtioiden luottoluokituksista ovat merkittävä osa maailman taloudellista järjestelmää. Valtion luottoluokitus asettaa viitteellisen ylärajan sille, miten hyvään luottoluokitukseen paikallinen yritys voi päästä koska valtion katsotaan monasti omaavan rajoittamattoman verotusoikeuden suhteessa kansalaisiin ja yrityksiin. Yrityksen luottoluokitus ei periaatteessa voi olla paljon valtiota korkeampi.

Luottoluokitus määrittää korkotason, jolla yritykset ja valtio voivat saada rahoitusta markkinoilta. Hyvällä  luottoluokituksella maa saavuttaa kokonaisuudessaan jopa usean prosentin kilpailuedun (rahalle ei tarvitse maksaa suurta korkoa) ja tämä taas merkitsee, että investoinneista saadaan järkeviä ja tämä taas merkitsee talouskasvua ja korkeampaa elintasoa. Luottoluokituslaitoksilla on merkittävä vastuu sen määräämisessä minkä maan talous saa kilpailuedun ja mitkä taloudet näivettyvät.

Vihreä – AAA
Turkoosi – AA
Vaaleansininen – A
Tumman sininen – BBB
Violetti – BB
Punainen – B

Valtioiden luottoluokitukset S&P:n mukaan huhtikuussa 2011 (Lähde: Wikipedia / Wikimedia)

Suomen valtion luottoluokitus on erinomaista AAA luokkaa. Luottoluokitukseemme vaikuttaa julkishallinnon velkaantumisasteen ja taloustasapainon (tulot/menot) ohella monet muutkin tekijät kuten asemamme EU:ssa, velanmaksuhistoriamme ja yhteiskunnallinen rakenteemme. Kyseesä on siis kokonaisvaltainen riskiarvio.

Sijoittajan on hyvä seurata oheista karttaa silloin, jos aikomuksena on sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin tai ulkomaille sijoittaviin rahastoihin. Luottoluokitukseen on kerätty koko joukko hyvää tietoa maariskistä ja niinpä kannattaakin hieman suosia sellaisia maita, joiden luottoluokitus on hyvällä tasolla. Kaikki A- luokat (A, AA ja AAA) ovat luotettaviksi laskettavia ja vielä BBB luokkakin on ihan menettelevä (investment grade). BB ja B luokat ovat sen sijaan jo riskialttiita (speculative).

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten