Maailman talouskasvu syntyy tiedon ja kulttuurin globalisaation prosessista

Yhteiskunta

Maailmankaupan kasvu on Hollannin tilastokeskuksen tietojen mukaan edennyt samaa vauhtia talouskasvun kanssa (kuva). Tuotannon globalisaatio ja kansainvälinen työnjako eivät ole enää talouskasvun ajuri, mutta tuotannon globalisaatio pitää pintansa ja uudet tuotantoketjut ovat yhtä globaaleja kuin ennenkin.

Blokkiajattelun ja protektionismin on pelätty vähentävän globalisaatiota ja pysäyttävän vähitellen talouskasvun. Näin ei ole tapahtunut. Edes Donald Trump:n lanseeraama kauppasota ei ole Hollannin tilastokeskuksen tietojen mukaan vaikuttanut kehitykseen.

Kansainvälisen työnjaon (=maailmankauppa) ohella on olemassa toinen globalisaation muoto: tiedon ja kulttuurin globalisaatio.  Tämä tarkoittaa prosessia jossa:

  • kehittyviin maihin perustetaan globaalia tietoa ja opetusta jakavia yliopistoja ja korkeakouluja
  • samantasoista ja samaa tietoa ja opetusta on maailmanlaajuisesti saatavissa
  • yhteisiksi maailmanlaajuisiksi tieteen ja osaamisen kieliksi on valikoitumassa muutama ns. lingua franca (englanti, kiina, saksa, espanja,..)

Tällä hetkellä maailmantalouden kasvua ylläpitää lähinnä tiedon ja kulttuurin globalisaation prosessi. Se on väestönkasvuakin tärkeämpi kasvua ylläpitävä tekijä.

One thought on “Maailman talouskasvu syntyy tiedon ja kulttuurin globalisaation prosessista

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla