Maalämmöllä lämpiävistä oma- ja rivitalo- asunnoista maksetaan nyt premium hintaa

Kevyttä

Asunnonostajien arvostukset ovat Kiitneistömaailman syksyn 2022 kyselyssä muuttuneet. Maalämpö ja lämmitysmuoto ovat nousseet hinnan määrääväksi ykkösaiheeksi.

Omakotitalojen ehdoton ykkösvaltti on maalämpö. Yli 330 kiinteistönvälitysammattilaisen vastauksiin perustuvassa kyselyssä mikään muu tekijä ei nouse lähellekään sen arvostusta tässä ajassa. Aiemmat tyypilliset myyntivaltit eli muuttovalmius, oma tontti ja palveluiden läheisyys ovat seuraavilla tärkeyssijoilla, mutta selvästi maalämmön jäljessä.

”Taloyhtiöitten putkiremonttipuhe on pitkään hallinnut kauppakeskusteluja: onko putkiremontti tehty vai ei, ja jos ei, niin milloin se tulee? Vähintään samaan painoarvoon on noussut tänä syksynä maalämpökeskustelu. Energiakriisi on nostanut voimallisesti keskiöön sen huomion, että suomalainen kiinteistökanta on erittäin heterogeenistä. Uusi talo on aivan eri tuote kuin neljäkymmentä vuotta sitten tai sotien jälkeen rakennettu talo. Asiasta on puhuttu, mutta nyt se alkaa todella näkyä myös hinnoissa ja myynnin ennusteissa”, Kyhälä sanoo.

Rivitalokodeissa ykkössijalle nousevat tasapistein maalämpö ja tehty putkiremontti. Autopaikka nousee sijalle kolme. Myyntiä haittaavista ominaisuuksista sähkölämmitys koetaan tällä hetkellä öljylämmitystäkin isommaksi haitaksi, tosin vain pienellä erolla.

OMAKOTITALOJEN TOP 5 MYYNTIVALTIT

1. Maalämpö
2. Muuttovalmius
3. Oma tontti
4. Palvelut lähellä
5. Ilma-vesilämpöpumppu

(Näiden taakse jäivät mm. ilmalämpöpumppu, iso piha, kaukolämpö ja puulämmitys)

RIVITALOJEN TOP 5 MYYNTIVALTIT

1. Maalämpö
2. Putkiremontti tehty/putkissa ei remonttitarvetta
3. Autopaikkoja hyvin saatavilla
4. Julkisivu hyvässä kunnossa
5. Sähköremontti tehty ja kattoremontti tehty /ei remonttitarvetta

 

Kuvan lähde: wikimedia

Related Posts