Maanmittauslaitoksen kiinteistönvaihdantajärjestelmä automatisoi kiinteistökaupan

Kiinteistöjen ostaminen ja myyminen on ollut paljon osakekauppaa hankalampaa. Nyt tähän on tulossa muutos.

Maanmittauslaitos uudistaa vuodesta 2015 alkaen kiinteistövaihdannan perinpohjaistesti niin, että kiinteistökauppa on mahdollista hoitaa paperittomasti verkossa. Tämä vapauttaa suomalaisten 300 miljardin euron arvoisen kiinteistöomaisuuden automaattisen kaupankäynnin piiriin. Vaihdantajärjestelmän piiriin tulee noin kaksi kertaa suomen pörssin kokoinen määrä varallisuutta. 


Maanmittauslaitos on solminut sopimuksen sähköisen kiinteistövaihdantajärjestelmän toteuttamisesta ohjelmistoyritys Eficode Oy:n kanssa.

Uusi internet-pohjainen kiinteistövaihdantajärjestelmä uudistaa kotimaisen kiinteistövaihdannan käytännöt perinpohjaisesti. Tavoitteena on tehostaa kiinteistökauppaan liittyviä vaiheita, jotta kiinteistökauppa on mahdollista hoitaa paperittomasti verkossa.

"Kaupan osapuolten henkilöllisyyden tunnistaminen, kiinnitysten hakeminen ja kauppakirja tehdään järjestelmän kautta, jolloin virastokäyntejä ja kaupanvahvistajaa ei enää tarvita", sanoo hankepäällikkö Jorma Turunen Maanmittauslaitoksen Kehittämiskeskuksesta.

"Asiakas voi hoitaa kiinteistökaupan kotikoneeltaan ilman papereita ja hakea siihen liittyviä kiinnityksiä sähköisesti."

Kiinteistön omistaja voi tarkistaa omien kiinteistöjensä kiinteistörekisteritietoja jo vuonna 2013. Myös uudet panttikirjat muuttuvat sähköisiksi, eikä niitä tarvitse enää säilyttää paperiversioina.

Eficode Oy voitti järjestelmän suunnittelun, toteutuksen ja optiona olevan ohjelmiston ylläpidon mittavan kilpailutuksen. Yhteistyö Maanmittauslaitoksen kanssa käynnistyy ensi syksynä.

Sähköisen kiinteistövaihdantajärjestelmän käyttöönotto liittyy myöhemmin voimaan tulevaan lakiin, joka mahdollistaa sähköisen kiinteistökaupan, panttauksen ja kirjaamismenettelyn.

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com