Onko kaikki vihreä politiikka tehotonta

 

 

Tuorein otsikko tehottomasta ympäristöpolitiikasta oli perjantain 10.6 Helsingin Sanomien ”Maatalouden ympäristötuki on ollut tehoton

Kirjoituksen mukaan maatalouden ympäristöohjelma on epäonnistunut ja jopa lisännyt Itämeren rehevöitymistä. Ympäristötukea on maksettu maataloudelle 300 miljoonaa euroa joka vuosittain vuodesta 1995. Mittavasta panostuksesta huolimatta ravinnekuormitus ei ole vähentynyt, vaan kasvanut.

Toinen tuore otsikko Tekniikka- ja Talous-lehdestä kertoo puolestaan ”Tarkastusvirasto: Suomen vihreän tekniikan ohjelmat flopanneet”.

Kirjoitus perustuu Valtiontalouden tarkastusviraston selvitykseen Suomen energia- ja ilmastotekniikan tukiohjelmista. Sen mukaan

apurahahakemuksissa luvattu liikevaihto ja vienti ovat jääneet murto-osaan eikä luvattuja työpaikkoja ei ole syntynyt. Satojen miljoonien eurojen tukirahat ovat valuneet hukkaan.

Mistä tässä on kyse, siitä että nuo tukipolitiikat ovat olleet puhdasta jakopolittiikkaa. Olemassa oleville toimijoille on jaettu niiden valtasuhteessa tukirahaa. On varottu tukitoimia, jotka muuttaisivat kilpailuasemaa.

Related Posts