Maatalous- ja metsätalous- kiinteistöjen hinnat sopeutuvat korkotasoon

Asunnot ja metsä

Maa- ja metsä- talouskiinteistöt olivat viime vuonna hinta-laatu suhteeltaan edullisimpia Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa selviää Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastoista.  Sekä pelto- että metsäkiinteistöt olivat kaakkoisessa Suomessa kohtuuhintaisia.

Metsäkiinteistöjen reaalihinnat ovat viime vuosina kehittyneet varsin mukavasti. Syynä lienee puun hyvänä pysynyt kysyntä ja odotukset puun hintakehityksestä.  Metsätalouteen liittyvästä kiinteistövarallisuudesta suurin osa koostuu metsäkiinteistöille kasvaneen puuston arvosta ja siksi metsäkiinteistöjen hinnat heijastavat ennen kaikkea odotuksia puun tulevasta pitkän aikavälin hintakehityksestä.

Peltohehtaarien hinnat sen sijaan laskivat ja jos inflaation ottaa huomioon, niin laskua tuli hieman yli kymmenen prosenttia. Heikkon hintakehityksen taustalla on kohonnut korkotaso joka rasittaa kaikkia pääomavaltaisia investointeja. Vieras lainapääoma on kallista ja maataloudesta pitäisi saada kohonneen korkotason suuruinen tuotto. Peltohehtaarin hinta sovittautuu tuottonäkymiin ja korkotasoon.

Related Posts