Makrotalous: Maailmantalouden kasvu jatkuu – tuplataantuman vaara on väistymässä
Makrotalouskatsaus lokakuu / 2010 Kai Nyman
Kesällä tapahtunut suhdannekäänne huonompaan suuntaan on jäämässä väliaikaiseksi. Ennustelaitokset, kuluttajat ja korkomarkkinat ovat viimeisen kuukauden aikana tuoneet positiivista virettä markkinoille.
Maailman ennustettu bruttokansantuotteen kehitys (Lähde IMF.org )
Ennustelaitoksista IMF on ehkä kaikkein positiivisin ennustaen maailmantaloudelle vakaata kehitystä. Kehittyvien maiden kasvu on IMF:n mukaan 6-7% luokkaa kun taas kehittyneet maat saavat tyytyä 2% tuntumaan jäävään kasvuun. Kesällä alkanut kasvun hidastuminen näkyy syksyn luvuissa, mutta tuplataantuma on IMF:n mukaan epätodennäköinen.
Suomen kuva on erilainen. Talouskasvu lähti meillä todenteolla käyntiin vasta kesän kynnyksellä ja näyttää nyt syksyllä kiihtyvän. Suomen pörssi onkin ollut eräs maailman pirteimmistä ja buumi tuntuu jatkuvan. Piksun lukijoista 72% uskoo pörssinousun jatkumiseen.
Korkomarkkinat ovat korjanneet omaa näkemystään jopa puolisen prosenttia ylöspäin viimeisen kuukauden aikana. Niin paljon ovat kahden ja kolmen vuoden lainapapereiden korot kallistuneet. Korkomarkkinat olivat kuukausi sitten väärässä. Ne indikoivat vahvaa epäluottamusta lähiajan talouteen. Mutta nyt markkinat ovat korjaamassa näkemystään.
Osakemarkkinoiden volatiliteetistä ja hermostuneisuudesta kertova VIX indeksi on sekin laskenut ja niinpä myös osakemarkkinat ovat nyt vähemmän huolestuneita tulevaisuudesta.
Maailmantalouden vakaudelle suurin uhka taitaa olla valtiontalouksien velkaantuminen (Suomen valtio ottaa velkaa 5-7% bruttokansantuotteesta, mutta valtiomme ei ole yksin; valtiomme on ihan keskikastia maailmalla; monet ottavat vielä enemmän velkaa). Velkaantuminen joudutaan purkamaan hitaan talouskasvun aikana. Tämä on kiusallista ja jopa kivuliasta, mutta vaihtoehtoa ei ole. Meidän länsimaiden pitää tyytyä siihen että nykyinen yhteiskuntarakenteemme sallii 2-3 % kasvun ja sen puitteissa on taloutta hoidettava. Olemme itse valinneet kohtalomme.
Kommentit