Markkinakatsaus

Pörssit kävivät testaamassa haarukkojensa alareunaa, Daxissa se oli 5800. Kun ei mennyt läpi, kurssit rykäisivät saman tien haarukan yläreunaan, Daxissa tasolle 6100-6200. Sielläkin näyttää tulevan seinä vastaan.

Jos haarukka murtuu, seuraava stoppi on loogisesti useita prosentteja korkeammalla. En edelleenkään pidä sitä todennäköisenä, vaan luultavasti päivän parin sisään tehdään korkeintaan valemurto (false break) päivänsisäisesti, ja sitten taas pikapuolin koputellaan haarukan alalaitaa.

Tilanne oli aivan samanlainen 2008 talvella ensimmäisen pudotusrykäyksen jälkeen, joskin haarukka oli tuolloin korkeammalla, Daxissa se heivasi väliä 6700-7000 pistettä liki pari kuukautta. Silloin tultiin ensin reippaasti haarukasta alas, sitten takaisin ylös testaamaan yläreuna uudestaan, ja sitten yhden matalan korjausliikkeen jälkeen hurja pudotus, kun Lehman-paniikki iski.

Historian ei kannata odottaa toistavan itseään, mutta haarukan pysyvään puhkaisuun en edelleenkään usko tässä kohtaa, koska laskumarkkinat tavallisesti kestävät kauemmin kuin nyt on koettu. Laskun päättymiseen ei välttämättä ole pitkä aika, kenties vain joitakin kuukausia, mutta olisi jo tilastollisesti erikoista, ellei nykyistä kurssitasoa alempana käytäisi edes testimielessä. Takana on kuitenkin vasta yksi iso pudotusaalto.

Muut markkinaindikaattorit eivät myöskään ole vielä pidemmän nousun puolella. Dollari ei juurikaan heikentynyt tässä reippaassa pikarallissa, se vain palasi samalle eurotasolle, josta edellinen droppi alkoi. Viikkoindikaattorien perusteella dollarin vahvistuminen jatkuu, ja sen toteutuminen kulkee tavallisesti käsi kädessä osakkeiden laskun kanssa. Jos nyt osakkeet tulevat alas, dollari vahvistunee useita prosentteja.

Myöskään bondimarkkina ei käyttäydy kuten osakkeiden laskumarkkinan päättymisen yhteydessä olisi loogista. Niin USA:n kuin Saksan pitkät korot eivät ole nousseet. Niin käy, kun talouskasvu kiihtyy ja osakkeet lähtevät nousuun, jolloin rahamarkkinoilla bondien suosio laskee ja korot nousevat. Siitä ei ole toistaiseksi sellaista merkkiä, jota pitäisin vakuuttavana.

2 thoughts on “Markkinakatsaus

 1. pikapäivitys

  No niin, sieltähän sitä sojotetaan taas alas hyvää kyytiä. Ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, kun ahtaan haarukan laitoja koetellaan ennen murtautumista, tahti voi äityä ällistyttävän kovaksi eestaarumbaksi.

  Ja bondit ja dollari kulkevat käsi kädessä osakkeiden kanssa: bondien korot laskevat ja dollari vahvistuu, tuon alkuperäisen viestin jälkeen taala on noussut euroa vastaan jo kaksi prosenttia tällä kellonlyömällä. Ja vahvistuu lisää, jos osakkeet jatkavat alas – missä raja sitten tuleekin vastaan, onko tällä kertaa testitaso Daxissa 5900 kaventuvan kiilan mukaisesti.

  Heikki

  1. toinen pikapäivitys

   Pari päivää kestänyt taalaralli vaikuttaa tulleen toistaiseksi päätökseensä. Nousua ei kertynyt kuin noin kaksi prosenttia siitä, kun tiistai-iltana alkuperäisen viestin laitoin, mutta eipä tuo hassumpi tuotto ole parin päivän sijoitukselle. Markkina on edelleen odottava ja yllätykset voivat tulla nopeasti, mutta itse ainakin käytän tilanteen siltä osin hyväkseni, että valuuttavola on reipasta. Jos teillä on lyhyen aikavälin taalaposa, niin suosittelen lunastamaan pikimmiten, euro vahvistunee nyt pari päivää, aika nopeastikin. Palaan asiaan.

   Heikki

Comments are closed.

Related Posts