Markkinakatsaus

 

Ounastelin viikko sitten, että 6500 tukitason pettäminen Daxissa voisi johtaa reippaaseen pudotukseen. 6500 alle mentiin, muttei romauttaen, vaan syvään niiaten. Syvimmillään Dax koukkasi alle 6400:n, mutta kunnon rompusta olisi voinut puhua vasta jossain 6200 tienolla, silloin kasassa olisi ollut tuhannen pisteen ja 15 % pudotus, lähtötasohan oli 7200. Jotkut kotimaiset osakkeet tosin kouhaisivat viime viikolla aika rajusti alemmas kuin edellisellä viikolla, niiden kohdalla droppi oli tuhti. Yksittäisten osakkeiden ja indeksien suhteet ovat aina individuaaliset, vaikka valtaosa osakkeista liikkuu indeksien rytmissä.

Muuan anonyymi vierailija mainitsi Matiaksen katsausta kommentoidessaan, että olisin ennustanut kurssien olevan kesäkuun alussa 6100:n tasolla. Näin en ole sanonut. Alkuperäinen  oletukseni oli, että kesä vietetään markkinahaarukassa, jonka alareuna olisi 6500-6600 nurkilla ja yläreuna 7000 korvilla. Se oli puhdas markkinakokemuksesta kumpuava skenaario. Kesäkuun alusta en ole puhunut mitään.

Mt-trendien kesto on tavallisesti maksimissaan 10 viikkoa, useimmiten alle sen. Kuten jo nousutrendin aikana ja usein aiemminkin olen sanonut, paria kuukautta enempää eivät markkinat yhteen suuntaan tapaa kulkea. Kun sen verran on nousua tai laskua kasassa, taite on lähellä. Mutta etenkin laskun loppupäässä paniikkimyynnit ovat tavallisia, joten ajoituksen osumisella on suuri merkitys spekulaattorille. Viikon parin aikana voi tapahtua hurjia pudotuksia, vaikka käänne sitten tuleekin aina. Sen vuoksi yritän tehdä omaa markkinakatsaustani säännöllisesti viikon välein. Sekin on liian vähän sen suhteen, että viikon sisäisetkin liikkeet voivat olla hurjia. 

Vaikka lasku nyt lopulta tuntuu olevan lyhyiden indikaattorien perusteella ohi, on viikkotason MACD kuitenkin leikannut alaspäin. Sen vuoksi suuriin nousuihin en usko, vaan odotan edelleen jonkinlaista markkinahaarukkaa. Tietysti jos Kreikka aikoo erota eurosta eli se ei hyväksy sovittuja luottoehtoja, rysäyksestä markkinoilla tulee varmasti raju. Tällä hetkellä näyttää siltä, että uusiin vaaleihin mennään, ja siihen asti markkinat saavat hengähdysaikaa. Äärivasemmistolainen Syriza on kuitenkin uusien vaalien todennäköinen voittaja gallupien mukaan, ja sen suurvoitto ajaisi Kreikan ja EU:n poliittiseen umpikujaan. Seuraukset olisivat lyhyellä aikavälillä melkoiset. Eli parempi pysyä hereillä.

Riskinhallinnan kannalta edessä näyttää olevan vaikeita kuukausia long-positioiden kannalta. Suuria nousuja tuskin nähdään, mutta alaspäin kiskovien kriisien mahdollisuuksia riittää.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija