Omat Rahat Katsaus: Myrskyn merkit sijoitushorisontissa

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +9%,  alusta (27-05-2010) +20.0%, 1 vuosi -3.6% 

Yleistä:

Näen ukkosentummien pilvien keikkuvan sijoitushorisontissa:

 • Kreikassa on täysi kaaos.
 • Espanjassa pankkikriisi kärjistyy
 • Kiinan datat viittavat investointi (lue raaka-aine) -vetoisen talouskasvun päättymiseen ja vetovastuun siirtyvän kuluttajille. Tämä tietää huonoa raaka-aine-hinnoille ja länsimaisille investointitarvikkeiden valmsitajille.

Tällä taustalla ei ole ihme että euro viimeinkin tipahti selvästi alle 1.3 USD. Viimeisin EURUSD perhos-optiojärjestelmä sulkeutui tappiollisena. Nyt samaa strategiaa ei enää kannata jatkaa. Euron alamäki on ehkä vihdoin alkanut.

Valintani myydä dax call-optiota on ollut hyvä, ja tällä on jarrutettu salkun arvon alenemista  n. 1.5% edestä. Valitettavasti Euro STOXX 50 osinkofutuurit vuodelle 2015 ovat laskeneet vielä enemmän rokottaen salkun arvoa 2.5%. Ero vuoden 2012 osinkofutuurin ja vuoden 2015 futuurin välillä on nyt venähtänyt ammottavaski kuiluksi (2102: 116 ja 2015: 81). Olen tutkinut sieluni syövereitä ja päätynyt tulokseen että futuurien pito ei johdu tappion realisoinnin välttelystä. Uskon edelleen että osinkoja maksetaan vuonna 2015 vähintään 100 pisteen edestä. On toki mahdollista että käydään sitä ennen viime vuoden tapaan jopa alle 75 pisteessä. Silloin harkitsen lisäostoja.

 

Strategia:

Jenkkimarkkinat ovat viime aikoina päässeet helpomalla , loivemmalla laskulla ja pienemmällä volatiliteetilla kuin euroopan markkinat. Uskon että jenkeissäkin epävarmuus vähitellen kasvaa. Kaikki euroon viittaava on tällä hetkellä alipainossa. Nykyinen n. 26% kokonaispaino salkussa euromääräisissä osakkeissa ja velkapapereissa ei ainakaan nouse, päinvastoin. Osakepainoa kevetääkseni lähtee seuraavaksi  Indus holding. Tilalle tulee muuta kuin euromääräistä velkapaperia.

Mitä muuta voi nyt tehdä? 

 • Kaikki euromääräinen on nyt alipainossa. 
 • Osakepaino laskee
 • Raaka-aineisiin liittyvät osakkeet ovat pannassa.
 • Raaka-ainefutuureja pitää tarkastella tarkasti, löytyykö hyviä lyhyeksimyyntikandidaateja?
 • Jatkan cowered-call-selling logikalla, mutta hajautusta lisäen. En myy samalla kertaa useampaa erää DAX-call-optiota. Sensijaan hajautan ajallisesti ja otan mukaan myös SP500- optiot koska uskon että jenkeissä tulee myöhästynty reaktio. Tällä tavalla rakenne vastaa paremmin salkun koostumusta.
 • Voisi harkita myös Ranskan valtionlainojen lyhyeksimyyntiä futuurien avulla. Rasnakn lainakorot ovat pysyneet yllättävän alhaisina ja uskon niiden väkisin nousevan lähiaikoina.

Salkkutapahtumat 2 vko:

Myyty: –

Ostettu: Lisätty suunnitelman mukaisesti velkapapereita. Vattenfall pepretual velkapaperi n. 4% tuotolla.  NetcareEteläafrikkalainen sairaala-operaattori (jolla valitettavasti on myös toimintaa englannissa). Yhtiö vaikuttaa hyvin johdetulta – raportoinnin taso ainakin on loistavaa.  Kasvua on löytynyt viiden vuoden yli 6% ylärivillä ja 20 % osakekohtaisella tuloksella mitaten. Vahva kassavirta, mutta paljon velkaa.

Miten aion toimia nykytilanteessa:

Osingot: Bilia, 361 degrees, LQD, Citigroup, Intel, Great Wall Motor, Emmi AG, OLin corporation, Shell

Salkun Nousijat (2 vko): Tesco (+3.3%)

Salkun Laskijat (2 vko): Bilia (-23.5%), Oriental watch Holdings (-15.8%), Sparebank 1SR (-13.9%)

Muuta merkittävää: Bilia Q1 tulos oli melko kehno osakekohtaisen tuloksen pudotessa 2:75 -> 2:00 SEK. Kurssi laski merkittävästi osingon lisäksi. Likkevaihto kuitenkin kasvoi, joten en ole vielä kovin huolissani. Nykykurssilla voisi harkita jopa lisäämistä, mutta kiirettä ei ole.

5 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Myrskyn merkit sijoitushorisontissa

 1. Mistä ostaa velkakirjoja?

  Moi,

  Missä piensijoittaja voi käydä kauppaa yritysten velkapapereilla? Ei ainakaan heti osunut silmään Nordnetin sivulla.

  1. Yritysten velkapaperien eräkoko 50000

    

   Kauppa voi käydä pankkiiriliikkeiden välityksellä, mutta kun mainitsit piensijoittajan, niin noiden velkapaperien pienin eräkoko on joko 50'000 tai 100'000.

   Toisinaan lasketaan liikkeelle pienemmissäkin erissä, esim. 5000, ostettavia velkapapereja ja niiden ehdot ovat heikompia kuin noiden ”normikokoisten”.

  2. Velkakirjoja myynnissä

   Muun muassa Nordealla on kasvanut tarjonta yritysten joukkovelkakirjoissa. On täysin totta että useissa papereissa minimierä on 50000e, mutta löytyypä niitäkin jossa minimierä on 1000€.

  3. Katso myös Tapiolan aamukatsaus

   jota pääset lukemaan Piksun sivun kautta. Aamukatsauksen yhdellä sivulla "ETF-perustiedot" on melkoinen joukko bondi-ETFiä.

Comments are closed.

Related Posts