Markkinakatsaus

 

Olen pitänyt taukoa markkinakatsauksissa, koska olen ollut kohtuullisen pihalla markkinoiden käytöksestä. Odotin pörssien kääntyvän reippaaseen laskuun jo elokuun lopussa, jolloin oli takana joitakin viikkoja kestänyt loiva korjausliike, mutta sellaiseksi se jäikin. Kohta pörssit kiskaisivat taas muutamassa päivässä reippaasti ylemmäs – korjauksen jälkeisten nousujen tapaan kovalla tempolla. Tämä siitä huolimatta, että nousua oli kestänyt jo kolme kuukautta, joka on normaalisti mt-syklien keston ylärajoilla.

Erityisen outoa pörssien liikkeissä on ollut kuluneen vuoden aikana syklien keston ennakoimattomuus. Tavallisessa nousumarkkinassa mt-syklit kestävät pari kolme kuukautta, jonka jälkeen seuraa noin kuukauden parin korjausliike. Reilun puolen vuoden nousujakson jälkeen seuraa loiva laskusykli, usein kesälle ajoittuva, jolloin kurssikehitys on heikkoa aina seuraavaan reilun puolen vuoden nousujaksoon asti. Nyt meillä on ollut etenkin Euroopan pörsseissä villisti ylösalaisin laukkaava markkina: neljä kuukautta ylös, saman verran alas, taas saman verran ylös.

Suomessa pääsuunta on ollut alas, suurissa pörsseissä taas on tehty uusia huippuja tai testattu vuoden takaisia. Yleisesti ottaen kurssikehitys on ollut kokonaisuutena silti heikkoa, sillä indeksit eivät ole parhaiten pärjänneessä USA:ssa kuin hiukan korkeammalla verrattuna kesään 2011, jonka lopussa koettiin suuri romahdus. Siitä ei alkanut silti laskumarkkina kuten olisi tuntunut loogiselta, vaan liike lähti ylös, joskin erittäin rajujen korjausliikkeiden saattelemana.

Teknisesti olemme samassa pisteessä kuin elokuussa: indeksit ovat tehneet loivaa korjausliikettä alas joitakin viikkoja, osassa pörsseistä jo kuukauden. Kysymys on, joko olisi aika pidemmän korjausliikkeen – sen, jota odotin jo elokuun lopussa? Vai jääkö tämäkin nykäys yhä pieneksi korjausliikkeeksi, josta kohta kiskaistaan vauhdilla ylös?

Suuria korjausliikkeitä alas tulee aina jossain vaiheessa, mikään ralli ei kestä loputtomasti. Historian perusteella pidän siksi todennäköisempänä, että nyt dropista tulee kunnollinen mt-korjausliike alas, jolloin se kestäisi vielä joitakin viikkoja, ja putoaisi reilusti syvemmälle.

Perusteitakin löytyy. Viikkotason MACD on kääntymässä laskuun, ja sen liikkeitä ennakoiva Slow Stochastic kääntyi reippaaseen laskuun jo syyskuussa. Fast Stochasticin nopea linja jysähti jo pohjaan, ja yleensä siitä seuraa, että myös Slow Stochastic putoaa pohjaan asti. Sen se tekee normaalisti pari kolme kertaa vuodessa – nousumarkkinassa harvemmin, laskumarkkinassa useammin. Mutta aika alkaisi olla, viimeksi se kävi pohjassa keväällä.

Jos syklit nyt noudattavat lähiaikojen rytmiä, niin laskusyklistä voi jälleen tulla yllättävän pitkä, kuten kävi keväällä. Tuolloin takana oli vajaan neljän kuukauden vahva talvinousu, ja odotusarvo ainakin minulla oli, että olemme nousumarkkinassa, ja korjausliike jää lyhytkestoiseksi. Sen sijaan laskua kesti kolme neljä kuukautta eurokriisin syventyesssä, eli saman verran kuin nousua. Mutta tästäkään ei seurauksena ollut laskumarkkina, vaan seuraava nousu kesti nyt kuluneen reilun kolme kuukautta EKP:n pelastusohjelman palautettua markkinoiden luottamuksen.

Jos tämä rytmi jatkuu, kestää pudotus jälleen kauemmin kuin takana olevan rallin perusteella voisi odottaa. Mutta sitä on mahdoton tietää etukäteen. Joka tapauksessa, jos viikkotason Slow Stochastic putoaa nyt pohjaan, kestää liike alas kokemuksen mukaan vielä pari kolme viikkoa, koska pudotus on vasta puolivälissä. OMX:ssa sekä päivä- että viikkotason Relative Strength Index on pudonnut nollatason pintaan. Jos ne menevät läpi, seuraa siitä poikkeuksetta kurssien reipas pudotus. (Valitan, etten voi liittää mukaan TA-grafiikkaa, koska käytän sivustoja, joiden tekijänoikeudet estävät sen).

Tiivistäen: oletan, että kunnon korjaus on nyt lopulta liikkeellä, ja se kiihtyy loppua kohti kuten tavallista. Jos skenaario toteutuu, sykli alas ei pääty ennen marraskuuta.

Jos taas olemme sittenkin vielä yhdessä pienessä korjausliikkeessä, indeksit kiskaisevat ylös aivan pian, koska loivaa laskua on kestänyt liki kuukauden, ja indeksit ovat pudonneet viitisen prosenttia. Ne ovat tyypillisiä lyhyen korjausliikkeen mittoja, vastaavan koimme juuri elokuun lopussa.

One thought on “Markkinakatsaus

  1. Uskon että kurssit lähtevät seuraavaksi ylöspäin

    Olen silti tällä hetkellä täysillä mukana.

    Luotan että kurssit ovat olleet tuossa mainitsemassasi lyhyessä korjausliikkeeseessä alas ja nyt mennään jo ylöspäin.

    Mutta tää on vaan tunnetta.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija