Puurakentamisella uuteen nousuun Kymenlaaksossa

  Professori Pekka Heikkisen mielestä puurakentamisen kehittäminen vaatii palvelujen kehittämistä: ei riitä, että työmaalle tuodaan lautapino ja siitä sitten halki poikki ja talo pystyyn.

Kauppalehden tuoreessa OPTIO:ssa hehkutettiin metsäteollisuuden rakennemuutoksesta riutuvaa Kymenlaaksoa, joka hakee uutta potkua puurakentamisesta. 

Luin uutisen Sotkamon Nesteen Baarissa ja kotiin tultuani ryhdyin googlaamaan puuhankkeiden taustalla olevia toimijoita ja vaikuttajia.

Kirjoitin Kymenlaakson puurakentamisesta toisaalla aikaisemmin, mutta nyt aihetta on helpompi lähestyä, kun rakennemuutosalueen toimijat ovat tulleet näkemyksineen julkisuuteen.

Toivottavasti Kymenlaaksoon puurakentamisen hankkeet etenevät paremmissa merkeissä kuin liimapuu Kemijärvellä. Suurella kiireellä nämäkin pelastusoperaatiot on pantu pystyyn; tulos riippuu yrittäjien taidoista, tahdosta ja tietenkin markkinoiden valmiudesta tarttua tarjolla olevaan uuteen mahdollisuuteen.

YHTEISÖSIJOITTAJAT

Yhteisösijoittajat haluavat edistävää kilpailukykyistä puurakentamista ja kestävää kehitystä: WoodPrime Oy:n osakaspohja koostuu yhteisö- ja yksityisistä sijoittajista. Osakkaina ovat Sitra, MTK, Puuliitto, Finnveran aloitusrahasto Vera sekä Rasto Oy, Ari Martonen, Jari Pajala ja Risto Kauppila.

Yhteisösijoittajat perustelevat osakkuuttaan yhtiössä tahdollaan vaikuttaa kilpailukykyiseen kestävän kehityksen mukaiseen rakentamiseen, puurakentamisen edistämiseen ja työllisyyteen.

Sitran sijoituspäätös perustuu Janne Ahlströmin mukaan Sitran tavoitteisiin sekä edistää kestävää kehitystä ja luonnonvarojen tehokasta käyttöä että hyviin tuotto-odotuksiin.

WOODPRIME

Puutuotealan rakennustuotantoon erikoistuva WoodPrime Oy aloittaa liiketoimintansa Kouvolassa – Voikkaan entisellä paperitehtaalla – ja tuo lehti- ja verkkotietojen mukaan puurakentamiseen kattavan palvelukonseptin. 

– Yhtiön toiminnan käynnistyminen on varmistunut rahoituspohjan ja perustamissopimuksen allekirjoituksen myötä, kertoo WoodPrime Oy:n osakas, hankkeen vetäjä Ari Martonen.

Uusi yhtiö osti Rasto Oy:n elementtiliiketoiminnan 1.6.2012. Alkuvaiheessa yhtiö työllistää 10-12 henkilöä. Syksyn mittaan investointien valmistelun ja henkilöstön koulutuksen alkamisen myötä henkilöstön määrä kasvaa 30-40 henkilöön.

UUSI KONSEPTI

– WoodPrime Oy:n liiketoiminta tuo puurakentamiseen uudenlaisen konseptin, joka perustuu kattavien puurakentamisen ratkaisujen tarjoamiseen asiakkaille. Rakentajat ja rakennuttajat saavat WoodPrimelta tuotteet ja palvelun suunnittelusta valmistuksen kautta työmaa-asennukseen saakka, kuvailee Martonen Sitran verkkosivuilla. 

Woodinno-hankkeen projektipäällikön tehtävistä WoodPrime Oy:n toimitusjohtajaksi siirtyvän Jari Pajalan mukaan tämänkaltainen palvelukonsepti on puuttunut tähän mennessä puurakentamisesta Suomessa.

– Tarjoamme monipuolisia liiketoimintakumppanuuksia kaikille rakennusalan yrityksille Suomessa ja Venäjän lähialueilla. Raaka-ainehankinnassa ja logistiikassa haemme kumppanuuksia erityisesti paikallisten yrittäjien kanssa, sanoo Pajala.

KILPAILUKYKYÄ

Yhteisösijoittajat haluavat edistävää kilpailukykyistä puurakentamista ja kestävää kehitystä.

– Tämänkaltainen jalostusarvon nosto edistää pyrkimystä erittäin hyvin, sanoo johtava Asiantuntija Janne Ahlström Sitrasta.

MTK:n Heikki Laurisen mukaan maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestölle on tärkeää toimia edustamiensa elinkeinojen puolesta ja sen osana puun käytön monipuolistamiseksi sekä puurakentamisen edistämiseksi.

– MTK toteuttaa perustehtäväänsä eli edunvalvontaa tänä päivänä usein eri tavoin. Sen osana toimimme myös pääomasijoittajina yksittäisissä hankkeissa, jotka ovat sekä hyvin valikoituja että samalla jäsenkuntamme näkökulmasta erityisen merkittäviä. Odotamme  näistä hakkeista luonnollisesti myös hyvää taloudellista tuottoa, kuvailee Laurinen.

Puuliiton puheenjohtajan Sakari Lepolan mukaan tämänkaltaiset sijoitukset eivät ole Puuliitolle arkipäivää.

– Kun viime vuosina on perinteisestä puutuoteteollisuudesta kadonnut tuhansia työpaikkoja, näemme puurakentamisen vahvana kasvualueena, kertoo Lepola.

– Tässä tilanteessa haluamme olla mukana edistämässä puurakentamista.

Lisätietoja

WoodPrime Oy, Ari Martonen, etunimi.sukunimi@woodfront.eu
WoodPrime Oy, Jari Pajala, toimitusjohtaja, etunimi.sukunimi@kouvola.fi, 0400 488 4352
Sitra, Janne.Ahlstrom@sitra.fi Johtava asiantuntija, +358 294 618 216

Woodfront: Kouvolaan suunnitteilla oleva puutuotealan rakennusosatuotannon käynnistyminen on varmistumassa. Hankkeen vetäjän Ari Martosen mukaan tulevan yrityksen rahoituspohja on varmistumassa hankkeeseen mukaan tulevan Sitran myönteisen päätöksen jälkeen.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne