Markkinakatsaus

Ounastelin edellisessä markkinakatsauksessa 12.12. pörssien tulevan vielä hiukan alemmas, ja nippa nappa näin kävikin.  Osa pörsseistä pohjasi parin päivän päästä, toiset – mm jenkkipörssit – koppasivat päivänsisäiset pohjat 18.12. eli kyllä pudotukseen se standardi kolmisen viikkoa saatiin kasaan. Kun Fed antoi kuumeisesti odotetun päätöksen etenkin setelirahoituksen osalta, riemu oli suuri ja trendi kääntyi saman tien. Se oli tietysti odotettavaa, että kohtuullisen reippaasti markkinat reagoivat suuntaan tai toiseen päätöksestä riippuen. Kun setelirahoitusta kevennetään vain 10 miljardilla  kuukaudessa, otettiin tieto riehakkaasti vastaan. Rahapolitiikka pysyy löysänä, joskin kiristymisen merkit on nyt annettu.

Droppi oli sitten mielestäni siinä. Kovin alas se ei tullut, jääden aika kauas pitkien liukuvien kuten 12 kk suojatasosta. No, jos Fedin linja olisi ollut tiukempi, ropsaus olisi voinut hyvinkin niille nurkille päätyä.

Markkinat liikkuvat usein ilman uutisia, mutta keskuspankkien päätökset kyllä vaikuttavat rajustikin, jos ne poikkeavat vähänkään odotuksista. Olipa syy mikä tahansa, niin käänteissä muutokset ovat riuskoja, joten ostojen ja myyntien ajoituksella on valtava merkitys. Kurssit voivat sukeltaa tai loikata ylös muutamassa päivässä useita prosentteja, kuten tälläkin kertaa.

Alennusmyynti on jo ohi, mutta vielä tähän nousuun toki ehtii, eiköhän tässä nyt kuukausi pari sujutella taas ylöspäin, ellei jotain dramaattista tapahdu.

Hyvää joulua kaikille, ja uutta vuottakin, ellen sitä ennen innostu jorinoihin!

2 thoughts on “Markkinakatsaus

 1. Samoilla linjoilla

  Erityisesti Yhdysvaltojen hyvät makroekonomiset uutiset ovat niin hyviä, että ne peittoavat kaventeluhermostuneisuuden. Markkinoilla on ylireagoitu, ja korjauspäivät ovat yleensä seuranneet hermostuneisuutta. Alun paniikkimyynnin jälkeen on rauhoituttu miettimään, mitä kaventelu tarkoittaa. Se ei tarkoita rahamäärän supimamista (Fed ei myy velkakirjapottiaan).

  Toukokuun ensimmäisen kaventelupuheen aiheuttama reaktio näkyi kyllä vahvasti Treasuryissä.

  1. Seuraava hermoilun kohde?

   Jos kyse ei ole pelkästä yliostetun tai -myydyn tilan korjauslikkeestä, markkinat usein reagoivat odottamassa oleviin päätöksiin ennalta. Kun jotain isoa on tekeillä eikä tuloksesta ole varmuutta, pörssit alkavat oireilla joitakin viikkoja ennen yleensä putoamalla. Seuraavaksi on edessä USA:n velkakatto, joka tulee vastaan helmikuun lopussa, jollei sitä taas nosteta:

   http://www.kauppalehti.fi/etusivu/usan+velkakatto+tulee+vastaan+jo+helmikuun+lopussa/201312590821

   Jos päätös taas juuttuu kongressiin, alkavat pörssit reagoida siihen hyvissä ajoin ennen katon umpeutumista. Näin on käynyt ennenkin. Usein kurssit alkavat nousta jo vähän ennen päätöstä myönteistä tulosta ennakoiden. Siinä tapauksessa sellainen ei nosta kursseja enää voimakkaasti kuin hetken. Jos kurssit ovat päätöstä ennen syvässä montussa, myönteinen päätös räjäyttää ne ylös. 

   Mutta voi käydä tietysti niinkin kuin 2011 kesällä: päätös viipyi viime minuuteille ja paniikki valtasi markkinat rysäyttäen pörssit kymmeniä prosentteja. Treideri tietää, että näissä käänteissä voi tehdä paljon rahaa hetkessä, mutta riskit on huomioitava ja joskus ne realisoituvat. Jos tekee omat ratkaisunsa vasta päätösten synnyttyä karttaa riskit, mutta menettää myös monta pikavoittoa. Näitä treiderin on punnittava tapaus kerrallaan.

   Heikki 

Comments are closed.

Related Posts