FED vähentää tukiostoja – mihin nyt sijoittaa?

Joskus markkinareaktioita on vaikea ymmärtää. Kun kesäkuussa Ben Bernanke vihjaisi että FED:n velkakirjatukiostot eivät jatku ikuisesti siitä seurasi pörssiromahdus. Kun sama Ben lähes viime töikseen männä viikolla ilmoitti tukiostojen vähentämisestä SP500 päätyi pienen laskipiikin jälkeen plussalle. Tässävälin Iso-Ben on toki käyttänyt aikka ja energiaa vakuutteluun että tukiostojen vähentäminen ei tarkoita että koronnostot olisivat lähellä. Samalla on myös saatu vihjeitä USA:n talouskasvun vakautumisesta. Viimeiset päivitetyt luvut näyttävät 4% BKT-kasvuvauhtia ja, mitä parasta, vähittäiskaupan vetämänä.

Hyvät uutiset USA:ssa ovat siis jälleen hyviä uutisia pörssille eikä päinvastoin.

Alla muutamia ajatelmia/ennusteita markkinatilanteesta:

Aasimarkkinoista härkämarkkinoihin: Eräs kolumnisti kutsui osuvasti pörssinousua aasimarkkinoiksi. Aasia (eli pörssi-indeksiä) raahataan vastentahtoisesti ylöspäin. Samalla valitus on kova osakkeiden ylihintaisuudesta Shillerin P/E:tä vastaan yms. Uskon ja toivon että yhtiöiden tulokset vähitellen osoittavat vahvistumista ja päästään oikeisiin härkämarkkinoihin. Samalla korkotaso ennemmin tai myöhemmin lähtee nousuun, joten korkopaperit ovat tällä hetkellä vielä huonompi ajatus kuin mahdollisesti ylihintaiset osakkeet. Joku jopa ennusti SP500:lle "2014 for 2014" eli vielä melkoista nousua 1800-tasosta jolla nyt liikutaan.

Taala vahvistuu euroa vastaan: Fedin vähitellen kääntäessä rahahanoja tiukemmalle taalan arvo nousee mm. euroa vastaan. Tästä seuraa että vaikka USA:n osakkeet eivät enää juuri nousisi, voisi euroissa sijoittava saada valuuttakurssin vahvistumisesta lisää tuottoa. Euro taas on erittäin vahva. Kaikki rahat pois euroalueelta!

Kasvumarkkinoilla ongelmia: Kun USA:n pörssi vetää se on jostakin pois. Vaihtotase-alijäämäiset kehittyvät taloudet ovat suurimmissa vaikeuksissa: Brasilia, Etelä-afrikka, Indonesia, Turkki,…Näissä on tosin nähty jo valuutan heikkenemistä ja heikohkoa pörssikurssikehitystä. Heikkous nyt tarkoitanee hyvää ostotilaisuutta muutaman kuukauden kuluttua.

Turbulenssia Kiinassa: Kiinan keskupankki on kiristämässä lainamarkkinoita. Interbank-korot ovat jo käväisseet huomattavan korkealla tasolla. Pankeilla on entistä vähemmän "ilmaista" rahaa kun yksityishenkilöt hakeutuvat vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Kiinan yritykset ovat velkaisia, joten vauhtia ja vaarallisia tilanteita on edessä. 

Lukijat vetäkööt näistä ajatelmisat omat johtopäätöksensä omalla riskillään!

One thought on “FED vähentää tukiostoja – mihin nyt sijoittaa?

  1. Kokonaistilanne

    Ihan hyvä yleiskatsaus. Luin jostain (mahdollisesti FT), että sijoittajat istuvat edelleen huomattavan rahakasan päällä. Varovaisuutta on silti ilmassa 2008-2009 rytinän jälkeen. Kun tämä varovaisuus poistuu niin tuotas… ralli on melkoinen.

    Yhdysvaltain uskomattomilta tuntuvat kasvuluvut voivat toki tulla viilatuksi hieman alas, mutta viestin pitäisi olla kristallinkirkas myös europäättäjille siitä, miten kriisi taltutetaan. Samalla kun olen seurannut Japanin mahdollisia ongelmatekijöitä niin näyttäisi siltä, että ne ongelmakohdat on pystytty kiertämään. Tulin siis nostaneeksi vääriksi todettuja asioita esille, ja hyvä muistutus siitä, että ainakin minä olen hyvin virheherkkä. cool

    Lisäpinnat muuten EURUSD-huomiolle. Sitä moni pitää "itsestäänselvyytenä", mutta sen mainitseminen poistaa ns. näennäisen sisäistämisen.

Comments are closed.

Related Posts