Markkinakatsaus

Pörssit ovat ropisseet alas tukka putkella aika tarkkaan kuukauden, tosin vähän markkinapaikasta riippuen. Useimmissa kuitenkin droppi alkoi jo heti tammikuun alussa, joten kuukausi on pulkassa. Korjausliikkeitä tulee ja menee enemmän tai vähemmän säännöllisesti, joten mitään kummempaa tähänkään ei välttämättä liity. Niiauksen syyksi on päätelty Fedin QE:n kaventaminen, ja näin varmaan onkin jossain määrin, koska dollari on vahvistunut ja muut valuutat ottaneet lukua, varsinkin kehittyvien markkinoiden. Tosin niiden valuutat ovat – vaikkapa otsikoita eniten kerännyt Turkin liira – tulleet pulkkaa jo pidempään. Toki Fedin kaventaminenkin on ollut pidempään tiedossa, ja seuraukset sinänsä ovat odotetut. Ylivahva eurokin on lopulta menettänyt suosiotaan sukeltaen lopulta alle 1,35 taalan, ja indikaattorien perusteella pudotus jatkuu vielä jonkun matkaa.

Mutta onko kyseessä tavallinen korjaus vai jotain radikaalimpaa – eli pidemmän nallemarkkinan lähtölaukaus? Tai ainakin yhä kesken oleva raskas korjausliike, vastaava kuin Nikkei koki syksyllä pudotessaan 20 prosenttia yhtä putkea? Mahdoton tietää varmaksi. Ainakin droppi on ollut syvempi kuin aikoihin, mm. Dax on kiskaissut alas korkeimmillaan eli perjantaina jo 700 pistettä huipuista. Näin rankkaa droppia ei ole koettu aikoihin, joten se pistää mietteliääksi.

Jos kyseessä on vain raju korjausliike, sen pitäisi olla näillä hetkillä ohi – kenties pohjat olivat juuri perjantaina. Pudotus on loiventunut, ja kuukautta kauemmin normaali sonnimarkkinadroppi ei kestä. Ostopaikka siinä tapauksessa, ja tavallisesti se haihtuu hyvin äkkiä, jos käänne on nyt. Alennusmyynti on ohi muutamassa päivässä tai jopa tunnissa, kuten viime päivien hurja vola osoittaa.

Pitkien indikaattorien perusteella en usko tässä kohtaa nallemarkkinaan, mutta rahapolitiikan kiristymisen vaikutuksia on tietysti vaikea arvioida. Yliostetun markkinan reippaat korjausliikkeet ovat kuitenkin koetun syvyisiä ja mittaisia. Sen perusteella pudotus alkaa olla takana. SP 500 ei ole enää mennyt alle 1770:n, ja Dax on kaivanut monttujaan viime päivinä taantuvalla syvyydellä. Lyhyet indikaattorit ovat reippaassa nousussa. Kaikki viittaa dropin päättymiseen.

Tosin on huomattava, että dropin jatkuminen tapahtuisi varmasti aika rajuna. Siinä tapauksessa viime päivinä tapahtunut jarrutus oli vain ylimyyden tilanteen tasapainotus, ja pudotus jatkuisi jonkun aikaa tahdilla, joka saa varmasti hien pintaan longina olevilta.

Silti pidän selvästi todennäköisimpänä, että pikapuolin pudotus on ohi. Esimerkiksi Nikkein syksyinen rysäys oli esimerkki ylimyydyn markkinan korjauksesta, joka syvyydestään huolimatta ei johtanut nallemarkkinaan, eikä se kestänyt juuri kuukautta kauemmin. Varsinaiset pörssiromahdukset – kuten 2008 ja 2011 – sukeltavat kuukaudessa paljon syvemmälle kuin nyt. Jos helvetin portit siis olisivat aukeamassa, mielestäni olisimme siellä jo. Toinen asia on, mitä jatkossa tapahtuu, vaikka droppi päättyisi jo ensi viikolla.

2 thoughts on “Markkinakatsaus

  1. Viime kvartaalin tulokset olivat laihoja

    Minustakin nyt palaudutaan lamaa edeltäneisiin maailmantalouden kasvulukuihin, jotka olivat noin 3…4% / vuosi. Nuo fed:n QE kavennukset ovat minusta vain osoitus siitä, että talous on palautumassa eikä taloutta tarvitse enää keinotekoisesti tukea. Minäkin uskon, ettei tässä tilanteessa ole tilaa suuremmalle korjaukselle vaikkeivät viime kvartaalin tulokset niin kovin hyviä olisi olleetkaan.

  2. Nikkei -4,18%

    Vaikuttaa hieman siltä, että laskuputki jatkuu – ja mahdollisesti jopa kiihtyy.

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin