Markkinakatsaus: Aina vaan kesäisempää
Huh hellettä – nyt jo ulkonakin, mutta varsinkin markkinoilla. SP 500 ja Dow Jones eivät päässeet vieläkään yli edellisistä huipuistaan, ja samassa rytistiin alaspäin kunnolla. Samalla ovenavauksella paukkuivat alas pörssit kautta maailman, kuten tavallista on. Pörssien välinen synkronia on normi, joka ei aina toteudu, selvästi useimmiten kuitenkin. (Toivottavasti tämä löytämäni hyvä tekninen sivusto toimii kunnolla linkitettynä, aion käyttää sivustoa jatkossakin.)
https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:SPX
Liikkeet eivät tietenkään ole samanmittaisia. Tässäkin tapauksessa Helsingin pörssin rekyyli ylöspäin perjantaina oli selvästi vahvempi kuin useimmilla markkinoilla. Se on tietysti mukava asia Suomen kannalta sikäli kun indikoi lopultakin vauhtiin päässyttä elpymistä.
Isoa kuvaa viime viikko ei muuttanut vaan vahvisti. Pitkät indikaattorit ovat laskussa kuten usein tässä kohtaa vuotta. Kaikki viittaa perinteiseen kesään eli heikkoon kurssikehitykseen indeksitasolla ja jossain vaiheessa isompaan kertakorjaukseen – joka usein saapuu syysmyrskyn muodossa – tai ainakin hitaaseen valumiseen alemmas.
Odotin alun perin tämän keskipitkän trendin vielä nykäisevän USA:ssakin uudet huiput, mutta niin kävi vain Nasdaqissa. Pitänee katsella nousevaa lyhyttä trendiä, jossa purkaa trendipositionsa. Pitkästä salkusta olen jo jonkin verran volatiileimpia osakkeita myynyt, koska vuosien kokemuksella tiedän niiden kyllä roiskaisevan vielä reippaasti alemmas jossain kohtaa; ovat nyt niin rapeasti hinnoiteltujakin.
Ainakin muodollisesti paniikin aiheutti Donald Trump, jonka tutkinnat voivat johtaa jopa presidentin eroon. Epätodennäköistä se kyllä on, koska erottaminen vaatisi kongressin ja senaatin republikaanien kääntävän hänelle selkänsä. Kai se mahdollista on, jos Trumpin suosio murenee ja uhkaa nielaista kurimukseen koko puolueen. En sen varaan vielä paljon laskisi, vaikka en todellakaan olisi tällaisesta lopputulemasta pahoillani.
Ainakin Trumpia voinee pitää syypäänä dollarin rajuun heikentymiseen. Valuutat liikkuvat toki paljolti toisella tavalla kuin uutiset antaisivat olettaa, mutta tässä tapauksessa Trump-jupakka vaikuttaa oikeasti olleen dollarin myyntiaallon takana, koska se heikkeni euron lisäksi jeniä vastaan. Euron ja jenin suhde taas pysyi vakaana eli eurosta ei ollut sinänsä kyse. Indikaattorien perusteella odotan jenin vahvistuvan lähiviikkoina.
Dollarin odotin jo vahvistuvan euroa vastaan, mutta Trumpista on tullut todellinen Master of the Market – kun hän suuntaan tai toiseen heilahtaa, niin joissain rysähtää. Ensin hän potkaisi ilmaan rajattoman optimismin, joka on nopeasti kääntymässä epävarmuudeksi ja ahdistukseksi. On hyvin harvinaista, että euro liikkuu dollaria vastaan tuollaisella voimalla noin lyhyessä ajassa. Vastaavaa rykäystä ei näe yleensä edes kerran vuodessa.
https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD
Samalla keskipitkä trendi venyi normaalia pidemmäksi. No, näitäkin tulee, helppoahan tämä muuten olisi. Ei auta kuin odottaa dollarin vahvistumista. Indikaattorit ovat euron suhteen nyt harvinaisen yliostettuja.
Euron ulkopuolelle sijoittaneilla on kaikilla sama ongelma ainakin lyhyellä aikavälillä: heikko valuuttakurssi syö nimellistuotot. Pysyvä tila se harvoin on, koska valuutat seilaavat ylösalas, mutta pitkät trendit voivat olla syviä.
Amerikkalaiset osakkeet ovat dollarin pitkän nousutrendin ansiosta olleet euromääräisesti mainioita kohteita heikommallakin kurssikehityksellä. Toisaalta jos euron pitkä trendi alkaa jossain kohtaa näyttää nousevalta, dollaripohjaisten sijoitusten mielekkyys on punnittava tarkkaan. Palaan asiaan, jos se alkaa vaikuttaa ilmeiseltä.
Kommentit