Venäjän ja Turkin osakkeet ovat alennusmyynnissä

Mistä saa halvimpia osakkeita? Asia selviää piksun ”Analyysit / maaindeksit” sivulta. Osakkeet ovat halvimpia Venäjällä, jos mittana käytetään tulostuottoa suhteutettuna osakkeen pörssiarvoon. Tuotto on 13% tasolla. Hyvää tulostuottoa saa myös Turkista, Kreikasta ja Brasiliasta. Nämä ovat kaikki taannoisia kriisimaita. Vakaiden maiden osakkeet tuottavat huomattavasti vähemmän, tyypillisesti alle 5%.

Tulostuoton ohella kannattaa seurata kasvua

Tulostuotto ei ole ainoa asia jota sijoittajan kannattaa seurata. Toinen merkittävä tekijä on kasvu. Yksittäisten osakkeiden ja myös kokonaisten pörssi-indeksien arvo muodostuu pääosin näistä kahdesta tekijästä, kasvusta ja tulostuotosta. 

Suuremman riskin (volatiliteetin) sijoitustuotteita saa halvemmalla

On olemassa myös kolmas tekijä, riski. Riski vaikuttaa kahteen suuntaan, kurssi voi joko nousta tai laskea. Riski voi siis toteutuessaan olla joko positiivista tai negatiivista. Sijoittajat kuitenkin hinnoittelevat riskin negatiivisesti ja korkean volatiliteetin (riskin) sijoitustuotteita saa halvemmalla.

Suuren volatiliteetin sijoitustuotteiden edullisuuteen on olemassa rationaalinen syy. Suursijoittajat ottavat velkavipua silloin kun riski (volatiliteetti) on pienempi ja he joutuvat tasapainottamaan suuremman riskin sijoituksia pitämällä enemmän käteistä. Suursijoittajan kannalta suuren riskin ja suuren tuoton sijoitusinstrumentti on siis yhtä hyvä kuin pienen riskin ja pienen tuoton instrumentti. Kumpikin tuottaa hänen kannaltaan loppujen lopuksi yhtä hyvin. Tässä syy siihen miksi suuremman riskin (volatiliteetin) instrumentteja saa halvemmalla.

 

 

 

 

 

Related Posts