Markkinakatsaus DAX, OMHX, Fortum, Konecranes, Nokia, S&P 500 ja Baltic Dry

Markkinat saavat jälleen mietteliääksi. Tuntuu, että kaamosmasennus on saanut minusta vallan ja olen keskittynyt katselemaan tummia pisteitä seinällä markkinoiden iloitessa uudesta elämästä.

DAX on jaksanut ponnistaa aikaisemmin mainitsemamme 6600 tavoitetason yläpuolelle. Voimakkaan ponnistuksen seurauksena RSI on kivunnut yli 70 tason, joka on suurelle indeksille kyllä kova teko. Jotain lepoa tällainen heikkopäinen uskoisi pian tulevan. Yläpuolella siintää kiinnostava 7000 pisteen taso. Kyllä sinne monen mieli tekisi, mutta lähipäivät näyttävät riittääkö puhti vai saammeko nähdä false breakoutin ja paluun todellisuuteen.

Nousumarkkinoilla on tapana jaksaa pysytellä yliostetulla tasolla ja tehdä korkeintaan -1ATR tasolle yltäviä droppeja. Odottelen innolla seuraavan myynti-innon alkua, sillä tähän asti ostajat ovat olleet sormi herkkänä ostonappulalla. Aika näyttää kuinka seuraavalla kerralla käy kun ollaan reilusti yliostettuja ja lähellä rankkoja tasoja.

 

Kotinurkkamme eli OMXH25 on käyttäytynyt melko oppikirjamaisesti tehden pienen pullbackin lyötyään päänsä vastustasoon ja ponnistaen jälleen tukitasolta ylöspäin. Aivan lähellä yläpuolella on 2 200 pisteen tavoitetasomme. Tästä yläpuolelle murtautuminen antaisi tilaa helposti yli sadan pisteen nousulle.  Nyt ollaan kuitenkin päästy ensikertaa kunnolla 200 päivän EMA yläpuolelle sitten viime kesän. Tällä puolella pysyttely kertoisi melko positiivisista ajatuksista.  Alapuolella tukitasoina toimivat 200 päivän EMA sekä 2050 kulmilla oleva aikaisempi murtunut vastustaso.

 

Aikaisemmin seuraamistamme osakkeista Fortum on hyvän tuloksen myötä hyökännyt reilusti yli ensimmäisen tavoitetasomme ja iskee pian päätään toiseen tavoitetasoomme.  18,66 tason lävistäminen päästäisi meidät pois viimeisen puolivuotisen kestäneestä laatikosta.  Jos olisi pakko arvata, uskoisin yläpuolella olevan vastustason aiheuttavan päänvaivaa melko kovasti ja takapakin 200 päivän keskiarvolle ennen uutta rynnistystä. Tässä kohtaa olisi luonnollinen paikka napsaista paperia salkkuun.

 

Konecranes kulki kahden lippumuodostelman kautta tavoitetasollemme ja ylikin. Seuraavana tasona yläpuolella katselemme 23 euron hintaa.

 

Aikaisemmista ajatuksistamme Nokia on osunut eniten harhaan. Vastustaso osoittautui liian kovaksi ja alemmat tasot tulivat peliin. Lepo tukitasolla muodosti ikävähkön pienen bear flagin laskevalla volyymilla. Mielenkiinnolla odotan, pitääkö nykyinen tukitaso vai onko 3,5 euron hinta pian jälleen ruudulla.  Erikoista, mutta pitämässämme kuukausittaisessa Markkinakatsauksessa kukaan ei tässä kuussa ole kysynyt Nokiasta mitään. Tämä tarkoittaa sitä, että kukaan ei juuri ole siitä enää kiinnostunut. Saattaapa hyvinkin olla, että pieni lasku saa minut kiinnostumaan Nokiasta vuosien tauon jälkeen.

 

Kurkistan vielä mitä USA:n markkinoilla tapahtuu. S&P 500 20 päivän NHNL indeksi on piirtänyt rujon näköisen divergenssin ruudulle. Tätä voisi tietenkin ajatella vastustason alapuolella tapahtuvan kosolidaation aikaiseksi indeksin flatiksi taipumiseksi, mutta onko se sitä todella? Nousevilla markkinoilla on tapana levitoida eleettömästi ylöspäin ja kunnioittaa alla olevia tukitasoja ja lävistää vastustasot. Tähän asti näin on käynyt. Käykö edelleen?

Matka pohjalta on ollut jo melko reipas tähän pisteeseen, mutta niinhän se vuonna 2010 syyskuun alun jälkeen jatkui aina helmikuulle asti pitäen sisällään vain yhden 4 prosentin pullbackin. Ollanko nyt samanlaisessa tilanteessa? Tämän kun tietäisinkin. Perus varovaisena kaverina kuitenkin pelailen peliä vähän varovaisesti näillä tasoilla. Rohkea varmastikin saa suuret tuotot mutta mieleeni tulee ystäväni Alexander Elderin usein minulta kysymä kysymys: What’s wrong with the picture? Pitkään mietin, että mikähän se aina on ja uskoin hänen tietävän, kunne ymmärsin, että hänhän haluaa minun vain katsovan aina kolikon molemmat puolet ennen panosten pöydälle laittamista.

 

Samaa kysymystä pyörittelen päässäni tällä hetkellä katsellessani S&P indeksiä sekä Baltic Dry indeksiä. Molemmat saavat mietteliäiksi mutta aivan päinvastaisista syistä. Ei tässä kyllä auta ryhtyä tulevaisuuden ennustajaksi vaan yritettävä pelata peliä päivä kerrallaan mahdollisimman hyvin.

Matias
www.matiassavolainen.com
 

2 thoughts on “Markkinakatsaus DAX, OMHX, Fortum, Konecranes, Nokia, S&P 500 ja Baltic Dry

 1. Fortumista

  Olen vekslannut vuosien saatossa Fortumilla paljonkin, jonkun verran pitänyt kestosalkussa osinkopaperina ja treidannut lukemattomat kerrat. Viimeksi ostin sitä joitakin päivä sitten, kun tulkitsin sen olevan murtautumassa pitkän laskevan trendiviivansa yli, ja näin siinä kävikin reippaalla rykäisyllä.

  Fortumilla – siis osakkeella – on tapana pysyä flattina pitkät ajat ja sitten pamauttaa reippaita nousuja lyhyessä ajassa. Kun osake on millä mittarilla tahansa naurettavan halpa, odotan tämän nousun olevan niitä reippaamman luonteisia, varsinkin kun kylmä sää nostaa sähkön hintaa. En tiedä missä korjaus tulee, mutta itse en ainakaan hätäile voittojen kotiuttamisen kanssa. 18,60 – 19,00 on seuraava luonteva tarkastuspiste, mutta kun pitkä trendi on vasta kääntynyt, voi ensimmäinen rykäisy olla aikamoinen ja mennä reippaasti siitä yli. 

  Heikki 

  1. PS

   Tämä skenario tosin muuttunee selvästi, jos yleisindekseihin tulee reipas droppi. Ei sen tuleminen kaukana varmasti ole, mutta toinen asia sitten on, kuinka reipas nykäisystä tulee, ja miten se kohdistuu yksittäisiin osakkeisiin.

   Heikki

Comments are closed.

Related Posts