Markkinakatsaus: Euro lopulta odottamassani pulkkamäessä

Ounastelin viikko sitten pientä noususpurttia lyhyiden indikaattorien perusteella, ja sellaisen saimmekin. Ensi viikolla pitäisi taas tulla alas, lyhyet indikaattorit ovat nyt yliostettuja, ja päiväindikaattorit tulevat hissukseen alemmas. Arvioin pienen korjauksen tulevan eteen lokakuussa, enkä näe syytä muuttaa arviota.

Oman pikku shorttini ostin liian aikaisin. Sen olisi saanut äsken halvemmalla, ja pudotuksen lopullinen taso jäänee alkuperäisestä arviostani. Olisi ehkä pitänyt käydä vähän aktiivisempaa kauppaa eli myydä shortti pois ja ostaa bull-johdannaista nousuviikoksi. Mutta noin nopeassa kaupassa on ongelmansa. Spredit vievät omansa, vaikka eivät kovin korkeat ole vahvan vivun tuotteissa, mutta eivät indeksien liikkeetkään ole kummoisia. Ja pörssien aukioloajoista ja omista menoistakin johtuen optimaalisten kauppojen tekeminen ei usein onnistu, vaikka ajatus olisi kohdallaan.

Tästä on tullut trendisalkun pyörittämisen avainprobleema. Nordnetin kustannuksilla on aika mahdoton käydä aktiivista kauppaa kuten alun perin ajattelin. Amerikkalaisten ETF:ien komissio tulee hyvin korkeaksi näillä summilla, luokkaa 0,3% per kauppa. Muutamien prosenttien liikkeiden kalasteluun se on ihan liian paljon. Eurooppalaisiin en halunnut koskea ennen syksyä, perustellusti.

Mutta sitten jäin nalkkiin dollariposani kanssa. En voi luopua siitä nyt, kun dollari vahvistuu, joten on löydettävä sopiva dollaripohjainen ETF, muttei välttämättä amerikkalaisiin osakkeisiin sidottu. Sen pitäisi liikkua riittävän rivakasti, että aktiivinen kauppa kannattaisi.

Kuten olen usein sanonut, treidaamisen suurin vaikeus on sen kustannusrakenne. Tuollaisilla kustannuksilla aktiivinen tuloksekas kauppa muuttuu mahdottomaksi. Oikea tapa olisi käydä osakekauppaa laajasti hajautetulla salkulla, koska yksittäiset osakkeet liikkuvat paljon indeksejä rivakammin, vaikka yleensä jokseenkin samassa rytmissä. Nordnetin kustannuksilla se on aivan mahdotonta ilman luokkaa 100 000 euron salkkua. Sellaisia rahoja ei minulla ole mallisalkkuun laittaa.

Surkuhupaisasti tilannetta kuvaa, että Trendscopen pitkään kesän lopussa ostamani osakkeet ovat jo kivasti voitolla huolimatta korkeista kustannuksista, koska ostin ne osapuilleen pohjasta kaikki. Mutta jos niitä edestakaisin möisi samoilla kustannuksilla keskipitkiä trendejä saalistaen, kustannukset söisivät hyödyn.

De Giron olemattomilla kustannuksilla trendisalkkua voi pyörittää mielekkäästi, siellä on jopa kustannuksettomia ETF:iä pitkä lista, ja yksittäisten jenkkiosakkeiden kauppa maksaa alle euron. Aion kokeilla. Rahaa olen jo siirtänyt operaattorille – mutta siellä salkkua ei voi pyörittää julkisesti.

Jos De Giro osoittautuu hyväksi toimijaksi saatan siirtää sijoitukseni sinne kokonaan. Nordnetin halpuus välittäjänä on mennyttä.

Sharevillessa ainoa järkevä tapa tehdä trendikauppaa ovat johdannaiset. Ne soveltuvat kyllä pelaamiseen, mutta eivät ole sijoittamista sen tiukassa mielessä.

Kultabullin ostin, koska odotan kuukauden alas valuneen trendin kääntyvän taas ylös. Raaka-aineet liikkuvat sen verran reippaasti, että vahvasti vivutetut johdannaiset soveltuvat pelaamiseen kyllä hyvin. Metallit myös liikkuvat sen verran tasaisesti, että kaupankäyntiaikojen rajoitukset eivät ole dramaattinen haitta.

Euron nousuputken päättymistä olen povannut pitkään – liiankin, voinee sanoa. Mutta nyt se alkaa realisoitua aika vauhdikkaastikin. Euro putosi dollaria vastaan viikkotasolla reippaammin kuin kertaakaan sitten huhtikuun alun. Odotan sen sahaavan edelleen alemmas, vuodenvaihteeseen mennessä jonnekin 1,15 taalan tasolle. (Toivottavasti linkki aukeaa.)

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Related Posts