Markkinakatsaus: Indikaattorit nousussa, joko realisoituu?

Pörssien perusteella kansainvälisiä kriisejä velloo pelkästään syksyllä, kuten nyt Pohjois-Korean uhittelu. Se ei ole totta, kriisejä roihuaa jatkuvalla syötöllä, mutta rahamarkkinat kiinnittivät niihin huomiota paniikkien muodossa vain kevään lopusta talven alkuun. Tähän aikaan ei tarvita kummoista pieraisua, kun markkinat sukeltavat sorsapoikueen vimmalla. Markkinoiden suunnatessa alas pieninkin risaus räjäyttää pelot. Kevään nousuhuumassa Kim saa paukutella ohjuksiaan aamusta iltaan markkinoiden silmää räpäyttämättä. Tämä ei ole värikäs kielikuva. Tuosta listasta näette, että Kimin aseohjelma rullaa ympäri vuoden, vaan muistatteko niistä meuhkatun keväällä varsinkaan talousmediassa?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_North_Korean_missile_tests

Tämä nyt vain kuvaa, kuinka markkinoiden kulloinenkin mentaliteetti ohjaa sen liikkeitä, ulkoiset tapahtumat vain kiihdyttävät niitä – toisin kuin asiaa yleisesti tulkitaan. Syksyisistä romahduksista viime vuosilta harvat ovat syiden puolesta olleet talouden kannalta todella vakavia. Lehman Brothersin konkurssi 2008 ja poliittinen päätös jättää pankki pelastamatta oli niistä ylivoimaisesti dramaattisin. Useimmat myllerrysten aiheet unohtuvat nopeasti. Viime maanantain hermoilu asettui äkkiä, vaikka itse kriisissä ei mitään edistystä tapahtunut.

Nopeaan kauppaan nämä ajat olisivat otolliset, kun kurssit loikkivat edestakaisin viikon ylös toisen alas – mikä on sinänsä normaali tahti lyhyelle trendille kaikissa markkinaoloissa, joskin sen havaitseminen ei ole aina helppoa. Nousumarkkinassa laskuviikko ei välttämättä näy varsinaisena laskuna vaan paikallaan pysymisenä tai matelevana nousuna, mikä varsinaisella nousuviikolla sitten posahtaa kunnon vauhtiin.

Jenkkipörssit täräyttivät taas huippujen tuntumaan, kun VIX jäähtyi hetkessä Pohjois-Korean pelkojen lauettua. Sitä viikko sitten odottelinkin. Kokemuksen nojalla odotan silti VIX:in vielä riehaantuvan ainakin kerran pari ennen lumien tuloa, mutta varma en voi olla. Jos VIX täräyttää 20 pisteen päälle niin sitten myrskyn silmä lienee siinä ja seuraavaksi alkaa sen kuukausia kestävä tasaantuminen.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Euroopassa ongelma on ollut jo joitakin viikkoja, että kurssien pääsuunta on ollut alas, vaikka etenkin viikkoindikaattorit nostavat päätään. Se on suunnan vaihtumisen merkki, mutta sen realisoituminen voi viedä yllättävän kauan kuten on nähty.

Jo keväällä ennustamani kesädroppi on ollut sikäli yllättävä, että se on puksuttanut alas Euroopassa tasaisesti kuin Pohjanmaan rata ilman kunnollisia korjausliikkeitä. Yleensä markkinat aaltoilevat laskussakin aika reippaasti. No, kaikkeen saa varautua, vaikka perusnäkemys pitäisikin kutinsa.

Olen odottanut klassista syysrysäystä, ja mahdollisena pidän sitä vieläkin, mutta asia on mutkistunut. Euroopassa isot indeksit kuten Eurostoxx 600 ovat jo valuneet alas aika lailla sen kymmenen prosenttia kuten alun perin ennustin. Se on tavallisesti korjausliikkeen mitta ellei kyse ole pörssiromahduksesta alkaen mitaltaan 20 prosenttia, enkä sellaista odota.

Kun useimmat indikaattoritkin vilkuttavat jo nousun puolesta, saattaa tänä kesänä käydä niin, että valuminen jatkuu yhtenä pötkönä pohjaan asti ilman muutaman viikon ylös kurkottavia korjausliikkeitä. Jos siis isompi myrsky on tulossa ja korjausliike ylös ennen sitä, niin nousun pitäisi tapahtua aika pian. Sen pitäisi nykäistä ylös selvästi ennen loka-marraskuuta, joka on ropsausten yleinen hurrikaanikausi ja takalaita.

Ensi viikolla on lähtökohtaisesti taas pudotusviikon vuoro. Jos se ei enää uppoa edellisen pohjan alle, ainakin välipohjan löytyminen tuntuu ilmeiseltä ja suunnan pitäisi kääntyä ylös. Jos nousua ei vielä ensi viiikonkaan jälkeen kuulu, niin sitten ilmeisesti mennään suoraan pohjille, joka ei välttämättä enää kaukana ole.

Varmuudeksi olen itse jo jonkin verran tehnyt ostoja, viime viikolla ruotsalaisia Securitasta ja Biliaa Trendscopen pitkään. Jatkan ostoja jos kyttäämäni osakkeet putoavat tavoitehintoihini, mutta en hätäilekään, ja pidän riittävästi pelimerkkejä varalla kunnon rysäyksen varalta. Sitten ei ostokohteista olisi pula.

Öljyjohdannaisella tein yhden niukin naukin voitolle päässeen kaupan. Olen ihastunut niillä pelaamisen muuten, mutta etenkin öljy usein kurvailee monta prosenttia muutamassa tunnissa Helsingin pörssin ollessa kiinni. Noiden liikkeiden lukeminen ei ole niin vaikeaa kuin kuvitellaan, mutta kauppa-ajan rajoite tekee touhusta hirveän vaikeaa. Toisaalta Nordnetin johdannaiset ovat loistavia, koska niistä ei koidu muuta kustannusta kuin spredi, joten en muita papereita katsele.

Euro tuli äkkiä alas Jackson Holen innostuksen jälkeen. Olen povannut sen laskua kyllästymiseen asti, mutta en vaihda biisiä. Viikkoindikaattorit ovat jo laskussa, ja yleensä kurssit seuraavat kohta perässä. Viime nousupyräyksen lyhyyskin viittaa vahvasti siihen, että marssin suunta kääntyi tai ainakin tekee niin ihan kohta.

3 thoughts on “Markkinakatsaus: Indikaattorit nousussa, joko realisoituu?

  1. No, ensi viikolla dollari ja

    No, ensi viikolla dollari ja osakkeet tulee alas kuin lehmän häntä kun WWIII on nurkan takana.

  2. Varmaan rytisee  taas

    Varmaan rytisee  taas alkuviikosta ainakin. Tosin se sota on minusta kaukana. Palaan asiaan tarkemmin kohtapuoleen, olen kirjoittanut Pohjois-Koreasta vuosien mittaan työn puolesta lukemattomat kerrat, eikä sen suhteen mikään oleellinen ole muuttunut, paitsi aseistus on parantunut.

    Heikki 

  3. Eipä tullut paniikkia

    Eipä rysähtänytkään enää Kimin erikoinen markkinoilla. Sen perusteella pohja alkaa tosiaan tulla vastaan ihan pian.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen