Markkinakatsaus: Joko kesä puskee päälle?

Kohtuullisen yllätyksetön viikko markkinoilla. Osinkokiiman ruokkimassa Euroopassa iloinen nousu jatkui. Reippaan Macron-rallin jälkeen tahti kuitenkin hiipui USA:ssa muissa pörsseissä paitsi Nasdaqissa. Laaja Russell 2000 pakitti muutamia prosentteja. Dow Jones ja SP 500 hätistelivät uudestaan vanhaa huippuaan pääsemättä siitä yli. Myös Russell ylitti viikko sitten entisen ATH:n vain niukasti.

http://www.marketwatch.com/investing/index/rut/charts

http://www.marketwatch.com/investing/index/djia/charts

http://www.marketwatch.com/investing/index/spx/charts

http://www.marketwatch.com/investing/index/comp/charts

Tämä on muuten hyvä osoitus siitä, että vastus- ja suojatasot eivät ole mitään voodoota tai astrologiaa, vaan ne perustuvat suurten markkinatoimijoiden määrittelemiin hintarajoihin. Tällä kertaa indeksien huippujen kohdalla tuli runsaasti myyntejä, eivätkä kurssit päässeet niistä läpi. Vaikka indeksit koostuvat jopa tuhansista yhtiöistä, ilmiöön törmää jatkuvasti. Markkinat eivät ole ”random walk”, sattumanvaraista hoipertelua. Se on teknisen analyysin perusta, jota vuosien ja tuhansien arvopaperikauppojen kokemus tukee.

Nousun toppaaminen entisille huipuille noin tiukasti hiukan yllätti, koska jos nousumarkkinassa on puhtia, se tavallisesti roiskaisee entisten huippujen läpi kuin sonni lahonneesta veräjästä. Odotan indeksien ensi viikolla niin tekevän eli ensi perjantaina pitäisi olla uudet ennätykset taulussa, mutta tuskin suurella marginaalilla.

Vähän pidemmällä tähtäimellä saattaa olla jo oireellista, että uusien huippujen tekeminen on näinkin työlästä, vaikka takana oli pari kuukautta kestänyt laskeva kp-trendi. Jos uusia ennätyksiä ei meinaa irrota tai ne jäävät hyvin marginaalisiksi, alkaa se haiskahtaa laihalta markkinakesältä ja isommalta korjausliikkeeltä alas jossain vaiheessa. Se kyllä sopii markkinatraditioon – ei tunnettu sanonta ”Sell in May and go away” ole tuulesta temmattu.

Tekniset indikaattorit alkavat eräin osin tukea skenaariota, ja onhan takana yli vuoden reipas nousu. En isompaa romppua vielä hetkeen odota, mutta ainekset siihen alkavat kasautua. Ne ajoittuvat usein keskelle kesää tai syksyä. Perkaan kehitystä toki tuonnempana.

Yliostetun markkinan tekniset merkit ovat etenkin Euroopassa niin kirkkaat, että on ihme, ellei ennen talvea kiskaista reippaasti alas, jahka osingot ovat tileillä. Siitä on kokemusta lukemattomilta vuosilta.

Myös tämä kehittyvien markkinoiden liikkeitä hyvin heijasteleva iso iSharesin ETF on minusta kaivamassa jo kiivaasti lähtökuoppaa reippaammalle korjaukselle. Kehittyville markkinoille on ominaista aaltoilla vahvoina trendeinä kuten käyrä hyvin kertoo – sen vuoksi saatana kyseistä paperia käyttää jatkossa ainakin yhtenä instrumenttina. Ja aika hyvin kehittyvien markkinoiden trendit stemmaavat muiden pörssien kanssa, kuten on tavallista ylipäätään. Tämäkin ETF piikkailee ja pohjailee samaan aikaan useimpien pörssien kanssa.

http://www.marketwatch.com/investing/fund/eem/charts?symb=EEM&countrycode=US&time=13&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=5%2F6%2F2017&freq=2&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=16&lf2=4&lf3=128&type=2&size=2&style=1013

Trendisijoittaja tietenkin odottaa isoja liikkeitä kuola suupielessä. Niillä tässä hommassa tulos tehdään suhteessa passiiviseen holdaamiseen – jos. Tasaisessa nousumarkkinassa se on vaikeaa. Mutta eivät ne ikuisesti kestä, kaukana siitä. Ei tästä ole kuin reilu vuosi, kun finanssimarkkinoiden yleinen odotus oli maailmanloppu Kiinan ja raaka-ainemarkkinoiden voimin. Pidin väitettä huonona ja sitä se oli, mutta onpahan hyvä muistutus siitä, miten rajusti markkinatunnelmat vaihtuvat lyhyessä ajassa. Nyt on sitten sijoittajan ja varsinkin holdaajan elämä tiemmä yhtä silkkiä vaan hamaan horisonttin. Vaan vielä sieltä horisontista myrskyrintamiakin purjehtii.

Euro kiristi vielä 1,10 taalaan kuten keskustelupalstalla viime viikolla ounastelin. Vaihdoin siis hiukan liian aikaisin dollariin, mutta kartoin riskiä kaupan menetyksestä. Niin kävi kuukausi sitten. Kyllä euro piakkoin alas tulee ilman ihmettä. Macronin ilmeinen voitto sunnuntaina saattaa potkaista euron edelleen ylöspäin, mutta voitto ei olisi yllätys, päinvastoin, joten sen pitäisi olla hinnoiteltuna valuuttoihin jo aika tehokkaasti. Trendikokemuksen nojalla odotan euron nykäisevän piakkoin alas.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen