Markkinakatsaus Nasdaq & SPX NHNL

Suuret laivat kääntyvät hitaasti. USA:n osakeindeksit ovat maaliskuun alusta lähtien piirrelleet viivastolle huipunmuodostuksen merkistöjä. Tarkoittaako tämä vääjäämätöntä ja välitöntä markkinan romahdusta? Tuskinpa vain. Kyllä tässä tanssissa saatetaan ihan hyvin yrittää vielä ponnistusta kohti aikaisempia huippuja, mutta hyvin todennäköistä on, että tämä jää vain yrityksen asteelle.

Vanha tuttu ystävämme NHNL indeksi kuiskii hiljaisia viestejään indeksien lepäillessä alemmalla kanavaviivallaan (ei näy kuvassa).  Kaikkein kovimmin viestiään huutavat Nasdaq Compositen NHNL indeksit. Lyhyen aikavälin reippaasti ylimyyty tilanne 20 päivän NHNL indeksissä tuo suurella todennäköisyydellä pompun peleihin.  Liike saattaa hyvinkin silmäillä yläpuolella killuvaa 20 päivän keskiarvoa. Pomppu jäänee tilapäiseksi sillä 65 päivän NHNL on painunut tasolle, josta useimmiten seuraa keskipitkää kärsimystä. Voisin hyvin kuvitella harhaisissa ajatuksissani, että indeksit kääntyisivät nousuyrityksen jälkeen uuteen laskuun.

Tänään useat yksittäiset osakkeet saavuttivat tukitasoja, joilta nousuponnistus olisi varsin luonnollinen. Vahvassa laskevassa trendissä olevat osakkeet tuskin jaksavat pitkään ilakoida yläviistoon, vaan pienen lippukuvion jälkeen lienee tiedossa paluu pulkkamäkeen.  

Kuukausikuvaajien vilkuilu saa pienen hermostumisen tunteen kulkemaan lävitseni. Tässä vaiheessa kuukautta mentäessä näyttäisi siltä, että indekseihin olisi piirtymässä ikävähköt negatiiviset divergeinssit. Viikkokuvaajissa näitä ei vielä ole, mutta sellaiset voisivat olla hyvinkin rakenteilla. Sen jälkeen tiedossa olisikin melkoisella varmuudella jo tutuksi tullut kesäinen pörssisää.

Viime vuonna Helsingin pörssi näytti ensimmäisten joukossa suuntaa tulevalle laskulla. Perässä tuli DAX ja USA seurasi viiveellä. Tänä vuonna tahti näyttää olevan kovasti samanlainen.  

Mahdollinen ralli tuntuukin lähinnä houkuttelevalta pitkien positioiden purkupaikalta ja lyhyiden positioiden avausmahdollisuudelta.

Matias

www.matiassavolainen.com

4 thoughts on “Markkinakatsaus Nasdaq & SPX NHNL

 1. Katsellaan jännityksellä!

  Heikki Ikonen tutki TA-perustaisesti, että järjen mukaan olisi pitänyt tämän viikon alkupuolella nousta. Jos ei nousta niin sitten lasketaan. Eli nyt lasketaan. Nyt Matias Savolainen tutki keskiarvoihin ja NH/NL (MACD) perustaisesti, että kohta rytisee. Kohta tarkoittanee noin kuukautta eli katsotaan kesäkuun alussa ollaanko 5% alemmalla tasolla kuin nyt. DAX sulki eilen taosolle 6444 eli meidän pitäisi olla näiden kahden TA-miehen mielestä kesäkuun alussa alle 6100 pisteen. En epäile yhtään ettei näin olisi, mutta kuukauden päähän kannattaa ennustaa samaa arvoa kuin nyt, niin voittaa aina yli puolet kaikista ennustajista. Näkemyksellinen ennustaminen pörssissä on erittäin vaikeaa. Poliittinen epävarmuus laskee kursseja, mutta se on jo laskenut niitä. DAX on tullut jo alas 7194–>6444 (-10%), ehkä tämä ei ole tarpeeksi.

  1. Kullakin omat teenlehtensä

   Minulle kun ei ole sattunut luoja suomaan selvännäkijän lahjaa, olen päättänyt arvailla summamutikassa tätä touhua. Se tuppaa olemaan viihteellisempää näin kuvaajia katsellen kuin sanomalehdestä uutisia seuraillen. Olisi mukavampi muuten tervehtiä kadulla tavatessa, jos vaikka kirjoittelisit omalla nimellä kommentteja. Ei siinä tietenkään mitään vikaa ole olla nimetönkään, mutta jotenkin tämä tuntuisi mukavemmalta Jois nyt ei ihan kuitenkaan omalla nimellä niin nimimerkkikin olisi kiva ylläri.

    

   Aurinkoista päivää!

   Matias

   1. Kannustan jatkamaan

    Hiljaisena seuraajana minulle on tärkeitä nämä kirjoitukset markkinatilanteista, odotan näitä aina mielenkiinnolla. En kyllä suoraansanoen ymmärrä näitä arvostelijoita joilla ei  itsellään ole mitään annettavaa. Miksi jankuttaa aina samaa levyä,onko se jokin pakkomielle. Omat kykyni kun eivät riitä kuin mututuntuma arviointeihin niin kyllä on mukava lukea omaksi tueksi Matiaksen ja muidenkin kirjoituksia.

     

  2. laskusta ja noususta

   Totesin viikko sitetn, että jos nousu on tullakseen siinä mielessä kuin odotin – että markkinahaarukka asettuu jonnekin välille 6500-7000 – niin käänteen pitäisi tulla pian. Dax oli tuolloin 6600:ssa. Käännettä ei tullut heti, ja Dax kävikin sitten jo alle 6400. Ei se romahdus ole, mutta reipas niiaus kylläkin.

   En ole puhunut kesäkuun alusta mitään. Mt-trendien kesto on tavallisesti maksimissaan 10 viikkoa, ja kun laskeva trendi on kestänyt ainakin Daxissa jo seitsemisen viikkoa, käänne ylös tulee kyllä pikapuolin, ellei se nyt sitten jo alkanut loppuviikosta.

   Pidin viikko sitten todennäköisenä, että tuo 6500 pisteen tukitason pettäminen johtaa vahvaan laskuun, muttei välttämättä kauan kestävään. Näin kävi viime elokuussa, mutta ilmeisesti vältymme rompulta toistaiseksi.

   Eivät mitkään mt-trendit monia kuukausia kestä. Sen vuoksi yritän tehdä omaa markkinakatsaustani säännöllisesti viikon välein. Kahden viikon aikana koettu romaus voi olla valtava, jos niikseen, ja etenkin laskujen loppupäässä ne tavallisesti ovat rajuja. 

   Palaan asiaan omassa blogissani.

   Heikki

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija