Markkinakatsaus OMXH25, DAX, S&P 500, ORCL ja BALTIC DRY
OMXH25 kurkottaa kohti 2200 tavoitetasoamme. Häijyn varjon yrityksen ylle heittää yli 70 tasolla oleva päiväkuvaajan RSI. Matka ei ole pitkä, mutta käppyrä on melko venynyt. On hyvin todennäköistä, että saamme maistaa 5-10 %:n korjausliikettä, mikäli matka jatkuu vastustasoon saakka. Mitkään juhlat eivät kestä ikuisesti ja nykyiset kemut on edelleen rakenneltu samojen suurien velkaongelmien päälle kuin aikaisempi pelkokin.
Saksan DAX on kalauttanut vauhdilla päin vastustasoa saavutettuaan 6400 pisteen tavoitetasomme. Päiväkuvaajan RSI on lähes 70, mikä tekee uusien ostosten teon minulle epämieluisaksi tässä vaiheessa. MACD histogrammin ja hinnan välille on syntynyt lisäksi hento divergenssi. Vastustaso, RSI ~70 ja negatiivinen divergenssi on sellainen trio, joka tuo päähäni epäsuosittuja ajatuksia. Odotankin DAX –indeksin tekevän vähintäänkin paluun alapuolella olevalle tukitasolle. En olisi aivan ällikällä päähän lyöty vaikka saisimme kylään 5800 pisteen kokeilunkin. Siitä huolimatta alkavan potentiaalisen uuden nousutrendin rakenne säilyisi vielä ehjänä.
S&P 500 kulkee ylöspäin eleettömästi kuin juna. Volatiliteetti on kuihtunut pois nousun edetessä ja tuntuukin vahvasti siltä, että riskin hinnoittelua on ajanut alaspäin voimakas covered call toiminta. Perinteisesti volatiliteettikin on ollut syklistä ja tammi- sekä helmikuu ovat olleet matalamman volan aikaa. Mielenkiinnolla odotan viime vuoden huippujen mahdollista testaamista. Olisin toki yllättynyt, mikäli tämä yksisuuntainen hitaasti kiiruhtava juna kulkee sinne ilman minkään laisia notkahduksia. Mitä pidempään kuljetaan viivasuoraa rataa, ikävähköjen liikkeiden todennäköisyys kasvaa. Tällä hetkellä RSI on lähes 70, joka on historiallisesti ollut hyvä veikkaus pikku dropille.
20 päivän NHNL indeksin lukemat ovat varsin korkeita kaikissa seuraamissani ryhmissä, S&P 500, Nasdaq 100 ja Russell 3000. Selvästi vahvin on Nasdaq, mutta koko kolmikko kertoo tarinaa suuresta joukosta osakkeita, jotka tekevät päivä toisensa jälkeen uusia 20 päivän huippuja. Jossain vaiheessa päädytään ylisostetulle tasolle ja vahvojen vastustasojen läheisyyteen, jolloin olisi luonnollista nähdä epäröintiä ja voittojen kotiutusta.
Parhaassa nousukiidossa USA:ssa ovat olleet kaikkein eniten shortatut osakkeet. Tämä kielii voittojen kotiutuksesta ja uusien ideoiden tulosta pelipöydälle. Vauhtiin päässyt tuloskausi saa varmasti monen miettimään avoimen shorttiposition riskituottosuhdetta. Tulosodotuksia on laskettu kesästä lähtien ja näyttää siltä, että pelikentälle on rakennettu matala hyppyeste, joka on helppo ylittää. Kiinnostavaa nähdä, kääntyykö tämä positioiden sulkeminen todelliseksi osakkeiden lisäostamiseksi vai onko shorteilla mielessä uudet kujeet.
Kokonaisuudessaan markkina on kulkenut melko tavalla ennen joulua ajattelemani ykkös skenaarion mukaisesti ja pian ollaan niillä tavoitetasoilla, joita olen ounastellut loppuvuonna sekä nyt vuoden alkumetreillä. Ainoa pelipaikka, joka ei ole vielä oikein toiminut on TLT shortti. Jatkan kärsivällisesti odottelua sen kanssa.
Ennen joulua oli puhetta myös ORCL:n suuresta gapista alaspäin ja siitä, että siinä voisi olla pyrkimystä täyttää tämä aukko. Tänään oli se päivä kun aukko kurottiin umpeen. Ensi viikolla selviää, onko kyseessä tyypillinen roolinvaihto ja paluu alemmille tasoille.
Yleistä talouden terveydentilaa mittailen Baltic Dry kuumemittarillani. Pahasti alilämpöä näyttää ja se saa minut uskomaan ennakoitua ikävämpään talouden taantumaan. Kovasti olen yrittänyt tänä vuonna valaa itseeni positiivisia ajatuksia onnellistumisen toivossa, mutta tämä käppyrä saa naaman punottamaan.
Loistavaa päivää!
Matias
www.matiassavolainen.com
Kommentit