Markkinakatsaus: Russell 2000 indeksi
Tarkasteltaessa S&P 500 indeksiä, Nasdaq Composite indeksiä sekä Russell 2000 indeksiä 20d NH-NL indeksien valossa, näyttäisi siltä, että NH-NL indeksi olisi muodostamassa positiivista divergenssiä. Kuvassa on Russell 2000 indeksi sekä 20, 65 ja 250 päivän NH-NL indeksit. Divergenssin alku on kuvattu valkoisella nuolella kuvassa. Useimmiten tästä seuraa jonkinlainen nousupyrähdys. Markkinoiden ollessa korjaustilassa, nousupyrähdykset jäävät usein 1-3 päivän mittaisiksi. Samanaikaisesti on huomioitavaa, että 20 päivän NH-NL indeksi on edelleen negatiivinen. Torstaina yli 360 Russell 2000 indeksin osakkeen päätöshinta jäi alemmalle tasolle kuin kertaakaan oranssilla merkityn laatikon aikana. Tarkasteltaessa oranssin laatikon yläreunaa, ymmärrämme helposti miksi NH-NL indeksi on negatiivinen. Kokojoukon osakkeita tulisi ylittää tämä taso, jotta päästäisiin positiiviselle puolelle. Huomionarvoista on, että toukokuun lopun huippu poistuu 20d NL-NL indeksin tutkapinnalta kuuden päivän kuluttua. Mikäli Indeksi ei valu nykyisen tukitason alapuolelle, on hyvin oletettavaa, että näemme voimakkaan piikin NH-NL indeksissä ylöspäin. Tämä ei välttämättä tarkoita voimakasta nousua vaan datan putoamista pois sarjasta.
Korjausliikkeiden pohjat ovat harvoin V-muotoisia ja tyypillisempää onkin tehdä yhdestä kahteen uusintavisiittiä korjausliikkeen pohjien tasolla. Useimmiten tähän yhdistyy false downside breakout sekä voimakas divergenssi eri indikaattoreiden kansa. Keltaisella viivalla olen hahmotellut yhdenlaista mahdollista kehityskulkua Russell 2000 indeksille tai tarkemmin sanottuna Russell Ultra ETF:lle. Toinen täysin mahdollinen kehityskulku on vierailu varsin paljon syvemmillä vesillä, mutta sen suhteen olemme viisaampia myöhemmin.
Seikka johon kiinnitän tarkasti huomiota, on markkinoiden reagointi huonoon talousdataan. Tyypillinen pohjien synty asettuu ajalle, jolloin talousdata on heikkoa, mutta markkinat kieltäytyvät jatkamasta matkaa alaspäin. Minun kristallipalloni tulevan kehityksen suhteen on suhteellisen samea, enkä missään tapauksessa yritä väittää tämän kesän olevan viime kesän toisinto, vaikka useat seikat näyttävätkin varsin samalta. On hyvä olla suunnitelma kahden skenaarion suhteen. Perusskenaariona kartastani löytyy korjausliike ja vaihtoehtoisena päätyminen pidempikestoiseen laskumarkkinaan. Näin itse ainakin vältyn tulevaisuuden arvailun aiheuttamalta aivosyyhyltä ja voin vain keskittyä seuraamaan sitä kumman kortin suuntaan tämä peli kääntyy.
Aurinkoista päivää!
Matias
Kiitti artikkelista. Oletko
Kiitti artikkelista. Oletko huomannut käytännössä, että NH-NL indikaattorit ennakoivat indeksi kehittymistä? Vaikuttaa siltä, että mitä jyrkempi laskutrendi/nousutrendi sitä alhaisempi/korkeampi NH-NL arvo. Eli kyseessä olisi "derivaatta". Sivuttaisliikkessä NH-NL lähestyy nollaa. Koska nyt ollaan oltu vähän aikaa sivuttaisliikkeessä, rupeaa NH-NL nousemaan kohti nollaa.
Kurkistus NH-NL indkeksin konepellin alle
Käytännössä olen huomannut NH-NL indeksien antavan varsin hyviä viitteitä trendin kääntymisestä sekä lyhytaikaisempia ostosognaaleja voimakkaissa laskuliikkeissä. Tyypillisesti 20dNH-NL dippi -50% tasolle laukaisee lähipäivinä bouncen. Samoin merkitsevänä tasona tuntuu olevan dippi -20 % tason alapuolelle ja paluu yläpuolelle. Pohjien muodostumisen yhteydessä yleisesti syntyy voimakas divergenssi, joka ennakoi laskevan trendin päättymistä. Huippujen muodostuminen on psykologialtaan erilasita kuin paniikin säestämät pohjat. Topping patternin aikana tyypillistä on markkinaverutien määrän väheneminen ja valuvien osakkeiden määrän kasvaminen vaikka indeksi jatkaa nousuaan. Tämä näkyy selkeästi negatiivisena divergenssinä. Luonnollisestikaan tämäkään indikaattori ei anna virheettömästi signaaleja tai ennusta varsinaisesti tulevaa, mutta tulkitsee sitä mitä markkinan pinnan alla tapahtuu.
Tämänkin indikaattorin kohdalla tärkeää on ymmärtää mistä ja miten kukemat muodostuvat eli mitä todellisen maailman tapahtumaa tässä mallinnetaan. Päätelmäsi on aivan oikea siitä, että nousevan markkinan aikaan mitä jyrkempää tai oikeastaan mitä laaja-alaisempaa nousu on, sitä suurempi lukema NH-NL indeksille tulee. Nousevassa markkinassa tyypillisesti yli +50 % taso on exhaustion point, jota seuraa joko konsolidaatio tai pieni pullback ennen kuin meno jatkuu. Nousevassa markkinassa kaikki kolme NH-NL indeksi pysyttelee nollan yläpuolella ja laskevassa taas käytös on pitkälit käänteistä.
Varsinaisesti en mieltäisi kuintenkaan NH-NL indksiä osakeindeksin derivaataksi, koska NH-NL mittaa lähinnä osallistumisastetta liikkeeseen. Kuinka moni paikalla olijoista on tanssilattialla yhtä aikaa. 20d NH-NL voi lähestyä nollaa kahdella eri tavalla negatiiviselta suunnalta tultaessa. Ensimmäinen tapa on se, että lähes yhtä moni osake tekee 20 päivän pohjat ja huiput samaan aikaan. Toinen tapa joka tällä hetkellä on käynnissä on konsolidaatio lown tuntumassa, kuitenkin niin ettei olla noustu 20 päivän huippuhinnan yläpuolelle. Eli käytännössä tarkoittaa siis sitä, että osake liikkuu 20 päivän Donchian kanavassa eikä tee siitä breakouttia kumpaankaan suuntaan.
Nämä kaksi tapaa antavat täysin erilaisen näkymän markkinaan. Ensimmäinen kertoo tilanteesta, josa osa osakkeista on jo nähnyt pohjansa ja lähtenyt kipuamaan. Näin alkavat uudet trendit. Toinen taas kertoo siitä kuinka kuonoonsa saanut kaveri lepuuttaa kanveesissa muttei vajoa alemmas. Se kummasta on kyse, selviää kun seuraa NH-NL indeksin komponentteja erikseen. Niitä en ole tässä tuonut kuvissa esiin, mutta voin postata jossain välissä.
Jokainen varustaa oman työkalupakkinsa sopivilla välineillä ja itse olen havainnut tämän olevan minulle sopiva väline tutkia potilaan yleistä terveydentilaa. Yksittäiset ajoituspäätökset teen kuitenkin muiden indikaattoreiden perusteella yksittäisille osakkeille.
Kiitti vastauksesta. Tämä oli
Kiitti vastauksesta. Tämä on hyvä analogia "Kuinka moni paikalla olijoista on tanssilattialla yhtä aikaa." 🙂
Ilmeisesti 20d NH-NL tarkoittaa 20 kauppapäivää eli yhtä kalenterikuukautta?