Markkinakatsaus: Saamme todistaa historiaa

Markkinaviikon tapahtumat eivät kummoisia tunteita herättäisi muuten, mutta Yhdysvaltojen indeksit paukuttavat teknisestä näkökulmasta ennätyksiä jo kuukausi-indikaattoreissakin. Monet niistä eivät ole olleet koskaan yhtä korkealla niiden puolen vuosisadan aikana, jolta dataa on operaattorillani tarjolla. Enpä olisi uskonut tätä itse saavani todistaa, kun vertailujaksoon sentään sisältyy 90-luvun pörssihuuma ja teknokupla.

Yksittäisten osakkeiden kohdalla olen vastaavaa todistanut toki lukemattomat kerrat, mutten koskaan indeksitasolla. Korjaus tulee, mahdollisesti rajunakin jossain kohtaa, mutta sen ajoituksen ennakointi on muuttunut arpomiseksi. Tekniseltä kannalta liikutaan minulle kartoittamattomassa tai ainakin heikosti kartoitetussa maastossa.

Eipä tässä voi kuin ihmetellä, ja toisaalta nauttia kyydistä. Muutamat jenkkiosakkeeni kirmaavat uskomattomissa korkeuksissa. Ostin Boeingia 2016 lopulla hintaan 130 taalaa, kurssi on ryöhynnyt ylös reilusti yli sata prosenttia. Hyvin on yhtiöllä mennyt, mutta odotan tavallistakin suuremmalla mielekiinnolla seuraavaa raporttia. Ei pohjimmiltaan konservatiivinen yhtiö tapaa rallia vastaavaa kehitystä kokea fundamenteissa.

Ylikuumentumisen merkit alkavat kumista jo muuallakin kuin markkinaindikaattoreissa. Inflaatio nostaa päätään USA:ssa, se lähestyy kahta prosenttia. Rahapolitiikka kiristyy, koska työttömyyskin kolkuttaa historiallisia ennätyksiä. Trumpin veroale tuli saumaan, jossa elvytys oli täysin tarpeetonta. 

Euroopassa keskipitkä trendi taittuu hitaasti etenkin verrattuna Atlanttin takana riehuvaan huumaan. Perinteisesti edessä pitäisi olla kevätnousu kohti osinkojen jakoa. Miten nyt sitten vaikuttaa, jos ja kun jenkkipörssit korjaavat, tosin siihen voi vierähtää vielä aikaa. Perinteisesti muu maailma sukeltaa setä Samulin mukana, mutta elämme omituista markkina-aikaa.

VIX koluaa yhä pohjamutia, mutta pitkien indikaattorien perusteella se on tekemässä nousua. Eikä ihme, niin kuumana käyvät markkinat ja suhdanne. Pitkien indikaattorien liikkeen realisoituminen vie kuitenkin aikaa, mutta uskon edelleen, että viimeistään ensi syksynä saattaa krapula iskeä Trumpista juopuneisiin markkinoihin. Näin etenkin, jos Fed kiristää ennakoitua nopeammin kuten on hyvin mahdollista.

2 thoughts on “Markkinakatsaus: Saamme todistaa historiaa

  1. myyminen

    Eikö nyt osakkeet sitten kannata myydä ja ostaa takaisin salkkuun romahduksen jälkeen?

  2. Teoriassa kyllä

    Ongelma on näiden ylikuumentuneiden markkinoiden kanssa se, että ne voivat kestää ihmeen kauan. Jos tietysti on aika varma, että salkussa on ylihintaisia osakkeita niin miksei sitten. Tässä on kuitenkin se riski, että hätäilee parhaiden osakkeiden kanssa.

    Itse olin mm sitä mieltä että Boeing oli turhan hintava jo kun se ylitti 200 taalaa, mutta tuloskehitys on ollut kyllä muikeaa, joten olisin myynyt aivan liian aikaisin. Olen kuukausia olettanut kurssirallin stoppaavan vaan niin ei ole käynyt. Joten parempi on ollut jättää spekulaatio. Jossain vaiheessa kuuma osake sukeltaa, mutta tämä on aina myymisen ongelma – ei paranisi osua pahasti harhaan. Siksi käytän markkina-analyysia lähinnä ostojen ajoittamiseen.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia