Markkinakatsaus: Saatiinhan kyytiä lopulta

Trendit yllättävät usein sitkeydellään, mutta kaikki loppuu aikanaan markkinoilla. Pääosin marraskuun puolelle korjausliike jäi, mutta ottihan se lopulta kyytiä ihan rivakasti viikon lopussa, joskin vaihtelevasti indeksistä riippuen. Helsingin keskitetyssä pörssissä tultiin alas reippaasti Nokian imussa, liki samaa tahtia sukelsi Saksan Dax.

Jenkki-indeksit värähtivät vasta, mutta ylikuumentumisen merkit ovat niin vahvat, että kyllä nekin ilman ihmettä alemmas lähiviikkoina koluavat. Ja kun droppi lopulta pääsi vauhtiin, niin jonkun viikon se tapaa kestää. Alle kolmen viikon trendit ovat harvinaisia, joten montun pohja löytynee joulukuussa. Toki näin vahvan nousun jälkeen korjauskin voi jälleen yllättää sitkeydellään, mutta pitkien indikaattorien perusteella en odota mitään kesädropin kaltaista pulkkamäkeä.

Mutta vannomatta paras. Kuten olen aiemmin sanonut VIX keulii kunnolla keskimäärin kolme kertaa vuodessa, ja takana on vasta kaksi kiskaisua. Nythän VIX on taas nousussa kuten droppiin kuuluu, joskin lukemat ovat vielä maltilliset, mutta vielä ehtisi hyvin ennen vuodenvaihdetta. Jossain vaiheessa se kiihtyy, eikä siihen odotukseni mukaan monta kuukautta mene. En itse kiirehdi ostoksille ainakaan pitkään salkkuun ennen kuin sijoittajien hermot ovat vaihteeksi kireällä.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Sellaisen kiintoisan havainnon olen tehnyt VIX:istä, että kuukausi-indikaattorit näyttävän pohjanneen ja tekevän hissukseen lähtöä ylöspäin. Näin tapahtuu aina nousumarkkinan vielä jatkuessa hyvän matkaa. Pitkien trendi-indikaattorien taitteesta menee helposti vuosi pari ennen kuin mitään suurempaa alkaa tapahtua, mutta se on muistutus tuonnempana odottavasta isosta käänteestä ja laskumarkkinasta. Sellaisenkin taas ennen pitkää saamme.

Olen pitänyt trendisalkussa kultapositiota, mutta hitaasti on kulta tällä kertaa kääntynyt, jos kohta ei ole juuri tullut alaskaan. Teknisen tulkintani mukaan taite on nyt kyllä käsissä, joten kulta lähtee sen perusteella ylös kenties nopeastikin talven syvetessä. Lasku kesti pari kuukautta, joten sitä luokkaa voi viedä nousukin. Mitta on kullalle ja ylipäänsä keskipitkille trendeille tyypillinen. Ja sehän istuisi kuin nenä naamaan VIX:in keulimisen kanssa, ne tuppaavat kulkemaan käsikynkkää.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:XAUUSD

Euroa täytyy ruveta tarkkailemaan aktiivisesti, se on nyt tullut alas muutaman kuukauden ja indikaattorien puolesta liike alkaa kypsyä taitetta kohti. Tuskin vielä kiire minnekään on, mutta tämäkin trendi kääntyy aikanaan.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan