Markkinakatsaus, sekä Fedistä ja pitkistä koroista

Olin vajaa kuukausi sitten katsauksessani huolestunut pörssien mahdollisesta kolmoispiikistä ja sen kautta syntyvästä ison dropin mahdollisuudesta, jonka aiheuttajaksi oli tarjolla Fedin setelirahoituksen kiristäminen. Pari viikkoa sitten alkanut voimakas ralli – joka alkoi aika läheltä niitä liukuvien keskiarvojen tukitasoja joita jutussa kuvasin – on kuitenkin ajanut jo useimmat pörssit entisten huippujen päälle, ja etenkin Euroopassa. Jos trendi jatkuu vielä pari kolme viikkoa samaan suuntaan, kolmoispiikistä murehtimisen saanee lopettaa. Eli väärä hälytys, luojan kiitos, jos ei markkina nyt käänny äkkiä ja riuskasti.

Päällimmäisenä näkyvä syy markkinoiden euforiaan on tietenkin Fed, joka pari päivää sitten päättikin jatkaa setelirahoitusta entiseen tapaan varmistaakseen työllisyyden kohentumisen. Korot sukelsivat heti vauhdilla alas – ja osakkeet pomppasivat ylös. Tapering saa odottaa ainakin ensi vuoteen, eli käteisdouppia riittää vielä kuukausia ilman katkoksia.

Korot kiskaisivat uutisen jälkeen alas, mutta eivät ne minnekään kellariin silti kolahtaneet. Pääsuunta on ollut keväästä asti ylös, ja jos ei suunta nyt kääntynyt pysyvästi alas, pitkät korot ovat nousussa. Ja sehän on vain hyvä asia, sillä tavallisesti se heijastaa markkinoiden odotuksia talouden suunnasta ja hintavakaudesta. Talouskasvu kiihdyttää inflaatiota, minkä vuoksi sijoittajat vaativat rahoilleen enemmän tuottoa, kun velkakirjoja huutokaupataan. Kasvu myös lisää riskipitoisempien arvopaperien kysyntää, mikä osaltaan vähentää velkakirjojen houkuttelevuutta.

Korkomarkkinat ennakoivat suhdanteita varsin tehokkaasti molempiin suuntiin. Kun pitkät korot lähtivät reippaaseen laskuun vuonna 2007, yleinen ilmapiiri ja ennusteet olivat vielä hyvin optimiset. Laskusuhdanne oli kuitenkin ovella. Tilanne on nyt samankaltainen, joskin käänteisesti. Yleinen ilmapiiri on yhä ankea irtisanomisineen, ja ennusteet enimmäkseen vaisuja, vaikkakin jo valoisampia kuin keväällä. Inflaatio on pysynyt matalana huolimatta keskuspankkien poikkeuksellisista elvytystoimista.

Korkojen nousulle ei näy kunnon perusteita, muuta kuin Fedin tapering, ja sekin peruttiin. Mutta kyseessä voi olla pitkän ja vaikean suhdanteen luoma näköharha. Taantumien lopussa vaikeudet tuppaavat näyttämään ratkaisemattomilta ja suhdanne ikuiselta. Suomessa varsinkin pessimismillä on aina kysyntää. Optimismi saa meillä laajaa kannatusta vasta korkeasuhdanteen lopussa, kun olisi jo aika varovaisuudelle.

Vaikka Fed perui taperingin, on Yhdysvaltojen talous silti vahvistunut. Euroalueen selkäranka Saksa on pysynyt koko ajan varsin hyvässä kuosissa. Britannian keskuspankki nosti juuri kasvuennustettaan, ja valostumista povaavat jo rohkeimmat suomalaisetkin ennusteet. Pelot euroalueen hajoamisesta ovat laantuneet, joten valuutta-alueen sisäisen kaupan pitäisi virkistyä.

Korkojen ohella osakkeet ovat jatkaneet yläviistoon. Euroopassa moni pörssi on korkeimmalla tasolla viiteen vuoteen, myös Suomessa. Pörssien ennustekyky kyseenalaistetaan usein, mutta varsin tarkkaan ne ovat käänteet ennakoineet. Viime syksynä alkanutta nousua pidettiin perusteettomana etenkin euroalueella, mutta myöhemmin todettiin taantuman taittuneen keväällä.

Korkojen ja osakkeiden samanaikainen nousu on kohentuvan suhdanteen merkki. Näissä kahdessa tekijässä on minulle tarpeeksi ennustelaitosta, jos markkinoilla ei nyt tapahdu hetkeen mitään mullistavaa. Tietysti volatiliteettia riittää jatkoonkin, mutta se on markkinoiden luonne. Niin kauan kuin pörssit tekevät uusia huippuja ja dropit pysyvät keskeisten tukitasojensa päällä, olemme nousevassa suhdanteessa.

Mutta jo ensi vuonna Fed saattaa vähentää setelirahoitusta. Se nostaisi korkoja kautta maailman. Voiko Fed tehdä niin ennen kuin reaalitalous kestää sen? Tuskin. Fed on onnistunut elvyttäjänä varsin hyvin, etenkin kun Yhdysvaltoja vertaa euroalueeseen. Jahka Fed kiristää oleellisesti rahapolitiikkaa, on talous varmasti voimistunut oleellisesti.

Euroopan riski on lähinnä se, että elpyminen tapahtuisi täällä huomattavasti eri tahtia kuin Yhdysvalloissa. Suhdanteet kuitenkin tapaavat liikkua käsikynkkää yli rajojen, vaikka alueellisia erojakin aina löytyy. Tämä syksy saataneen hengitellä helpommin kuin aikoihin.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia