Markkinakatsaus S&P 500, DAX ja OMXH25

Seuraamani markkinat jatkoivat viime viikolla pomppuista kulkuaan. Suuret heilahtelut eivät olleet varsinaisia yllätyksiä, mutta niiden suunta tuntuu kuitenkin aina jossain määriin olevan. Markkinoilla eletään todellista jännitysäytelmää vaikka moni sijoittaja toivoisi kevyttä romanttista komediaa.

S&P 500 indeksin (kuvassa SPY ETF) 65 päivän NH-NL indeksi on pysytellyt bulliksen tason alapuolella koko laskuliikkeen ja nyt kuukauden jatkuneen bear flagin muodistumisen ajan. Tämä puhuisi markkinan levottomuuden jatkumisen puolesta. Todellisten pohjien rakentuminen vaatii aikaa. On täysin mahdollista, että näemme vielä seuraavan päättäväisen liikkeen alaspäin lippumuodostelmasta. Tämän kanssa olisin kuitenkin hyvin tarkkana, sillä S&P 500 indeksin tämänhetkiset taistelut käydään 1200 – 1210 haarukassa ja alapään kutittelu tapahtuu 1120 – 1100 tasoilla. Pudotus elokuun pohjan alapuolelle on kohta missä itse haluan olla silmä kovana. Mikäli droppi onkin false breakout, on kuvioihin muodostunut todella herkullinen parivaljakko, FB(False Breakout) & BuD (Bullish Divergence).  Nämä kaverukset saavat aikaiseksi markkinaan usein uutta ytyä ylöspäin ainakin väliaikaisesti. Aivan toista tarinaa kertoo kuitenkin se mahdollisuus, että sujahdamme vauhdilla tukitason läpi taakse katsomatta, jolloin täytyy olla henkisesti valmis tiirailemaan reilusti alempia tasoja pohjien muodostukselle. Kieltämättä makroympäristö antaisi tälle liikkeelle oikeutusta.

 

DAX-indeksi on jatkanut päättäväistä kulkua alemmille tasoille, piirtäen mieltä kiehtovasti viitteitä divergenssin muodostumisesta. Kulku on ollut ilmeeltään hyvin samankaltaista kuin vuonna 2008. Kurkistus tuohon menneeseen kuvaajaan osoittaa, että laskun aikana vahvat divergenssit ovat saaneet seurakseen iloista rallattelua ennen kuin krapula on jälleen iskenyt. Tämä on sellainen seikka, joka kannattanee huomioida riippumatta siitä, onko pitkäaikainen sijoittaja vai treideri.  Viimeisen viikon indeksi on osoittanut alakuloisuutta ja todellista voimattomuutta jääden lepäämään tärkeälle tukitasolle, aivan kuin aikeissa hypätä pää edellä alas jyrkänteeltä. Mieleeni tulee jälleen markkinoiden maanis-depressiivinen luonne ylilyönteineen.

OMHH25 näyttää kovasti yleisilmeeltään samalta kuin DAX, sillä erolla, että olemme edelleen perjantain päätöskurssein muodostuneen lipun sisäpuolella. En olisi kovin yllättynyt, mikäli pelot painaisivat testaamaan elokuun pohjia tämän viikon aikana.

 

Kokonaisuudessaan osakemarkkina näyttää sellaiselta, että suuri varovaisuus on paikallaan. Pelot ovat tapetilla ja maailma näyttää menevän huonoon suuntaan. Silloin itse pyrin astumaan hieman taaksepäin ja etsin merkkejä tulevien pohjien muodostumisesta sekä suuren kuvan synnystä. Sijoittajalla ei ole mikään kiire rynnätä markkinaan vaan hioa suunnitelmia erilaisiin tulevaisuuden skenaarioihin. Selvää, en että tällaiset markkinalaskut tuovat paljon mehukkaita mahdollisuuksia eteemme. Nyt ei vain kannata jäädä markkinajunan alle tai saada osumaa hurjasti heiluvasta indeksistä. Jos päähän sattuu kovin kovasti, on vaikeaa hyödyntää markkinoiden tarjoamat mahdollisuudet.    

Aurinkoa viikkoosi,

Maitas

www.MatiasSavolainen.com

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan