Markkinakatsaus: Välipohjan makua euro-osakkeissa

Osakemarkkinoiden tapatumaköyhä viikko päättyi perjantaina reippaampaan kiskaisuun ylös Euroopassa. Teknisen tulkintani mukaan se aika todennäköisesti päätti joiksikin viikoiksi kesädropin syventymisen, eli muutama viikko mentäneen yläviistoon. Mitenkään saletti en tästä ole, mutta bear-johdannaisilla en nyt vähään aikaan pelaa osakkeissa.

Trendeillä on kylläkin tapana venyä aina sitkeämmäksi kuin odotetaan. Niin nousut kuin laskut yllättävät voimallaan ja kestollaan etenkin pitkien toiseen suuntaan kulkeneiden liikkeiden jälkeen. Kun reipas laskumarkkina liki vuoden kestettyään loppui viime vuoden lopputalvesta, harva uskoi nousumarkkinaan (minä kylläkin, muutaman tunnin tarkkuudella vieläpä).

Sanoin jo tuolloin, että kohta on toinen ääni kellossa: kukaan ei laskumarkkinaa muistakaan, ja auvoiset ajat tuntuvat jatkuvan väistämättä taas osapuilleen maailman tappiin, ja osakkeiden holdaaminen on yhtä ruusuilla tanssimista. Tämmöisiä kommentteja olemme kuulleet viime viikkoina ja kuukausina. Kesädroppiakaan ei monen mielestä tarvinnut pelätä tai odottaa, koska makrolukemat taloudessa ovat niin messevät, eikä tuottoa saa muualta itkemälläkään.

Teknisen analyysin ja kokemuksen perusteella – tosin myös osakkeiden hinnoittelun – ei ollut minulle vaikea povata kesädroppia, ja niinhän se tuli varmasti kuin kurkiaurat keväällä, ja aivan normaalissa ajassakin. Sen verran forssiakin on liikkeessä ollut, että osuvalla spekuloinnilla on liikettä voinut hyödyntää, jos se kustannussyistä ei ole kovin hankalaa – mikä on usein pienien salkkujen ja yhtiöiden ongelma.

Vaikka oletan keskipitkän trendin kurkottavan nyt ylemmäs muutaman viikon, en koske vieläkään osakkeisiin, varsinkaan eurooppalaisiin, vaikka hinnoittelu alkaa olla joissakin jo kiinnostava. Olen povannut syksyksi isompaa rysäystä, ja viime viikkojen kehitys vain vahvistaa näkemystäni edelleen. Uskallan jopa ennustaa karkeasti ajankohdankin: se on lokakuu tai sen lähinurkka. Se on yleensäkin isojen droppien luvattu kuukausi, ja tekninen data viittaa siihen aika vahvasti.

Muodollista syytä en arvaile, mutta Kiina on tavannut istua syytettyjen penkillä syysmyrskyissä. Velkakuplastahan siellä pohistaan säännöllisesti.

Optimistisista funda-analyytikoistakin on varmasti tullut mietteliäämpiä, kun yhtiöiden raportit ovat tuottaneet pettymyksiä ja pörssit sukeltaneet sen mukaisesti. Mitään uutta tässä ei ole. Tein aikoinaan paljon nopeaa kauppaa, ja kesällä se oli aika mahdotonta muilla kuin laskevilla johdannaisilla, koska matalapaine osakemarkkinoilla oli käytännössä sääntö. Kyllä Siperia opettaa. Ja tietenkin tekninen analyysi.

Olen povannut euron rallin päättymistä tuskallisen pitkään, mutta sitä ei ole kuulunut. Totesin kuitenkin jo joku aika sitten euron näyttävän teknisesti samalta eli kihisevän yliostetulta kuin DAX reilu kuukausi sitten, joka onkin ottanut kyytiä pörsseistä lähes pahiten pitkän nousuhuuman päälle. Nyt kohtalaisen todennäköisesti eurokin lopulta törmäsi kattoon. Valalle en tästä vielä mene, mutta perjantaina olettaakseni alkoi euron pidempiaikainen heikentyminen jo viime talven puolelta alkaneen rallin jälkeen.

Siinä tapauksessa euro valuu alas useita kuukausia – tietenkin sahaten matkalla. En luovu dollariposastani pitkään aikaan, jos tilanne kehittyy kuten odotan. SDY:n saatan saatan toki myydä ja siihen valmistaudun aika piankin.

Surkuhupaisaa hiukan omalta kannaltani on, että povasin jo vuosi sitten eurolle tällaista fundamenttien vastaista rallia teknisin perustein, koska sille oli edellytykset. Se toteutui kuitenkin vasta vuosi myöhemmin samanlaisesta teknisestä tilanteesta. No, näitähän tulee kaikissa perheissä. Hyvä muistutus tämä kuitenkin on markkinoiden yllätyksellisyydestä suhteessa fundamentteihin. Ne syyt, jotka markkinoita heiluttavat, eivät useinkaan ole tiedossa kuin jälkikäteen. Markkina-analyytikko voi lukea liikkeitä, mutta syyt ovat hänellekin arvoitus.

Kullan nousu ei jatkunut enää viime viikolla, vaikka pidin sitä jossain määrin mahdollisena. Näillä näkymin myin bull-johdannaisen lähes korkeimpaan mahdolliseen hintaan. Viikon lopussa ostin tilalle bear-johdannaisen hintaan 4,71. Jos trendi liikkuu kuten odotan eli kulta lähti laskuun – jonka se jo toistaiseksi teki – niin aika optimaaliseen hintaan tämänkin paperin sain.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=137723&marketid=24

Öljynkään ei pitäisi enää olla kaukana keskipitkän trendin taitteesta kiivettyään 50 taalaan kuten alun perin odotin. Mutta muutama pitkä tekninen indikaattori pitää minut epävarmana trendin tulkinnasta, joten en edelleenkään koske öljyjohdannaisiin. Tilanne voi tosin muuttua nopeastikin. Treidaaminen vaatii niin kärsivällisyyttä kuin nopeutta. Markkinan käänne saattaa tehdä tuloaan pitkään, mutta tapahtua sitten todella nopeasti. Se on pörssiromahdusten tyypillinen kaava.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:USOIL

Treiderin on paras valita kohteekseen ne, joista näkemys on kirkkain ja todennäköisyydet varmimmin omalla puolella. Tilaisuuksista harvoin on puute, jos vähänkään malttaa odottaa. Ja niin kyllä täytyy tehdä, eikä käydä kauppaa vain tekemisen ilosta.

Related Posts