Markkinakatsaus: Vanhoilla askelmerkeillä

Voisin melkein toistaa sanasta sanaan viime viikon katsauksen. Hiukan epätasaista on markkinoiden liike, ja Eurooppaa parempi vire on pääpiirteissään Atlantin takana. Eurstoxx 600 on edelleen toukokuun taitteen huippunsa alla, kun samaan aikaan suuret jenkki-indeksit korkkasivat uusia ennätyksiä, joskin pienillä marginaaleilla.

Odotan edelleen aika hiljaisia liikkeitä kokonaisuutena eli normaalia kesää tässä vaiheessa. Sitten tilanne voi olla toinen, jahka keskipitkä nouseva trendi on tulkintani mukaan pulkassa. En kuitenkaan ennustele ennen kuin taite on mielestäni käsissä, enkä silloinkaan tapaa ennustella muuta kuin taitteen ajankohdan.

SDY pärjäsi ihan kivasti, se puhkaisi jo 90 taalan rajan. Tavoitehintani on siis 92 taalaa, joskaan en sitä ole seinään hakannut. Jos trendi vaikuttaa odottamaani vahvemmalta tai heikommalta, reagoin tarpeen mukaan. Tämä etf on kuitenkin indeksien tapaan ollut liikkeissään kohtalaisen säännöllinen, ja noilta nurkilta odotan taas kiskaistavan alaspäin, jahka sinne päästään. Tässä kohtaa näyttää ihan hyvältä.

https://finance.yahoo.com/quote/sdy?ltr=1

Muutaman onnistuneen valuuttakaupan ja SDY:n kurssikehityksen ansiosta Heikin trendisalkku on hiukan voitolla tänä vuonna. Se ei kenties vaikuta hääviltä tulokselta, mutta taalan heikentymisen takia kaikki jenkkisijoitukset ovat tehneet huonoa tulosta euromääräisesti. Euro on seitsemisen prosenttia korkeammalla nyt kuin vuodenvaihteessa taalaan nähden. Toisaalta eurooppalaiset osinkopaperit kyykkäävät vielä reippaasti ennen talvea ilman ihmettä.

Dollarin suhteen tilanne on teknisesti erittäin kiintoisa. Lyhyet oskillaattorit ovat nyt aika lailla yliostettuja, joten euron pitäisi sen puoleen vahvistua järjen mukaan jo ensi viikolla. Mutta pitkät oskillaattorit ovat jo reippaasti ylimyytyjä, kuten ovat olleet jo jonkin aikaa, joten pidempikestoisen euron heikentymisen pitäisi olla pikku hiljaa käsissä. Siinä tapauksessa euron lyhyt vahvistuminen jää vaisuksi, entisen huipun tuntumaan eli alle 1,13 taalan.

https://finance.yahoo.com/quote/EURUSD%3DX?p=EURUSD%3DX

Itse odotan edelleen kärsivällisesti taalan vahvistumista. Jos euron heikentyminen jää kuitenkin vaisuksi kesän mittaan, viittaa se dollarin pitkään kestäneen vahvuuden jäävän taakse. Kuukausi-indikaattorien perusteella se on hyvin mahdollista, joskaan en sitä vielä isoon ääneen toitottaisi. Aika samalta tilanne vaikutti jo vuosi sitten, mutta sitten tuli brexit ja muuta kivaa ja euro sukelsi taas raskaasti. Jos taalan heikentyminen vaikuttaa pitkältä trendiltä, vaikuttaa se tietenkin strategiaan.

Joka tapauksessa valuuttojen liikkeet osoittavat, miten vaikea fundamenttien perusteella on ennustaa markkinoita. Kun Trump valittiin presidentiksi oli yleinen odotus dollarin raju vahvistuminen, koska hänen odotettiin inflatoivan talouden elvytyksellä ja veroalennuksilla, jolloin Fedin olisi äkkiä nostettava korkoja. Näin ei käynyt ainakaan valuuttojen osalta, ei tosin Trumpkaan ole saanut aikaan paljon muuta kuin otsikoita milloin mistäkin skandaalista. Dollari on heikentynyt reippaasti marraskuun vaalien jälkeen.

Teknisellä analyysilla on rajoitteensa, mutta sama pätee fundamenttianalyysiinkin. Minkään reaalimaailman järjen mukaan tällaiset valuuttaliikkeet eivät olleet perusteltuja ainakaan etukäteen katsottuna. Esimerkiksi Handelsbanken, jonka markkinakatsaukset löytyvät arkistoituna tuosta vierestä, ennusti tammikuussa euron liikkuvan tämän vuoden alkupuoliskon haarukassa 1,03 – 1,06 dollaria. Perusteet olivat ymmärrettävät, vaan kovasti toisin kävi.

Teknistä trendisijoittajaa tämä ei sikäli yllätä, että markkinoiden liikkeisiin vaikuttavat monet vaikeasti tulkittavat tekijät. Yksi oleellisista on se, mitä hintoihin jo ajettu sisään, ja mitkä ovat odotukset. Markkinat voivat käyttäytyä irrationaalisestikin, mutta sitä on mahdoton sanoa, ellei tiedä millaisten parametrien varaan hinnoittelu kulloinkin on tehty. Ja sitähän ei kukaan voi tietää kuin hyvin epätarkasti jo siksi, että markkinatoimijoita on valtavat määrät.

Related Posts