Markkinakatsaus

Kuten edellisessä markkinakatsauksessa totesin, jos Kreikan velkakriisin suhteen saadaan jotain järkeviä päätöksiä, kovassa ja pitkässä matalapaineessa olleet pörssit voivat toipua nopeasti. Näin kävi, kun Kreikka taipui rankkaan säästöpakettiin – jonka toteutumisesta ei tosin ole kaksisia takeita, enempää kuin velkakriisin tulevaisuudesta. Euromaiden velkoihin palataan vielä moneen kertaan, ja markkinoita ravistellaan aika ajoin kiivaasti. Se on ollut tämän nousukauden rakenne, ja on epäilemättä jatkossakin.

Kuten aiemmin totesin, yksi parhaista trendi-indikaattoreista on Daxin 12 kk SMA, ja se piti tälläkin kertaa. 7000 pisteen alle indeksi ei uponnut kertaakaan, joten muutama prosentti vielä jäi varaa kesäkuun alkupäässä. Nyt 12 kk SMA on jo saavuttanut 7000 pistettä, joten se on jatkossakin tiukka tukitaso, jota on syytä vahtia tarkasti dropeissa – ja tietysti se nousee koko ajan, parisataa pistettä kuukaudessa, sikäli kun nousutrendi kestää samanlaisena kuin tähän asti.

Daxin korjausliike kesti aika tarkkaan kuukauden, mutta US-pörsseissä ja monessa pienessä pörssissä se otti pari kuukautta. Se on korjausliikkeeksi maksimitasoa nousumarkkinassa, ja Kreikan päätöksen ajoitus oli tältä osin kuin tilaustyötä. Tosin jos Kreikka olisi äänestänyt toisin, seurauksena olisi ollut varmasti kova rysäys, jopa uusi nallemarkkina pankkikriisin ohessa. Ja jossain vaiheessahan pitkäkin trendi kääntyy, mutta toistaiseksi siltä vältyttiin. Euroopassa korot ovat jo nousussa, joten suhdanteen huippua kohti mennään.

Pörssien välipohjat tehtiin kesäkuun puolivälissä, joten nousua on jo takana kolmisen viikkoa. Viime kesänä nousut jäivät korkeintaan kuukauden mittaisiksi, ja kun markkinoilla edelleen riittää huolia, yhtäjaksoisen nousun mitta ainakaan ennen syksyn tummumista voi jäädä samaan mittaluokkaan. Siinä tapauksessa nousutrendi ei enää kestä kauan.

Päivätason oskillaattorit ovat jo tulossa yliostetuille sektoreille, ja moni indeksi testaa  edellistä huippua. Korjausliike alaspäin lienee pikapuolin käsissä, eli lyhyen frekvenssin sijoittajan on aika katsoa kotiutuksia ainakin pelipareillaan. Syytä korjausliike ei sinänsä kaipaa, mutta velkahuolet rassaavat varmasti taas lähiaikoina markkinoita. Ja aivan aiheesta. Rajut dropit velkakriisien yhteydessä eivät ole olleet pelkkää markkinapsykologiaa, kyllä taustalla on aitoja reaalitaloudellisia notkahduksia. Suomen vienti mm putosi keväällä tilastojen mukaan, eikä se ole yllätys, koska vientisektorin osakkeet ovat olleet matalapaineessa jo puoli vuotta.

Toukokuussa pohdiskelimme palstoilla, onko ”Sell in May” edelleen järkevä strategia. Kuten tuolloin totesin, asia on kaksipiippuinen. Jos myi toukokuun alussa, oli se ehdottomasti hyvä hetki. Myöhemminkin toukokuussa vielä ehti, mutta sillä ehdolla, että ostoajoitus osui kohdalleen, eli paniikin syvimpiin monttuihin. Sieltä on tultu jo reippaasti ylös, joten tässä kohtaa monen osakkeen kohdalla on jo myöhäistä olla liikkeellä, joskaan ei kaikkien. Osakkeiden väliset erot ovat suuria, myös syklien osalta.

Siltikin, mielestäni tässä kohtaa ei enää missään nimessä pidä ostaa. Hyviä ostopaikkoja ei tule kovin montaa vuodessa, mutta aina niitä tulee. Liki kuukauden kestäneen nousun kohdalla ajoitus ei varmasti ole hyvä etenkään kesällä, vaan on syytä odottaa seuraavaa droppia. Markkinasentimentti kääntyy aina, niin ylös kuin alas.

 

4 thoughts on “Markkinakatsaus

 1. Luotan sinuun ja odotan

  Luotan sinuun ja odotan droppia.

  Vaikka kyllä nyt heromostuttaa kun kurssit nousee ja itse olen osittain poissa markkinoilta. Olisi pitänyt uskoa sinua silloin kun kurssit olivat aivan pohjilla ja ostaa kun kerran suosittelit. 

  1. vaikeita paikkoja

   Vaikeita paikkoja ovat tietysti nuo tilanteet, joissa reaalitaloudelliset riskit ovat oikeasti suuret. Jos Kreikka ei olisi taipunut säästöihin, jälki olisi ollut varmasti rumaa markkinoilla. Kaikki vaihtoehdot on pidettävä mielessä spekuloidessaan. Toisaalta kun Kreikka taipui, kurssien toipuminen oli aika luonnollinen seuraus.

   Kyllä sieltä taas laskunykäyskin tulee. Saattoi jo alkaa perjantaina. Siinä tapauksessa tultaneen alas taas kolme neljä viikkoa nykimällä. Palaan asiaan tuonnempana.

   1. ps

    Eihän markkinoilla mikään varmaa ole, kuten ei ylipätään maailmassa. Mutta kesällä kurssit yleensä kehittyvät heikosti, joten pitkäaikaisia nousuputkia kesällä harvoin nähdään. Vahvassakin nousutrendissä keskipitkä nousu kestää yleensä korkeintaan kymmenkunta viikkoa ennen korjausta. Markkinahaarukassa, joita näkee usein kesäaikaan, nousut ja laskut voivat olla mitaltaan kolme neljä viikkoa. Juuri tämä oli kuvio viime kesänä.

   2. Ei hassumpi ajoitus

    Täytyy sen verran nostaa häntäänsä, että se korjausliike alkoi tunnin sisään siitä, kun tuon katsauksen laitoin sisään. Nyt on sujuteltu jo reippaasti alas, joten halvemmalla saa taas. Mutten itse vielä hätäile. Palaan asiaan tuonnempana uudessa markkinakatsauksessa.

Comments are closed.

Related Posts