Matalan inflaation aika on ohi
Pitkään jatkunut matalan inflaation aika saattaa olla ohi. Yksi syy matalaan inflaation on ollut halvan tavaran kasvava tuonti Kiinasta ja muista kehittyvistä talouksista. Kiinassa halpaa hintatasoa on pitänyt halvan työvoiman runsas tarjonta. Nyt näyttää siltä että ainakin Kiinan tärkein vientituote on koreka inflaation. Tamminkuun inflaatioluvut olivat odotettua maltillisemmat, 4.9%. Silti inflaatiokomponensteissa on tekijöitä jotka varmasti huolestuttavat Kiinan päättäjiä. Yksi näistä on ruuan 10% hinnannousu. Jos meno jatkuu voi seurauksena olla levottomuuksia köyhimmän kansanosan keskuudessa.
Tuotantokustannukset nousivat puolestaan 6.6% – tämä näkyy varmasti tuontitavaran hinnassa.
Länsimaissa näyttää siltä että inflaation nousua suorastaan tervehditään. Ehkä ylivelkaantuneen paras ystävä on kunnon inflaatio? Viimeisin esimerkki tästä on Englannin keskupankin Mervyn King joka kirjeessään finanssiministerille käytännössä vähättelee 4% inflaatiota. Erilaisia tekosyita miksi korkoa ei tarvitse vielä nostaa löytyy paljon, syytetään ALV:n nostoa ja öljyn kallistumista.."tilapäisia häiriöitä". EKP ei poikkea linjasta – Trichet hieman ärhentelee muodon vuoksi, mutta ei nosta korkoa.
Yksi seuraus kohoavasta inflaatiosta on velkakirjojen tuoton lasku. Pitkän perpektiivin tähän tuo FT:n John Authers joka kolumnissaan siteraa Barclayes Equity Gilt Study:ä ja Credit Suissen Global Invetment Yearbook:ia. Matalan inflaation takia velkakirjakorot ovat laskeneet pitkään (USA velkakirjat vuodesta 1989). Useimmat nyt aktiiviset bondisijoittajat eivät ole nähneet nousevian korkojen aikakautta. Sanotaan että oseksijoituksilla on pitkällä tähtäimellä velkakirjoja korkeammat tuotot. Näin onkin Credit Suiseen raportin mukaan ollut lähes aina vuodesta 1900, ellei mailmansotia lasketa. Viimeisen vuosikymmenen yli bondit löivät osakkeet USA:ssa. Onko nyt edessä paluu "normaaliin"?
Ykis kummajainen on että on nähty sekä laskevia bondikorkoja etä pörssikursseja – ns FED:in mallin vastaisesti joka olettaa nousevien bondikokorkojen lisäävän osaketuottovaatimuksia, jolloin p/e-luvut ja osakkeiden kurssien pitäsi laske. Näin ei ole viime aikoina ollut.
Itse aion joka tapauksessa uskoa inflaatiovaroituksia ja pysyä kaukana valtion velkapapereista lähiaikoina.
Kommentit