Merkittävä media-alan liiketoimintaa käsittelevä teos Ari Hakkaraiselta

Piksun kolumnisti ja kirjailija Ari Hakkarainen on julkaissut merkittävän media-alan liiketoimintaa käsittelevän teoksen: 

Hyvästi media – Tervetuloa digitaalisen sisällön, Internetin ja medialaitteiden muovaaman kulttuurin ja liiketoiminnan aikakaudelle

Kirja käsittelee laajasti internetin aiheuttamia muutoksia media-alan liiketoimintamalleihin ja yrityskenttään. Käsittely perustuu historiallisen kehityksen analysointiin, joka etenee elävien tapauskuvausten kautta tämän aikakauden trendeihin ja muutosprosesseihin. Kolmesataa sivuisen kirjan asiapitoinen ja elävä käsittely tekee siitä media-alan liiketoiminnan perusteoksen Suomessa. Kuvitus ja tilastograafien käyttö tekee lukemisesta helppoa ja haluamansa tiedon löytää helposti. 

Kirjan voi ostaa e-kirjakaupoista:  Elibris,   Ellibs.     

Elämme muutoksen alkuhetkiä median historiassa

Elämme niin valtavan muutoksen alkuhetkiä median historiassa, että sen laajuuden hahmottaminen on vaativaa. Tosiasia on, että teknologian kehitys on mahdollistanut median murroksen, joka puolestaan aiheuttaa siihen liittyvien tapojen ja liiketoiminnan uudelleensyntymisen. Kyse ei enää ole siitä muuttuuko media digitaaliseksi, vaan ainoastaan siitä, miten nopeasti ja missä laajuudessa näin käy. Varmaa myös on, että murroksen vaikutukset ulottuvat omaan arkielämäämme, kulttuuriin, liiketoimintaan ja koko yhteiskuntaan.

Hyvästi media -kirjassa analysoidaan niin suomalaisten kuin kansainvälistenkin media-alan vaikuttajien ja asiantuntijoiden kanssa sekä tutkimusten ja tilastojen avulla median murroksen vaikutuksia. Meneillään oleva käännekohta ei suinkaan ole ensimmäinen median historiassa. Jokainen kirjassa käsitelty viestintäväline – elokuvat, kirjallisuus, lehdistö, musiikki, radio ja televisio – ovat olemassaolonsa aikana kohdanneet teknologisia ja taloudellisia epäjatkuvuuskohtia, jotka ovat ohjanneet niiden kehitystä. Katsaus kunkin median historiaan paljastaa niiden ikuisen kamppailun yleisöstä maailman ympärillä jatkuvasti muuttuessa.

Historiasta ei median tulevaisuutta voi ennustaa, mutta megatrendejä on jo mahdollista tunnistaa. Muutosprosessin keskiössä tulee viestintävälineen sijaan olemaan digitaalisen sisällön, Internetin ja medialaitteen kolmiyhteys. Fyysisten mediatuotteiden sijaan digitaaliset sisältötuotteet jaellaan jatkossa suoraan asiakkaiden medialaitteisiin, kuten Internetiin kytkettyihin televisiovastaanottimiin, tietokoneisiin, tablet-laitteisiin ja matkapuhelimiin. Kirjassa esitellään kunkin median teknologian ja liiketoiminnan kulmakivet, joista media-alaan perehtymätönkin lukija voi nähdä viestintävälineen kehityskaaren.

Miten voittajat syntyvät?

Yksilön, yrityksen ja yhteiskunnan asenteesta riippuen digitaalinen media on uhka tai mahdollisuus. Nettisukupolvi ja suuret ikäluokat hyödyntävät modernia mediaa hyvin eri tavoin, mutta yrityksille asenne on elämän ja kuoleman kysymys. Juuri nyt uudet yritykset ja muilta toimialoilta tulevat suuryhtiöt valtaavat mediamarkkinoita perinteisten toimijoiden nenän edestä. Kirjassa tarkastellaan yrityksiä ja liiketoimintaa esimerkkitarinoiden kautta, joista selviää minkälaisista tekijöistä voittajia syntyy ja mihin häviäjät kompastuvat.

Näyte kirjan sisällöstä: Lataa EPUB-muotoinen ote e-kirjasta tästä.

Näytteen voi lukea PC:llä esimerkiksi Adobe:n e-kirjojen lukuohjelmalla, Adobe digitaleditions, tai jollakin sähköisten kirjojen lukulaitteella (lukuun ottamatta Amazon:n kirjoille tarkoitettua Kindle laitetta).

Lisää tietoa: Klaava/Media-ala

2 thoughts on “Merkittävä media-alan liiketoimintaa käsittelevä teos Ari Hakkaraiselta

 1. Mielenkiintoinen aihe. IP

  Mielenkiintoinen aihe. IP konvergenssista on puhuttu yli 10-vuotta, eli siitä, miten pikku hiljaa internetin tietosiirtoprotojolla IP korvaa perinteiset jakelutiet. Murrosta on nähtävissä, miten ihmiset kokevat ja käyttävät mediasisältöä. Menemme yhä enemmän siihen, että passiivisesta TV:n katselusta ja mediayhtiöiden päättämästä katseluajankohdasta päättääkin katselija itse. IPTV ja nettitv:t ovat hyvä esimerkki. Miksi katsoa ohjelma kiireiseen aikaan, jos voit tilata ohjelman ja katsoa sen sinulle sopivana aikana. Mediakirjasto IPTV:ssä, eli arkistoa vanhoista ohjelmista avaa aivain uuden maailman – sinä päätät mitä katsot ja milloin. Uudet TV:t kytketään jo suoraan IP-verkkoon ja lähivuosina näiden palvelu tulee entisestään laajentumaan.

  1. Näinpä. Tuo mainitsemasi IPTV

   Näinpä. Tuo mainitsemasi IPTV on oikeastaan hyvä esimerkki siitä miten markkinat eivät jääneet odottelemaan teknologian tapahtumista, vaan videosisällöt ovat nopeasti kasvaneet suurimmaksi yksittäiseksi mediatyypiksi mitä verkossa jo nyt liikkuu. Suuri ansio tässä on tietysti YouTubella ja sen lisäksi Netflix-leffavuokraamolla ja TV-ohjelmia kokoavalla Hulu-palvelulla.

   Suomessa oli juuri uutinen miten IPTV-palvelu Elisa Viihde oli ilmeisesti myynyt jo yli tiedonsiirtokapasiteettinsa, joten kysyntää alkaa olla myös sillä puolella.

   TV-laitteen kehitys on myös erikoisessa vaiheessa: toisaalta koteihin hankitaan innokaasti 40-tuuman ja sitä suurempia ruutuja, mutta toisaalta TV-sisältöjä katsotaan yhä enemmän tableteilla ja pieniltä ruuduilta.

    

Comments are closed.

Related Posts