Euroalueen valtionlainojen korot nousevat – EKP vähentää tukiostojaan

Euroopan valtionlainojen kriisi etenee vauhdilla yhä vahvempiin ja suurempiin valtioihin. Aikaisemmin valtionlainapapereiden (obligaatiot) korkeisiin koroihin oli joutuneet pienet ja heikot maat: Portugali, Irlanti ja Kreikka. Nyt korkojen nousu ylittänyt kriittisenä pidetyn 7% rajan Italiassa – aikaisemmin pienemmissä maissa tämä oli rajana, jonka jälkeen valtioiden oli pyydettävä lisärahoitusta. On arvioitu, että Italia pärjää nykyisen koron kanssa muutamia kuukausia, ennen kuin sen pitäisi pyytää lisärahoitusta selviäkseen lainojenmaksuista. Italia ei ole ainoa iso maa Euroopassa, jossa korot ovat nousussa…

 

 

Ranskan ja monien muiden Euroopan maiden pankit ovat myöntäneet lainoja Italialle. Nyt pankit myyvät kilpaa kriisimaiden velkapapereita estäkseen lisätappiot, se taas nostaa entisestään valtioidenkorkoja. EKP on 14 viikon ajan tehnyt tukiostoja mm. Italian lainapapereissa, mutta nyt sekin on päättänyt, ettei tukiostoja enää tehdä entiseen malliin. Valtioiden korot euroopassa ovatkin viime päivinä jatkaneet nousua ja nyt korkojen nousu on tarttunut Ranskaan, Espanjaan, Belgiaan ja Hollantiin – näillä mailla on suuria määriä lainaa Italiasta.

Mitä korkojen nousu käytännössä tarkoittaa ja miten se näkyy esim. valtion pitkien korkopapereiden kehityksessä?

Ainakin Seligsonin euro obligaatiot ovat kärsineet historian suurimpia päivämuutoksia. Tänään tultiin alas -1,21% !!! Perinteisesti korkorahastoissa ei näin suuria päivämuutoksia ole totuttu näkemään – tuollainen heiluminen on enemmän tavallista osakemarkkinoilla. Reipas miinus johtuu siitä, että Seligsonin rahastossa on suhteellisen paljon Italian velkapapereita. Kun korot nousevat, vanhojen lainojen tuotto muuttuu negatiiviseksi.

Perinteisesti turvallisena pidetyt valtionlainapaperit ovat osoittautuneet hyvin riskisiksi sijoitukseksi. Markkinoilla ei ole lähiaikoina nähtävissä parannusta tilanteeseen. Tilanne on ennaltanäkemätön ja erittäin harvinainen. Nyt on syytä etsiä turvapaikkoja rahalle muualta. Viime päivien kommentit ovat suorastaan tyrmistyttävää luettavaa. EKP johtajalta on kuultu, ettei EKP voi ratkaista velkakriisiä. Nyt EU haluaa rajoittaa luottoluokittajien oikeuksia alentaa valtioiden ja pankkien luokituksia. Onko EU ja EKP sitä mieltä, että markkinoiden ja kriisivaltioiden on itse ratkaistava ongelmansa? Markkinoilla on usein tapana ylireagoida, joten elämme jännityksessä, miten Euroopan kriisi ratkeaa.

Allekirjoittanut luopuu omasta euro obligaatioiden osuudesta. Rahat tulen siirtämään omalle osakevälittäjän tilille odottamaan tulevia osakeostoja. Jos kriisi tästä syvenee, se luo todennäkösesti erinomaisia ostopaikkoja osakkeissa.

Nyt edessä saattaa olla kriisin syventyminen ja taantuma kolkuttaa oven takana. Näkisin taantuman suurempana todennäköisyytenä, kuin nousun. Mutta eipä tämä olisi ensimmäinen kerta, kun olisin väärässä. Markkinoiden tulevaa liikettä ei kukaan voi varmuudella ennustaa.Riskit ovat kuitenkin ilmassa ja kukaan ei varmasti osaa ennustaa, mitä seuraavina kuukausina tulee tapahtumaan. Jälkikäteen näemme käppyröistä, miten kävi.

Pitäkää rahoistanne huolta!

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha