Microsoft keulii tekoälykisassa
Tekoäly kiihdyttää sijoittajien intohimoja ja arpomista nyt jo rytisten eri aloille työntyvän teknologian voittajista. En harrasta opportunistista osakepoimintaa eli juokse tämänkaltaisten trendien perässä ilman erityistä syytä.
Monet tekoälyn avainkisaajat löytyivät salkusta valmiiksi. Taiwan Semiconductor osoitti jo matkaavansa AI-junassa, vielä paremman paikan on tässä kohtaa napannut yllätyksettä Microsoft.
Tuore osari todistaa jo tekoälyn vahvaa kysyntää. Pilvipalvelut siivittävät konsernin liikevaihdon +18% kasvuun, siitä pari prosenttia tosin valuuttavaikutusta. Vertailukelpoinen liikevoitto parani +23%.
Eli hiukan matalasuhdanteessa notkahtanut marginaali palasi poskettomaan liki +44 prosenttiin. Nettotulos osaketta kohti hyppäsi +33%.
Tulos kurvasi taas ylös
Mahtavia lukuja – tosin vertailukausi oli Microsoftin raameissa vaisu. Eps 2,93 dollaria ei ylitä edellistä kvartaalia, 62 miljardin liikevaihto kylläkin noin +10%.
Rullaavan 12 kuukauden eps asettuu nyt noin yhteentoista dollariin. Kasvua kertyy noin +15%.
Muillakin segmenteillä luisti kyllä hyvin. Pelikonsoli Xbox räjäytti +60% nousua, kun sitä ruokkii vasta hankittu Activision Blizzard.
Kauppahinta ylsi huikeaan 70 miljardiin, joten vipua sietää tullakin. Vaan harvoin Microsoft huonoja liikkeitä tekee.
Tekoälyäkin yhtiö soveltaa jo laajaan pakettiin tuotteitaan, mukana vähän kaikille tutut Word, Excel ja Teams. Pääjohtaja Satya Nadellan mukaan etenkin yritykset innostuvat sovelluksista, ja nehän ovat avainasiakkaita.
Päivitetyt ohjelmat kykenevät vaikkapa editoimaan videokokousten sisältöä, luomaan tekstiviestejä ja vastaamaan laajoihinkin kysymyksiin. Kaikki tämä säästää työvoimaa ja -aikaa.
Alan tarkkaan tuntevat analyytikot pitävät Microsoftin tuotteita verrokkejaan kehittyneempinä eli yhtiö hankki jo kilpailuedun. Tilanteet varmasti elävät, mutta nyt tilanne on loistava.
Korjausliike silti paikallaan
Heikko suhdanne, joka ajoi Microsoftin monen tapaan henkilöstön supistamiseen, jäi jo selvästi taakse. Tuskin tämä nousukausi ihan hetkeen taittuu, kun rahapolitiikan löyhtymistäkin vasta odotellaan.
Iso raha tiesi hyvin yhtiön kovan kunnon eli osake rallasi pajatson aika lailla tyhjentäen lokakuusta asti. Sen myötä MSFT ohitti Applen yhtiöstä arvokkaimpana.
Odottelin ostoriehan jäähtyvän jo alle 380 taalassa, mutta se jatkoi päälle 400 hetken huilattuaan. Nyt korjausliike iski jo rivakammin. Se voisi jatkua vähän kauemmin ja syvemmälle.
Hintaahan osakkeella riitti P/E:n koukattua jo 40 pintaan, turhan hövelisti jopa MSFT:lle. Ei se ihan niin jäätävässä iskussa seilaa ainakaan tässä kohtaa.
Rahaa kuin Roope Ankalla
Kannattavuudeltaan ja vakavaraisuudeltaan MSFT on liki käsittämätön. Sen kassavirta humisee kuin omistaisi oman dollaripainon.
Microsoft on helppo määritellä unelmayhtiöksi missä tahansa kokoluokassa. Se on vaikka Applea paljon monipuolisempi ja siten vähemmän riskialtis, jos siinäkin on uhkakuvia vaikea hahmottaa.
Vaikea osaketta on koskaan varsinaisesti ylihintaiseksi tuomita, joskin joskus arvostustaso hiukan kirpaisee. Kuten nyt.
Peukutan vähän tukevampaa korjausta, jotta sijoittajan unelmayhtiötä saisi taas tolkulliseen hintaan. Tuskin se alennukseen vajoaa kuten vielä vuosi sitten, mutta jo 5-10% tasokorjaus kelpaisi.
”Microsoft keulii tekoälykisassa”
Heikki oli taas oikeassa, kun totesi yhden parhaista sijoitusvinkeistä tälle vuodelle. Olen 100 % samaa mieltä ja syytkin olivat kaikki jo esillä. Kotimaan sijoittajia varmaan yllättää, miten jenkit ovat nämäkin tekoälyn sovellukset itselle kähmineet.
Tekoälyn hehkuttamista ei pidä yliarvioida, mutta tärkein näyttää nyt olevan pilvipalveluiden suuri merkitys isojen jenkkifirmojen menestykselle. Ovatpa jenkit tämänkin palvelun monopolisoineet ja edellä muuta maailmaa.
Maineikkaat seitsemän (”The Magnificent 7”) firmoista kaikki hyödyntävät omalla tavallaan tekoälyä, mutta taitavimmin sen tekee Microsoft monissa toiminoissaan eturivissä. Heillä on pilvipalvelut maailman kakkosena, softa maailman ykkösenä sekä pelipalvelut kenties myös maailman ykkösenä. On iso saavutus päästä useassa osaamisessa maailman kärkifirmoiksi.
Eräs kuluvan vuoden haasteista on selvittää itselle maailman johtavat tekoälystä isoa tiliä tekevät firmat, sillä on niitä muuallakin kuin Amerikassa. Totean vain, että puolijohteita tekevät yritykset siinä ovat kärkikastissa. Kuitenkin lääketieteessä tunnetusti tekoälystä on suurta hyötyä sairauksia selvitettäessä, joten kannattaa pitää silmät auki tämänkin teeman kehitystä seuratessa.
Lopuksi mainitsen, että itse suoritan nyt tekoälyn ”perustutkintoa” Helsingin Yliopiston avoimella kurssilla, jotta edes ymmärrän sen, mistä nyt on kyse. Helposti tulee paljon puhetta, mutta ”vähän villoja”!
Sen sijaan, että odottelee dippejä maailman parhaimmissa firmoissa, eikö olisi fiksumpaa vain ostaa suoraan markkinahintaan? Sopivan ostoraon ilmaantumiseen voi kestää kymmeniä tai satoja prosentteja menetettyjä tuottoja.