Mielenkiintoinen marginaalituote väärässä yhtiössä
Nokia esitteli uuden tuotteen, joka on herättänyt vaisusti kiinnostusta mediassa ja pistänyt yhtiötä seuraavat asiantuntijat pohtimaan mistä on kyse. Uusi tuote on Nokia Ozo. Se on kolmiulotteisen kuva-aineiston kuvaamisen tarkoitettu kamera. Kohdeasiakkaita ovat kuvaamisen ja elokuvaamisen ammattilaiset. Herää kysymys: mistä tekemistä tällä on Nokian liiketoiminnan kanssa?
Nokia Ozo kuvaa videota kahdeksan synkronoidun linssin kautta ja tallettaa ääntä kahdeksan integroidun mikrofonin avulla. Tuloksena on kolmiulotteista liikkuvaa kuvaa ja tilassa liikkuvaa ääntä. 3D-kuvaa voi katsella heti, toisin kuin perinteisissä järjestelmissä missä 3D-kuva muodostetaan kuvatusta aineistosta jälkikäteen.
Yhtiö uskoo Ozolla kuvatun materiaalin sopivan julkaistavaksi keinotodellisuusalustoille (virtual reality), kuten Oculus Rift –tyyppisille laitteille.
Ozo-kamera tulee markkinoille loppuvuodesta 2015, eikä Nokia ole vielä kertonut sen hinnoittelua tai myyntikanavia. The Verge –julkaisun toimittaja, joka näki uuden kameran esittelyn arvelee hinnan olevan useita tuhansia dollareita. Itse laitteen esittelyssä kolmiulotteista kuvaa enemmän toimittajan vakuutti Ozon taltioima ääni.
Tiedämme, että Nokia on tällä hetkellä Networks (operaattoreille verkkoteknologiaa ja palveluita), Here (navigaatiopalveluita) ja Technologies –yksiköiden muodostama yhtiö. Here on myynnissä ja Networks hakee suuruuden ekonomiaa Alcatel Lucentin ostamalla. Ozo-kamera on Technologies- yksikön tuote.
Nokian täytyy rakentaa Ozo-kameralle kokonaan uusi myynti- ja markkinointiorganisaatio, järjestää jakelukanavat ja asiakaspalvelut. Kameran asiakkaita ovat siis Virtual Reality –laitteita valmistavat yhtiöt, peliyhtiöt ja Hollywood. Mikä uuden tuotteen synergia on Networksin kanssa tai mikä sen lisäarvo on yhtiölle?
Yhtiöt, kuten Google ja Facebook, joille rahaa tulee ovista ja ikkunoista, ovat hyvinkin ahkeria hakeutumaan kauas ydinliiketoiminnastaan etsiessään tulevaisuuden mahdollisuuksia. Google rakentaa valokuituverkkoja Yhdysvalloissa ja automatisoi autolla ajamisen, kun Facebook haluaa rakentaa internet-yhteydet miljardeille ihmisille, joilla ei sitä vielä ole. Se on rohkeaa ja visionääristä toimintaa, joka johtaa johonkin suureen uuteen liiketoimintaan, tai loppuu kuin seinään jos yhtiöiden tulovirrat pienenevät.
Nokia oli 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa teknologiamaailman Google ja Facebook, mutta ei enää. Aikooko yhtiö vihdoin keskittyä verkkoliiketoimintaan, joka on edelleen valtavien kasvumahdollisuuksien ala? Esineiden internet (Internet of Things), robotit ja itsekseen ajelevat autot ovat totaalisen riippuvaisia niin 4G, 5G, Wi-Fi, Bluetooth kuin monista muistakin tulevista langattomista verkkoyhteyksistä.
Miksi ihmeessä Nokian pitäisi
Miksi ihmeessä Nokian pitäisi keskittyä vain verkkoliiketoimintaan, joka on saturoitunut ja Kiinalaisten toimesta ikävän kilpailtu ala?
Toki sieltäkin uutta tulee, mutta 1000G, IOT tms. ei tule Nokialle verkkojen kautta mitään ihmeitä tuottamaan.
Kameramaailma taas on menossa valokuvasta videoon ja seuraavaksi ehkä VR-videoon.
Nokia voisi edetä tällä alueella seuraavasti:
2015-2019 Sudioluokan VR-kameraratkaisut
2020 – Kuluttajille katselulaitteet
Tämä liiketoiminta voisi nostaa Nokian taas parrasvaloihin kuten esim. GoPron, joka tekee… niin kameroita!
Parhaimmillaan tästä seuraa, että Nokia tulee taas olemaan se Nokia joka se kerran oli.
Huonoimmillaan… tapellaan katteesta Kiinailaisten kanssa ja henkilöstökustannuksista Ranskassa….
Ensimmäinen Nokian dynaamisuutta osoittava merkki pitkään aikaan
Samaa mieltä. Tämä on hieno tuote ja juuri oikeaan kategoriaan. 3D virtual reality kuvat/liikkuva kuva ja niihin liittyvät pelimoottorit joiden avulla voidaan navigoida 3D maailmoissa ovat ehkä tämän päivän lupaavin teknologia osa-alue.
Hyvä, jos jossakin yrityksessä on porukka, joka osaa tehdä menestyviä tämän alan tuotteita. Ja jos kyseinen yritys tarjoaa tälle porukalle järkevän ympäristön toimia ja kukoistaa niin hyvä niin. Olen kyllä erittäin yllättynyt että Nokiassa on tämän kaltaista dynaamisuutta, mutta jos on, niin hyvä juttu.
Arin mainitsema ongelma, Nokian kehnot kontaktit consumer puolen myyntikanaviin, on toki aito ongelma. Minusta tuo ongelma ei ole niin suuri etteikö hyvä porukka voisi näitä ongelmia voittaa. Tarvitaan toki oikeanlainen organisatoorinen ympäristö, riittävä itsenäisyys ja kannustimet ja työntekijöille henkilökohtaiset näkymät ja luottamus yritykseensä. Olen yllättynyt jos nämä löytyvät Nokiasta, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Nokia ei ole enää sama kuin kymmenen vuotta sitten. Voi hyvin olla että siellä on asiat eri tavalla kuin ennen.
Innovator’s dilemma
Kommetti Christensenin Innovator's dilemman perusteella. Kirjahan oli kuulemma laajasti luettu Nokiassa. Väitän, että kirjaa ei kuitenkaan koskaan ymmärretty täysin. Eli Nokia pystyi kyllä synnyttämään uusia hienoja tuotteita, mutta ei skaalaamaan niitä menestykseksi. Tämä on johtunut siitä että tuotteet on työnnetty vanhaan jakelukanavaan, joka ei ole kyennyt (motivoitunut) myymään uudenlaisia tuotteita, jotka vaatii paljon vaivaa ja joista tuleva myynti on aluksi pieni verrattuna vanhoihin lypsylehmiin. Siksi NVO:ssa syntyneet tuotteet pääosin epäonnistuivat Nokian oman organisaation käsissä. Spinoffit ovat olleet astetta paremmin menestyviä.
On hyvä että Nokia nykyisin pystyy näyttämään että siitä löytyy kykyä ambidexterityyn. Koska käytössä oleva jalkelukanava on niin soveltumaton tällaiselle tuotteelle, on todellakin niin, että jakelukanavat on luotava tyhjästä. Kun kyseessä on vanha organisaatio, tämä todennäköisesti on vain etu. Olemassaoleva jakelukanava, vaikka suuri ja mahtava olisikin, tappaisi uuden tuotteen ennenkuin siitä ehtisi tulla menestys.
NVO (Nokia Ventures -yksikkö
NVO (Nokia Ventures -yksikkö joka toimi muutaman vuoden 2000-luvun alussa) minullekin tuli mieleen kun pohdin mikä tämä 3D-kamera oikein on. Myös NVO:ssa oli tuotteita yrityksille, joille niitä olisi pitänyt markkinoida annetun 2 vuoden sijasta vähintään 5 vuotta. Tällä kameralla tuskin on tulevaisuutta Nokialla, mutta jossain muussa yrityksessä kyllä hyvinkin. Sehän voi olla Technologies-yksikön tavoite: jollei omasta talosta löydy resursseja ja tukea rakentaa pitkäjänteistä liiketoimintaa uusille aloille, myydään kyseinen tuoteyksikkö pois.