Mietteitä Madridin Gran Vialta

madrditourMinua kiinnostaa pienet asiat. Matkailua ei pidetä maassamme merkittävänä toimialana. Silti se lienee yksi maailman suurimmista bisneksistä.

Miksi me emme pidä sitä yhtä tärkeänä kuin nurkkiamme paskantavaa kaivosteollisuutta?

Matkailu työllistää ja tuottaa veromarkkoja Itä-Suomeen ja Lappiin. Tilastojen valossa Helsinki on kuitenkin selkeästi suurin ja kaunein matkailutulojen kerääjä.

Venäläisturisteilla ja ostosmatkailijoilla on valtava merkitys Kaakkois-Suomessa ja Kainuussa. Matkailupitäjä Sotkamo hyötyy päivittäin Kostamuksen alueelta tulevista rajanylitysvirroista.

Loma-aikoina venäläisiä on enemmän kuin Raatteen tiellä. Imatra ja Lappeenranta tienaavat, kun Karjalan ja Pietarin alueen ihmiset poikkeavat ostoksille.

MATKATOIMISTOT
KATOSIVAT
KATUTASOLTA

Matkakohteen valintaan haetaan vaikutteita sosiaalisesta mediasta. Sähköpostini suoltaa päivittäin vinkkejä halvoista lennoista ja hyvistä hotelleista, joissa voisin viettää laatuaikaa vaimoni kanssa.

Matkailumessujen tutkimuksen mukaan kolmisenkymmentä prosenttia matkailijoista tuottaa kännykuvia ja blogikertomuksia matkoistaan.

Nämä kirjoitukset vaikuttavat päätöksentekoomme.  Blogaajien myönteiset ja kielteiset kommentit ovat vaikuttaneet meidän hotellivalintoihin enemmän kuin katalogit tai laatupaperille painetut mainokset.

Yhä useampi matkailija valitsee matkansa Internetistä. Tilaamme lennot ja junaliput, vuokraamme auton ja hotellit etukäteen matkatoimistossa käymättä.

Silti matkatoimistot eivät ole tyystin kadonneet. Ne ovat siirtyneet katutasolta ylempiin kerroksiin; pois silmistä.

Asiakkaita ei enää palvella tiskillä naamasta naamaan. Palvelun tuotanto on siirtynyt konesaleihin ja tietokantoihin.

Matkatoimistojen virkailijat kuitenkin keräävät maailmanlaajuisesta tarjonnasta järkeviä paketteja ja laittavat niitä tarjolle, jotta maailmoja surffaajat voisivat entistä helpommin lähteä ikimuistoiselle matkalle maailman ääriin.

Suosituimmat matkailumaat

Wikipedia:10 suosituinta matkailumaata vuonna 2009:

Related Posts