Mihin nyt sijoittaa?
Mihin nyt kannattaa sijoittaa, kun SuperMario ja HelikopteriBen ovat sanansa sanoneet? Tässä muutamia omia päätelmiä:
- Osakkeet yleensä ovat nyt in, etenkin "kasvumarkkinat". Valtionlainoissa ja muissa ns. "riskittömissä" sijoituksissa on nyt valtavasti rahaa. Samoin käteistä on runsaasti. Nyt Bernanke kertoi että kohtuullinen inflaatio on vähemmän tärkeä tavoite kuin työllisyyden kasvattaminen. Inflaatiosuojaamattomien USA:n valtionlainoihin sijottavat siis melko suurella varmuudella menettävät rahaa, ainakin reaalisesti. Lainakorot lähtevät väkisinkin vähitellen nousuun, jolloin sijoittajat menettävät lyhyellä tähtäimellä entistä enemmän. Raha pakenee siis kohteisiin joissa voi mahdollisesti saada tuottoa, mm osakkeisiin joissa on ikäänkuin sisäänrakennettu inflaatiosuoja.
-
Varo valuuttariskiä. Koska Bernanken rahapainokierros on tällä kertaa rajaton, kukaan ei pysty laskemaan ja hinnoittelemaan sen vaikutusta taalan arvoon. Nyt ei siis pyhyta QE3:sta vaan QE-äärettömästä. On siis mielestäni todennäköistä että taalaa jatkaa hidasta heikkemistään pitkään. Jos mielii sijoittaa jenkkimarkkinoille, joissa QE-noste lienee suurimmillaan, se on tehtävä tavalla jokla eliminoi valuuttariskit. Muutama tapa on:
- Käyttää marginaalilla ostettuja johdannaisia. Näin lainaat taaloissa ja ostat taalamääräisiä arvopapereita.
- Osta spot-markkinoilta sijoituksia vastaava määrä EURUSD:tä. Silloin valuuttasijoituksen arvonnousu kompensoi taalan heikkenemistä. Mutta jos olen väärässä ja euro jostakin syystä (uusi kriisi?) romahtaa teet mojovan tappion.
- Osta EURUSD call-optio. Tämä maksaa hieman, mutta voit menettää vain option hinnan. Itse tein juuri näin.
- Kulta ja muut raaka-aineet. Kulta on inflaatiolta suojautujien lempilapsi. Kullan kurssi taaloissa varmaankin nousee. Euromääräisenä en ole niin varma. Tähänkin pätee siis fyysisen kullan sijasta marginaalilla ostettu johdannainen paremmin (USD/unssi). Jos ja kun talouden pyörät pyörivät nopeammin tästä seuraa raaka-aineiden hinnanousu, mm. öljy ja kupari ovat tällaisia varsin suhdanneherkkiä raaka-aineita.
- Euroalue?Euron voimakas vahvistuminen on huono asia eurooppalaisten yritysten kilpailukyvylle. Euro joutuu nyt salkussani alipainoon. Syyhän on selvää: Ben painaa valtavan määrän rahaa kuukaudessa, Mario taas on vain luvannut että tarvittaessa painetaan rahaa.
- Yrityslainat? En tiedä… toisaalta näitä nostavat valtionlainoista pakenijat, toisaalta tähänkin pätee inflaation voimistuminen joka rokottaa reaalituottoa. En nyt lähde ainkaaan lisäämään painoa.
QE ja kultakannasta irtaantuminen
Yksi suuri murros historiassa talouden kasvun mahdollistajana on ollut kultakannasta irrottautuminen. Entäpä jos QE on yhtä merkittävä muutos ja jopa kultakannan romuttamiseen verrattava askel talousjärjestelmän säätämisessä? Ehkäpä läntiset yhteiskunnat ovat saavuttaneet joitakin sellaisia materiaalisen hyvinvoinnin ja demografian rajapyykejä jossa vanhat menetelmät (korkotason laskeminen) eivät riitä.
Tähän pohjaten, entäpä jos jenkkien QE-ääretön saa aikaan Eurooppaa nopeamman kasvun, kun Eurooppa jatkaa EKP:n nihilistisellä linjalla? Mitä merkitystä tällä olisi valuuttakurssien kannalta pitkällä aikavälillä? Arvostetaanko inflatoitua valuuttaa enemmän, jossa järjestelmä tuottaa nimellistä outputia koko ajan enemmän, verrattuna valuuttaan ja alueeseen, jossa talous kuihtuu?
Paljon kysymyksiä. Rivien välistä arvata saattaa että en usko euron pysyvään vahvistumiseen.
Pitkä ja lyhyt aikajänne
Tässä on varmaankin kyse siitä mitä tapahtuu lyhyellä aikavälillä (inflaatio, valuutan arvon aleneminen) ja mahdollisesti pitkällä aikavälillä (talouskasvu).
Olen samaa mieltä siitä että euro on jo nyt turhankin arvokas jo nyt, saatu vahvistuessaan lisää taalaan nähden.
Osakkeet lähellä huippuja
Osakeinnostus vaikuttaa erikoiselta kun indeksit ovat jo monessa maassa lähellä huippua. Saksassakin ollaan jo 7400 pisteessä kun 8000 on pitkän ajan huippu. Uskotko että mennään tästä yli vai milloin osakeralli hyytyy?
8000 saattaa jäädä rikkomatta
Tuohon on vielä matkaa n. 8%. Uskon että osakkeet, high-yield lainat, ja kasvumarkkinat ovat vahvoilla vielä jonkun viikon, mutta 8000 pistettä DAX:ssa saattaa vielä jäädä rikkomatta.
Fundamenteista lähtien on tällä hetkellä vaikea argumentoida että osakkeet olisivat erityisen halpoja, etenkin kun kasvuodotuksia rukataan alaspäin.
Kysymys onkin mikä sitten on vaihtoehto kun keskuspankit löyvät bondisijoittajia kuin vierasta sikaa, raakaineet ovat volatiilejä ja kiinteistöissä voi olla kuplaa.
Nousua pukkaa!
kenellekkään ei liene uutinen, että olen erittäin optimistinen osakemarkkinoiden suhteen, kuten olen ollut jo jonkun aikaa. Lisää perusteluja optimismille on Amerikan rakentajien luottamus. Se teki kuuden vuoden ennätyksen. Rakentaminen on yksi tärkeimpiä luottamusindikaattoreita ja sen vilkastuessa kaikki muukin vilkastuu ja toisinpäin. http://www.nahb.org/news_details.aspx?sectionID=134&newsID=15515
Tämä kiskoo kursseja jenkeissä ylös ja myös muualla. DAX rikkonee tänä vuonna 8000 ja ensi vuonna 10 000. Poliitikotkin ovat tulossa jopa euroopassa järkiinsä ja tekevät kunnon liittovaltion. Se aiheuttaa lujaa nousua. Muutenkin uskon maailmantalouden hurjaan nousuun. Elämme suuressa teknologisessa murroksessa mikä aiheuttaa tuottavuuteen suuren hypyn. DAXissa tulemme näkemään vielä tällä vuosikymmenellä 40 000 pisteen rikkoontumisen.
Kiitoksia vastauksista
Nasdaq on jo noussut pitkän ajan huippujensa yli, joten en pidä mahdottomana, että monet muutkin länsi-indeksit nousisivat vuoden sisällä tms. uusiin kaikkien aikojen huippuihinsa. Itse en kuitenkaan katso asioita näin pitkällä tähtäimellä, vaan minua kiinnostaa jokainen vähintään 10 prosentin nousu tai lasku. Näitä kun on useita vuodessa. Monet ovat amerikkalaisessa mediassa puhuneet viime päivinä myös muutamasta viikosta ennen jonkinmoista laskua.
Nousuja ja laskuja
Osakkeet nousevat ja laskevat, mutta pidemmällä aikajänteellä ne nousevat. Jos eivät nouse niin mitä järkeä on ylipäätään omistaa yriyksiä? Ja jos yrityksiä ei ole järkevää omistaa niitä ei silloin omisteta kuin pakolla ja silloin meillä ei ole yrityksiä. Lasku tulee aina yllätyksenä, jos ei tule lasku olisi jo tapahtunut. Ei kukaan halua omistaa tulevaisuudessa laskevia osakkeita. Yritykset antavat parhaan inflaatiosuojan, koska heidän valmistamiensa tavaroiden hinnat nousevat. Jos ne eivät nouse ei olisi inflaatiota.