Asunnon ostajan kymmenen painajaista!


 

Tämä artikkeli on noteerattu myös mediassa: TalouselämäMTV3 -uutisetIltalehtiKauppalehti

Oman talouden useimmiten suurin rahallinen päätös, eli oman asunnon ostaminen tehdään useimmiten hyvin heppoisin perustein. Se, että käy katsomassa 5 -10 erilaista asuntoa ennen lopullista ostopäätöstä, ei useinkaan riitä taloudellisesti järkevien kauppojen tekemiseen. Kuulostaako kuitenkin tutulta: "Tein tänään todella hyvät asuntokaupat, sain asunnon halvalla…" Miten on mahdollista, että diilit olisivat aina, lähes automaattisesti erinomaisia eikä kukaan koskaan tekisi huonoja asuntokauppoja? Harva "huippukaupat" tehnyt asunnon ostaja kun kuitenkaan osaa kertoa syitä siihen, miksi on juuri tehnyt elämänsä kaupat, eli mitkä asiat olisivat tehneet diilistä erityisen hyvän. Valtaosa tekee ostopäätöksen tunteella, ei taidolla.

Saisiko satoja asuntoja analysoinut asuntosijoittaja tai kokenut kiinteistövälittäjä paremmat kaupat aikaiseksi? Todennäköisesti. Kannattaisiko siis pyytää apua alan ammattilaiselta?

Varsinkin nuorten ensiasunnon ostajien olisi järkevää kysyä neuvoja kokeneilta asuntoalan konkareilta. Myös omat vanhemmat pystyvät usein tarjoamaan jonkinlaista näkemystä asunnon ostaamiseen, koska ovat mahdollisesti tehneet jo useampia asuntokauppoja.

1. Asunto ostetaan ylihintaan ja annetaan tunteiden vaikuttaa ostopäätökseen. Myyntihinnat ovat eri asia kuin toteutuneet kauppahinnat. Hyvin harva asunto myydään pyydetyllä hinnalla. Tinkimisvaraa voi olla jopa 10 -20 %.

2. Todellinen korkotaso yllättää. Esimerkiksi 12 kuukauden euriborkorko koko euroalueen historiaa ajatellen on ollut pankin marginaalin kanssa keskimäärin noin neljän prosentin luokkaa. Korkotaso on tällä hetkellä poikkeuksellisen matalalla.

3. Tulevia peruskorjauksia ei osata arvioida.  Paljonko kuluu ylimääräistä rahaa kauppahinnan lisäksi esimerkiksi seuraavan 10 – 15 vuoden aikana?

4. Asunto ostetaan muuttotappioalueelta. Pahimmassa tapauksessa asunnon pidemmän aikavälin hintakehitys voi olla jopa negatiivinen.

5. Asuntoa remontoidaan liikaa tai liian persoonalliseksi. Asunnon realisointi voi vaikeutua, jos asunnossa on käytetty esimerkiksi liian persoonallisia ja voimakkaita värimaailmoja tai tilaratkaisuja.

6. Asunto joudutaan myymään nopeasti tai huonon markkinatilanteen aikaan. Esimerkiksi pariskunnat ostavat useimmiten yhteisen asunnon ilman etukäteissopimusta siitä, kuinka asunnon suhteen toimitaan mahdollisessa erotilanteessa.

7. Muut kulut unohtuvat. Hoitovastikkeen, sähkön ja veden lisäksi olisi syytä muistaa, että rahaa kuluu myös mahdollisiin kodinkoneiden uusimisiin, pintaremontteihin, vuosikorjauksiin, perusparannuskorjauksiin, vakuutuksiin ja mahdollisiin kiinteistöveroihin.

8. Omassa taloudessa ei ole joustovaraa eli rahoituspuskuria. Yllättävien kulujen ilmaantuessa yöunet kärsivät liian helposti.

9. Ostettu asunto on liian kallis omaan nettotulotasoon nähden. Asumiskulut kokonaisuudessaan haukkaavat liian suuren siivun palkkapussista. Nyrkkisääntönä voitanee pitää sitä, että lainanlyhennyskulut eivät saisi olla yli 40% omista nettotuloista.

10. Asunto on varma sijoitus. Vaikka asuntojen hintakehitys onkin ollut nousevassa trendissä jo vuodesta 1996 lähtien, ei tämä ole tae siitä, että hintojen kipuaminen olisi jatkuvaa! Itse asiassa asuntojen reaalihinnat ovat olleet laskussa jo vuoden 2011 heinäkuusta alkaen.

Parempia diilejä,

Marko Kaarto
Suomen Asuntosijoittajat ry 
Asuntosijoittajat Facebookissa!

 

 

 
 
 

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.