Mikään puu ei kasva taivaaseen ja jotkut lahoavat yllättävän nopeasti

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen

On hauska yhteensattuma, että ilmoitus Nokian puhelinliiketoiminnan myynnistä sattui Urho Kekkosen syntymäpäivälle. Urkki oli tunnettu tiukkana sanankäyttäjänä. Nyt myllykirjeitä olisi saanut moni nykyinen ja ex-nokialainen. Niin paljon uskomatonta tunarointia liittyy Nokian viimeisiin vuosiin.

Nokian sössiminen on maailmanennätystä hipova suoritus. Enpä usko, että koskaan aikaisemmin Nokian puhelinliiketoiminnan kokoinen maailmanlaajuinen liiketoiminta ja markkinajohtajuus on onnistuttu möhlimään niin nopeassa ajassa (Nokian mies revisited). Jokin aika sitten yli 200 miljardin arvoinen yritys myytiin nyt vaivaisella 5 miljardilla eurolla. Pitkäaikaisille osakkeenomistajille Nokian osake on ollut kehno sijoitus, varsinkin kun kaikki ne miljardit, jotka olisi voitu jakaa osinkoina, käytettiin omien osakkeiden ostoon.

Nokian puhelinliiketoiminnan alamäestä on viime päivinä kirjoitettu jo lähes kaikki mahdollinen. Tärkeimmät kysymykset ovat kuitenkin edelleen vastausta vailla. Miksi Anssi Vanjoen suunnitelma Nokian ohjelmistotoiminnan kehittämisestä ja jatkamisesta hylättiin ja Elop valittiin pääjohtajaksi? Miksi Nokia heittäytyi yksipuolisesti Mikrosoftin kelkkaan ja miksi omasta käyttöjärjestelmästä luovuttiin niin ihmeellisellä tavalla? Miksi Elop piti yhden yrityshistorian hölmöimmistä esityksistä palavista lautoista ja katkaisi samalla siivet Nokian omilta tuotteilta? Miksi selustaa ei varmistettu jatkamalla yhtäaikaisesti eri tuotteiden kehitystä ylimenokauden ajan?

Näihin kysymyksiin vastaukset löytyvät ainoastaan Nokian talon sisältä. Ulkopuolisten arviot ovat pelkkää spekulointia. Odotan mielenkiinnolla Jorma Ollilan muistelmia, joiden on kerrottu ilmestyvän vielä tämän syksyn aikana. Ollila tietää vastukset kaikkiin edellä esitettyihin kysymyksiin. Toivottavasti hän kertoo Nokian puhelinliiketoiminnan tarinan niin kuin se oli.

Olen aina ollut Nokian mies. Seuraavaksi joudun valitettavasti hankkimaan jonkun toisen puhelimen. Suomalaiset ovat selvinneet paljon pahemmistakin paikoista, mutta kyllä tämä ikävältä tuntuu.  

Lue Punaisen mukin blogia.

One thought on “Mikään puu ei kasva taivaaseen ja jotkut lahoavat yllättävän nopeasti

  1. Vaikka Kodak

    Valokuvajätti Kodak kaatui reilusti yli sadan vuoden kunniakkaan historian jälkeen, joten ei Nokia yksin ole sarjassaan. Ja Kodak joutui velkaselvittelyyn kassan kadottua, Nokia sentään jatkaa kannattavien toimintojensa kanssa. Ikävä kehityskaari totta kai, mutta tekniikan tuulisessa maailmassa kaikkea tapahtuu.   Heikki

Comments are closed.

Related Posts